[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

想問下咁多位巴打呢條list有無咩問題
同埋windows用番win7得唔得定一定要win10

一係底板上Z270, RAM上DDR4-3000
一係CPU落返i7-7700冇K
火牛用好D, 最少Neoeco2, 最好RM550x

Kabylake CPU好似強制windows 10

用k U唔預超好怪,過多幾年想超又好難搵到Z板。
B150好似要自己update個bios先支援到7系U。

你係裝到win7既,不過就好多野會用唔到,比如話turbo boost,hd graphic,佢已經講到明d driver唔會有win7版本。

底板想轉MSI B150A GAMING PRO ATX
用樓上巴打講既Z270大唔大分別
同埋MSI B150A GAMING PRO ATX依塊板本身係唔係唔支援7系U

呢隻牛點唔好法
講解下

用k U唔預超好怪,過多幾年想超又好難搵到Z板。
B150好似要自己update個bios先支援到7系U。

你係裝到win7既,不過就好多野會用唔到,比如話turbo boost,hd graphic,佢已經講到明d driver唔會有win7版本。

底板想轉MSI B150A GAMING PRO ATX
用樓上巴打講既Z270大唔大分別
同埋MSI B150A GAMING PRO ATX依塊板本身係唔係唔支援7系U

改左底板同牛 RAM其實有無必要去到3000
上到3000好似有少少over budget

Budget大約$6500 想問下有冇乜野可以改善

Budget大約$6500 想問下有冇乜野可以改善

冇咩問題

冇咩問題

唔好買128gb 要買就買 256gb
r/w 速度差好撚遠
小弟想學下野

其實揀graphic card既時候
除左budget仲應該考慮啲咩呢?
上網睇外國用家話如果個芒係1080p就1060夠
如果會將芒upgrade到1440 就買1070
想知道個芒係咪揀graphing card既另一個主要因素

另外window10買usb版是咪最理智既選擇

Thanks!
小弟想學下野

size tdp cooling solution 等等
有影響 但唔係

因為依架少人買光碟機 USB 可以通行 比較理智
Thanks!
小弟想學下野

有影響 但唔係

Thanks!

Thanks 廢奴巴打again
咁如是姐 如果用1080芒 係咪真係用1060比較好
定係有不直 都應該上1070
小弟想學下野

有影響 但唔係

Thanks!

1060玩宜家d大作1080p下都係勉強穩60fps
同埋如果target 144hz 就要上1070
你應該以budget黎做前提會好d
電腦岩岩壞左 之前一開機就跳執唔知咩mode到 上網睇show出黎話hard disk壞壞地 我就熄左佢照用
而家著到機未開到load好耐再自己熄返

有冇list for打下lol 平時文書 執下相
筆直4000蚊鬆啲
琴日拎左隻火牛CHECK
條友現場係我面前試竟然完全冇問題
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲
我係咪要去多次叫佢上螺絲試...
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?
想砌部itx 但睇過下啲箱都差不多
係咪隨便買個得
擺得落1080 就可以
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.
但琴日去CHECK又醒唔起叫佢上螺絲..
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電

咁跳制都係漏電先跳姐..
佢現場係我面前試開到機我已經好無奈.
返到屋企自己放出黎插又真係開到機.
上螺絲就變番跳制..
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電

上螺絲就變番跳制..

拎去換左佢啦,好危險
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電

上螺絲就變番跳制..

拎去換左佢啦,好危險

間舖有90日自己保養.
再上去叫佢上螺絲試?
定直接去總代理叫佢上螺絲一次過TEST.
其實我唔肯定係咪關螺絲事..
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電

上螺絲就變番跳制..

拎去換左佢啦,好危險

間舖有90日自己保養.
再上去叫佢上螺絲試?

間鋪仲有就拎去間鋪

同佢講漏電,叫佢上螺絲試下,會跳制
返到屋企試第1次冇問題
到上第1粒螺絲就跳制
拎去試嗰陣係冇上螺絲

漏電?

問過朋友都話係漏電.
而家先醒起上螺絲出事.

漏電

上螺絲就變番跳制..

拎去換左佢啦,好危險

間舖有90日自己保養.
再上去叫佢上螺絲試?

間鋪仲有就拎去間鋪

同佢講漏電,叫佢上螺絲試下,會跳制

好啦. 唔該哂巴打.
如果佢上螺絲又冇事. 我真係跪低..

你升級電腦定係成部買新?

Cpu: i3-4150
Mb: Biostar B85
Graphic card: GTX750
4GB Ram

冇ssd

所以我諗升級應該等於成部買新?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞