[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

呢個幾錢同邊到有得買?

要上amazon買,200幾(未計運費,不過用代收總共唔會過300掛)

我用緊Gelid隻1 to 4 pwm cable,同埋1條1開2 y cable裝左5隻ML120
全部都底板控速冇問題啵

想請問下
cpu風扇就插cpu_fan
咁gelid就插sys_fan?我果塊係b85黎,第4pin係vcc
都做到底板控速
各位巴打,新機2個風扇只係得1個轉,係咩問題?

冇插好
底板 setting disable左把風扇
把風扇壞
想問下想玩1080p gta 5 bf1 用1060定1070好

之前諗住用i7 7700 +1070但係諗諗下好似1060都夠 所以想問下咁多位巴打i7 7700 + 1070定 i7 7700 + 1060 好

主要用途:打機(1080p) autocad

比多8舊 顯示卡變1060 6gb

冇咁多筆直
定落i3 6100上張顯卡會好小小 ?

咁友佢,keep住而家張list都ok,一係唔好加顯示卡,出左機用住onbroad先

儲多少少就買埋張顯示卡自己後加上去

唔該巴打

冇插好
底板 setting disable左把風扇
把風扇壞

唔該曬巴打 ,另外想問1060支唔支援vga to vga?

呢個幾錢同邊到有得買?

要上amazon買,200幾(未計運費,不過用代收總共唔會過300掛)

我用緊Gelid隻1 to 4 pwm cable,同埋1條1開2 y cable裝左5隻ML120
全部都底板控速冇問題啵

想請問下
咁gelid就插sys_fan?我果塊係b85黎,第4pin係vcc
都做到底板控速

我Asus Z170i, 1 to 4插cha_fan係底板控速
條y cable夾cooler插cpu_fan都係底板控速
我諗b85都應該一樣得掛
利申: 新手唔多識

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

我Asus Z170i, 1 to 4插cha_fan係底板控速

你個把是咪燈扇?我都用過一開四,但係條線燒左 查一查發現個4pin插只係供1a電,我過左d,所以.....

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

聽講果一代底板(H81,B85,Z87)第4 pin hard wire左去5V

我啱啱先記得我買af120 led唔係pwm,得3pin
我諗緊用1to4淨係插火牛比電,唔插4pin落底板,希望得啦

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

聽講果一代底板(H81,B85,Z87)第4 pin hard wire左去5V

我諗緊用1to4淨係插火牛比電,唔插4pin落底板,希望得啦

咁巴打你就用番上面我推介隻phantek fan hub啦,3pin都可以控

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

咁巴打你就用番上面我推介隻phantek fan hub啦,3pin都可以控

淘左,等佢落黎
但星期日先有時間換機箱,黎唔到都要用住條1to4

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

你個把是咪燈扇?我都用過一開四,但係條線燒左 查一查發現個4pin插只係供1a電,我過左d,所以.....

又一次證明底板說明書有幾重要

以前學砌機既時候睇片跟住做架,邊識睇說明書

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

又一次證明底板說明書有幾重要

以前學砌機既時候睇片跟住做架,邊識睇說明書

我睇過本野,冇講到FAN果到比幾多A

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

淘左,等佢落黎

corsair d扇唔控速真係嘈到拆天(除ML系),新果隻sp120都係無改善

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

淘左,等佢落黎

corsair d扇唔控速真係嘈到拆天(除ML系),新果隻sp120都係無改善

d風扇淨係比12v都行到,只係冇控速?
嘈就慣左了
CPU
Intel Core Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2420

CPU COOLER
Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷 $500

主機板
MSI B250M PRO-VDH M.ATX $680

顯示卡
GALAX GeForceR GTX 1060 OC 6GB GDDR5 $1999

RAM
GEIL EVO FORZA DDR4 1x16GB 16GB 2400MHz C16 KIT $750

火牛
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $449

HDD
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $328

SSD
Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB $700

機箱
NZXT S340 ATX Case - Black + Red $570

total:$8396

8-9k砌機list咁樣得唔得
平時打下overwatch lol同寫下program
幫幫手
如果老母版可以用M.2就用M.2?
定係用返SATA SSD仲好
CPU
Intel Core Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2420

CPU COOLER
Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷 $500

主機板
MSI B250M PRO-VDH M.ATX $680

顯示卡
GALAX GeForceR GTX 1060 OC 6GB GDDR5 $1999

RAM
GEIL EVO FORZA DDR4 1x16GB 16GB 2400MHz C16 KIT $750

火牛
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $449

HDD
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $328

SSD
Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB $700

機箱
NZXT S340 ATX Case - Black + Red $570

total:$8396

8-9k砌機list咁樣得唔得
平時打下overwatch lol同寫下program
幫幫手

慳返cooler既錢好過
反正無得超, stock cooler夠用

慳返cooler既錢好過
反正無得超, stock cooler夠用

其實我怕夜晚把原廠風扇嘈到屋企人

呢個幾錢同邊到有得買?

全部都底板控速冇問題啵

想請問下
都做到底板控速

我隻1開4係有1條插火牛拎電1條pwm控速插底板
不過我都係插得3把,加埋0.9A
5把野,過左1000轉左右把聲就嚟料
有冇巴打可以救下我
新手一問 最近部電腦成日無啦啦上上下網會斷線 要等幾十秒佢先會自己連返上網 以前一直都冇事 拎去電腦鋪比人check 佢地話係咩南北橋壞左 同個火牛唔夠電 我想問係真係有呢兩回事定係比人呃 整返佢話收我800$... 比錢整好定係直接換底板同火牛好...求各位師兄幫個忙

同埋佢幫我測過速 話係個上網速度會由正常幾百mb/s跌到落幾mb/s 然後0 所以先會斷線

可能係lan壞左,試下買張lan卡

姐係另外就咁買張lan卡插返落底板度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞