[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

咁樣O唔OK 加多條8GB RAM 得唔得?

why not

我睇緊你成6千蚊但砌部1050ti

跟住先見到原來你要買埋windows

咁我加多條去馬🙏🏻唔該晒

借問聲 加多500蚊 有無更好選擇呢?

咁樣O唔OK 加多條8GB RAM 得唔得?

why not

我睇緊你成6千蚊但砌部1050ti

跟住先見到原來你要買埋windows

咁我加多條去馬🙏🏻唔該晒

借問聲 加多500蚊 有無更好選擇呢?

加多既500蚊去加隻ssd
剩係換左cpu同mainboard之後唔記得左插usb裝windows但又直接入到windows係咪姐係唔駛重裝windows?
用緊win10
求救
開機無畫面,cpu 風扇、顯示卡 風扇仲轉緊。
係唔係 燒左底板。
剩係換左cpu同mainboard之後唔記得左插usb裝windows但又直接入到windows係咪姐係唔駛重裝windows?
用緊win10

好多時有d野會撞 如果唔懶重安會好小小
求救
係唔係 燒左底板。

咩板 有冇q code 有冇咇咇聲 有幾多下?
有心機全部重安一次用on board cpu +單ram睇下咩情況

點解要換?

我又係nok k不過係想換7700k+atx板,求屌醒

如果用緊skylake I7
今代冇升級嘅價值
除非上x99
但如果你只係一般打機就上x99都晒氣

主要攞黎執相剪片
㡳板唔夠usb port
求救
係唔係 燒左底板。

有心機全部重安一次用on board cpu +單ram睇下咩情況

唔知係唔係手殘,整彎左底板cpu針腳。
我見有條彎彎地
啱啱洗完機,裝緊lan 卡driver果陣藍mon自動熄左機,之後部電腦就不定時咁自動熄機,有時就load左兩秒底版個info就熄,有時就比我登入左windows禁幾禁先熄,到底衰邊樣同點check點解決
緊急求助
我岩岩買左塊gtx1080同個新case
將舊嘅火牛、老母板、hdd其他餡移植過去之後
一開機就卡左係呢個位入唔到

禁keyboard無反應,入唔到bios
我試過抆哂啲線再插都係唔得
有無大大知發生咩事
求救
係唔係 燒左底板。

我見有條彎彎地

Gg 搵代理啦 有膽就自己r番好佢
緊急求助

有無大大知發生咩事

唔落卡呢?
緊急求助

有無大大知發生咩事

唔落卡呢?

屌唔落卡即開到
係咩原因?
啱啱洗完機,裝緊lan 卡driver果陣藍mon自動熄左機,之後部電腦就不定時咁自動熄機,有時就load左兩秒底版個info就熄,有時就比我登入左windows禁幾禁先熄,到底衰邊樣同點check點解決

緊急求助

有無大大知發生咩事

唔落卡呢?

屌唔落卡即開到
係咩原因?

唔夠火/電源插唔實???
緊急求助

有無大大知發生咩事

更新左bios先

我見有條彎彎地

保養包唔包壞針

你同你D FD講

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意?
我真係咩都唔識

有,你要答佢顯你老母卡先

係顯示卡

我諗要睇換邊張先,再睇火牛夠唔夠w推,同埋睇size放唔放得落自己個機箱

唔知洗唔洗睇cpu?

如果換msi 1050ti要用幾w火牛?
求router推介
屋企用HKBN 100M
十部機同時用
一面牆
最好有智能配速功能 最少要有限速功能
$500同$1000以下有咩選擇?

我見有條彎彎地

保養包唔包壞針

唔包 通常要比三鳩幾水維修費

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意?
我真係咩都唔識

有,你要答佢顯你老母卡先

係顯示卡

我諗要睇換邊張先,再睇火牛夠唔夠w推,同埋睇size放唔放得落自己個機箱

唔知洗唔洗睇cpu?

如果換msi 1050ti要用幾w火牛?

1050 ti 300w乜柒都夠 不過方便升級嘅通常建議at least 450w

我見有條彎彎地

保養包唔包壞針

之前有巴打講過換socket 1舊水

保養包唔包壞針

其實係咪睇代理? 之前我試過用msi同asus 問漢科都係3舊水
想升級 I7-7700 , DDR4-2400 RAM同 MSI H270

想問下買完以上既零件再換去而家用緊既電腦, 要唔要洗機重裝WINDOWS+所有SOFTWARE?
定係只需要換曬以上既零件, 咁部電腦就會自動LOAD番我SSD+HDD既WINDOWS+SOFTWARE?

保養包唔包壞針

其實係咪睇代理? 之前我試過用msi同asus 問漢科都係3舊水

我asus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞