[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
新人一問
悠二砌機list個價同實價相差遠唔遠?

百幾二百都有 你可以自己上terminal hk個網自己砌下個價
新人一問

百幾二百都有 你可以自己上terminal hk個網自己砌下個價

Ok thx
如果想玩Planet Coaster
係咪顯卡重要過CPU
諗住換1060,夠唔夠玩
我見人地話960 一過1000人就LAG
係咪顯卡重要過CPU

1060開唔到ultra 利申買左玩兩玩冇玩

部notebook 一開game 就彈呢個野 要點搞

試下update 下driver
係咪顯卡重要過CPU

下 咁開ultra洗咪1080
係咪顯卡重要過CPU

下 咁開ultra洗咪1080

隻game optimized得咁差
ultra下個park大d去到幾千人甚至一萬人咩卡都lag啦
舊機清塵想拆埋個cpu風扇黎清
想問下散熱膏係咪是旦買就得???

睇下你想唔想洗錢既姐
粒U唔熱既咪是但買
想用靚d咪gc extreme

睇下你想唔想洗錢既姐
粒U唔熱既咪是但買

Google見到有人推薦arctic silver 5 ceramique
你講嗰隻好d定呢隻好d???

睇下你想唔想洗錢既姐
粒U唔熱既咪是但買

Google見到有人推薦arctic silver 5 ceramique
你講嗰隻好d定呢隻好d???
新人一問

terminal hk對比jumbo 中央田好多時都偏貴,悠二list用terminal計貴左唔出奇
留名

你本身諗住新機i5+GTX1060?
如果係,先考慮上i7比較明智,夠用幾年

本身諗住i7+gtx1060
諗緊上唔上1070好
主要考慮係 如果1060只係因為不直先用佢
而冇咩特別過人之處 我可能寧願加多少少買張1070
當然前題係我用得著

咁唔好再諗,直上1070

收到! Thanks
200系出咗
依家H170 / Z170 有無減價?
本身既spec
i7 6700 non-k
gigabyte b1 sniper b7
24gb ram
想換h170
有無咩好推介
悠二個$10000砌機list如果塊老母板想換asus
換邊隻好?
換邊隻好?

asus prim b250-pro
換邊隻好?

asus prim b250-pro

sorry.b250f gaming 先岩
200系出咗
本身既spec
24gb ram
想換h170
有無咩好推介

點解要換?
200系出咗
本身既spec
24gb ram
想換h170
有無咩好推介

點解要換?

我又係nok k不過係想換7700k+atx板,求屌醒

機身係Lian-Li PC-7F
Windows7 64 bit professional (買左正版)

機身應該用得番
因為之前整機個師傅話塊底板都就黎壞
而依家又有時開唔到機
所以想上黎問定個list

主要用黎photoshop, lightroom, 剪片
極少打機
Budget應該 7000左右

請問除左個機身用得番之外
有咩係可以繼續用?
p.s.個harddisk同2條4gb ram係整機果陣新買

麻煩曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞