[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

Ssd諗住淨裝window算
爬文講果塊b250係咪依塊

SSD轉uv610

U610先啱
想買隻座枱三~四個Mon 嘅架 ,有冇咩好介紹?
第一次裝既時候 裝WIN10 裝底板DRIVER 裝DISPLAY DRIVER
之後打機10 分機左右就會藍MON

IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
MEMORY_MANAGEMENT

之後拎返左砌個到比人整 話掃過哂部機無事 最後幫我換過隻HDD TOSHIBA

之後第一次開機無內就會藍MON
REBOOT左之後就無事

第一次打機都會藍MON
都係REBOOT左之後無事

而家我洗左部機 咩DRIVER都唔裝
去device manager 都睇唔到有 '?' 既DRIVER
之後裝返個microst visual c++ 之後打機

情況都係咁

上網睇話可能KEYBOARD 搞到出IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
之後換左第二隻 都係出事

行過MEMORY TEST個個PROGRAM 掃唔到有事

有無人可以幫到我??收錢都可以
我搞左成個月都搞唔到

同埋如果我想FORMAT左SSD 隻WIN10 裝WIN7應該點搞??

CPU Intel CORE I7-6700 (3.4G, 8M Cache, HD Graphic 530) Skylake
Motherboard MSI B150M MORTAR ARCTIC M.ATX

RAM G.SKILL Ripjaws V Series F4-2133C15D-16GVR DDR4 2133MHz 16GB Kit (2x8GB)

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3

SSD Samsung 850 EVO

Display card MSI微星 GTX1060 ARMOR 6G GDDR5 OC 雙風扇顯示卡

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450 450

Case Antec

試下只用一條RAM,都係咁就試另外一條,有機會條RAM 壞壞地

試左兩條單行都死 Memory_management

Ssd諗住淨裝window算
爬文講果塊b250係咪依塊

SSD轉uv610

U610先啱

感謝
買左一pack四粒AA電
但其中一粒叉唔到
可以點做...
第一次裝既時候 裝WIN10 裝底板DRIVER 裝DISPLAY DRIVER
之後打機10 分機左右就會藍MON

IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
MEMORY_MANAGEMENT

之後拎返左砌個到比人整 話掃過哂部機無事 最後幫我換過隻HDD TOSHIBA

之後第一次開機無內就會藍MON
REBOOT左之後就無事

第一次打機都會藍MON
都係REBOOT左之後無事

而家我洗左部機 咩DRIVER都唔裝
去device manager 都睇唔到有 '?' 既DRIVER
之後裝返個microst visual c++ 之後打機

情況都係咁

上網睇話可能KEYBOARD 搞到出IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
之後換左第二隻 都係出事

行過MEMORY TEST個個PROGRAM 掃唔到有事

有無人可以幫到我??收錢都可以
我搞左成個月都搞唔到

同埋如果我想FORMAT左SSD 隻WIN10 裝WIN7應該點搞??

CPU Intel CORE I7-6700 (3.4G, 8M Cache, HD Graphic 530) Skylake
Motherboard MSI B150M MORTAR ARCTIC M.ATX

RAM G.SKILL Ripjaws V Series F4-2133C15D-16GVR DDR4 2133MHz 16GB Kit (2x8GB)

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3

SSD Samsung 850 EVO

Display card MSI微星 GTX1060 ARMOR 6G GDDR5 OC 雙風扇顯示卡

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450 450

Case Antec

試下只用一條RAM,都係咁就試另外一條,有機會條RAM 壞壞地

試左兩條單行都死 Memory_management

有無巴打維修電腦 可收錢
run 過 Windows Memory Diagnostic Tool 未?
run 過 Windows Memory Diagnostic Tool 未?

Run過

Budget $5000
主要For 打機文書
打機主要係LOL Fifa/2k17 Battlefield
唔係太熟 有無人可以幫手執一執比下意見?

Budget $5000
主要For 打機文書
打機主要係LOL Fifa/2k17 Battlefield
唔係太熟 有無人可以幫手執一執比下意見?

第一頁個網有list
Sharkoon Shark Zone C10 ITX 呢個箱裝唔裝到 NH-D9L ?
上年一月比朋友Fake左用 CM Elite 110 同 CM 120V Plus 水冷
Sharkoon Shark Zone C10 ITX 呢個箱裝唔裝到 NH-D9L ?
上年一月比朋友Fake左用 CM Elite 110 同 CM 120V Plus 水冷

同我部機用6500 NH-D9L會唔會唔夠力
Thinkpad X1 carbon
啱先部電腦光暗較唔到
之後就上網google,之後就搵到話:
setting-》裝置管理員-》顯示卡-》右按,更新顯示卡驅動程式
我跟step 做完之後,部電腦個mon 暗到要隻眼痴住個mon 先睇到,唔係黑咗,係暗到好辛苦先睇到
lihkg 有愛,有無人可以幫我,自己google 咗都搵唔到答案
用緊MSI B150m bazooka plus + intel 600p ssd
洗唔洗set野開nvme
睇左幾條片都唔係幾明
用緊MSI B150m bazooka plus + intel 600p ssd
洗唔洗set野開nvme
睇左幾條片都唔係幾明

唔洗特別開的

裝哂底板既driver就ok了
啱先部電腦光暗較唔到
setting-》裝置管理員-》顯示卡-》右按,更新顯示卡驅動程式
我跟step 做完之後,部電腦個mon 暗到要隻眼痴住個mon 先睇到,唔係黑咗,係暗到好辛苦先睇到
lihkg 有愛,有無人可以幫我,自己google 咗都搵唔到答案

lock左個fn key?
啱先部電腦光暗較唔到

lock左個fn key?

無啊,我成日都用,依家暗到好似黑mon 咁,但其實痴埋去睇仲睇到,不過會好辛苦
就好似用mac 之後將光暗較到最暗咁睇

同我部機用6500 NH-D9L會唔會唔夠力

乜朋友咁害你
想買router ,我知都係r7000 同 68u
想有以下功能買邊隻好
我有個external hard disk dock 想connect to router
咁router Bt download 落dock 到再network share 俾2部電腦 一Mac 一windows 不過想set password 令到得我兩部電腦read 到
搵左好耐都唔知邊部做到以下功能
新手求救
買左隻antec neoeco II 550w
唔知係咪風扇出問題有小小嘈
有無人用呢隻都係嘈架
黑蘋果 Budget $30000
用嚟上網同睇片
用嚟上網同睇片

正正經經買Mac
Budget又夠
Hackintosh好麻煩
用嚟上網同睇片

買部10k MacBook 到夠做啦
小弟今日買左個CM Seidon 120v plus, 用緊i5 2400,宜家上網40度,full load 80度, 請問溫度正常嗎?
小弟今日買左個CM Seidon 120v plus, 用緊i5 2400,宜家上網40度,full load 80度, 請問溫度正常嗎?

正常 因為個水冷垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞