[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
之前砌機唔小心上網買錯左老母板
買左GA-H110M-A 後尾唔想要m atx
另買左一塊

多左出黎你地會點做?邊度有得放?

得肥花有得放

肥花依家好多新高登收機佬係度搵水魚撳人價
呢排打機打得耐部機就會長響
之後發現就係呢粒speaker係到響
但係除咗響之外咩事都無
打機都好順 有無巴打知有咩問題
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/13/134150_99b1617bb383822fd0b4b0f3e1fc46a1.j/img]
ps Gigabyte 底板

佢響係話你知有事,而話你知既途徑就係用呢粒speaker,你拆左佢梗係唔響,因為無野比佢響,但係個問題仍然存在

你可以check下佢係點響法跟住google下d聲係壞咩

當無事發生過

我知好on9
不過我上網睇係ram問題
但係我換完之後
打機都係咁響

淨係打機先響?

當無事發生過

我知好on9
但係我換完之後
打機都係咁響

淨係打機先響?

應該係cpu 過熱
有無得就咁買機箱配件?
我用緊TT V31,打算買多兩隻hdd,發現可能唔夠位,想買多個hdd架來放hdd。
本身有
Toshiba 2TB*1
Hitachi 500GB*1
DVD RW writer*1
2.5 inch ssd*1

push
有無得就咁買機箱配件?
我用緊TT V31,打算買多兩隻hdd,發現可能唔夠位,想買多個hdd架來放hdd。
本身有

push

當無事發生過

我知好on9
但係我換完之後
打機都係咁響

淨係打機先響?

應該係cpu 過熱

用d software睇下打機果陣幾多度?

如果真係過熱換過個散熱+散熱膏應該解決到
有無得就咁買機箱配件?
本身有

push

我問香港代理Basco,查了半日都無查到。
有無得就咁買機箱配件?
本身有

push

我問香港代理Basco,查了半日都無查到幾錢。
其實如果唔計BUDGET
最抵屌係咩價位既機?
計耐用 run到咩game咩setting之類果d
利申電腦白痴

唔會話最抵屌,只有睇岩自己用途,再去整部電腦

你不如你講左你用途同埋你最大budget先

都係打機
最近係steam sale買左rise of the tomb raider
部960m既laptop run唔到 嬲嬲地想整部desktop
以後想upgrade又唔使成部電腦換
目前無玩d好大食既game 不過主要係因為run唔到先唔玩...
最大budget就10000 唔使咁多既話就可以另外用係其他地方咁解

買左兩次laptop既傻鳩

$10000包唔包埋MOON?

唔包
MOON既話想買個144HZ/120HZ既
benq xl2411好似唔錯
CPU : I5-7500
MB : MSI B250M Bazooka
RAM : G.Skill Value DDR4 8GB 2400Mhz
HDD : 舊機Seagate 1TB,WD Black 600GB
SSD : Intel SSD 600P 256GB
火牛 : Antec NeoEcoii 450W
DVD : 舊機LG 24X DVD Writer
機箱 : Antec GX900

遲啲會再加多條8GB RAM同MSI RX470 Gaming X顯示卡
咁樣有冇問題,舊機既HDD同DVD用得返?
RAM : G.Skill Value DDR4 8GB 2400Mhz
HDD : 舊機Seagate 1TB,WD Black 600GB

遲啲會再加多條8GB RAM同MSI RX470 Gaming X顯示卡

買2133Mhz夠用,直上16GB可以省一個ram slot

用得返
我就會揀隻大walt小小既牛 方便日後升級
ram就你揀呢塊板有4條slots 行唔行dual 或者一條過都唔會好大影響
電腦新手兩問
B150板同b250板嘅分別係邊?

同埋頭先爬文睇到有巴打講:
咩咩display 470好過1060

求解釋
重有冇機會搵到LGA 1150 ATX板?
唔係線問題,交左上網費,但上唔到網,究竟咩原因
唔係線問題,交左上網費,但上唔到網,究竟咩原因

有冇連router?
留名學野
好似出左kaby lake, 點解d list 通常都係俾返skylake?
好似出左kaby lake, 點解d list 通常都係俾返skylake?

清舊貨

清舊貨

以為係兼容性之類… 即係而家可以放心用kaby lake?

清舊貨

你覺得每件貴幾舊而效能增加10-20%, 可以用
買左個藍牙耳筒, 發現音質同接收範圍都唔夠我用緊既G930好

我想問有冇耳筒係行2.4GHz, 但又唔係頭戴式?
其實如果唔計BUDGET
最抵屌係咩價位既機?
計耐用 run到咩game咩setting之類果d
利申電腦白痴

唔會話最抵屌,只有睇岩自己用途,再去整部電腦

你不如你講左你用途同埋你最大budget先

都係打機
最近係steam sale買左rise of the tomb raider
部960m既laptop run唔到 嬲嬲地想整部desktop
以後想upgrade又唔使成部電腦換
目前無玩d好大食既game 不過主要係因為run唔到先唔玩...
最大budget就10000 唔使咁多既話就可以另外用係其他地方咁解

買左兩次laptop既傻鳩

唔包

話說 依家部LAPTOP係咪基本上無野可以重用?
i7 4720hq
gtx960m
細條kingston ram
samsung msata ssd 240gb
sata harddisk
疑似無線網卡
其他再詳細d既我都唔清楚

清舊貨

你覺得每件貴幾舊而效能增加10-20%, 可以用

咁又冇咁誇 都係u同板每樣貴舊零兩舊姐

唔包

話說 依家部LAPTOP係咪基本上無野可以重用?
i7 4720hq
gtx960m
細條kingston ram
samsung msata ssd 240gb
sata harddisk
疑似無線網卡
其他再詳細d既我都唔清楚

Notebook好多野都整合左,就算拆出來都未必啱用,賣左佢補貼番買新機的錢好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞