[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

對應7700k Update下個生日禮物先
Ram跌返價未?平時冇留意開
FSP FSP-RA-550S RAIDER SILVER 550W 80Plus Silver 火牛
早排入左呢隻火牛.
安全問題黎講, 有冇需要換番其他火牛?

利申: 以前用賊船

tier 4

SORRY. 唔明
FSP FSP-RA-550S RAIDER SILVER 550W 80Plus Silver 火牛
早排入左呢隻火牛.

tier 4

SORRY. 唔明

送自己半打
已SEARCH
換番賊船

對應7700k Update下個生日禮物先

咁既價玩x99啦
5820K vs 7700K
買邊款好D
買邊款好D

5820k for sure
買邊款好D

X99 3000筆直有冇推介
早排入左呢隻火牛.

tier 4

SORRY. 唔明

送自己半打
已SEARCH
換番賊船

想問多少少.
TIER 1
RMi Channel Well Technology (RM650I屬於呢個?)
TIER 3
RM Channel Well Technology (450w - 650w, 1000w) / Chicony (750w) (RM550X屬於呢個?)

其實差得遠唔遠
買邊款好D

Mb定full list 先
買邊款好D

MB only
買邊款好D

5820k

MB only

Sabartooth
買邊款好D

x99A-II

3000full list x99?
馬雲聽到都呆撚左
早排入左呢隻火牛.

tier 4

SORRY. 唔明

送自己半打
已SEARCH
換番賊船

想問多少少.
TIER 1
RMi Channel Well Technology (RM650I屬於呢個?)
TIER 3
RM Channel Well Technology (450w - 650w, 1000w) / Chicony (750w) (RM550X屬於呢個?)

其實差得遠唔遠

其實,RMx同RMi只差一個Corsair Link,所以RMx都屬於tier 1

好彩出聲問..呢句值2舊.
因為我RMX550已經夠用
唔該絲打
冇人睇好AMD amd Ryzen ??

等緊,睇好AMD Ryzen,可以迫Intel減價

但其實所有人抱住等intel減價呢個心態唔買Ryzen
咁intel都係唔使減價ga wor

我夠想睇好Ryzen,但係一日未有評測一日都唔能夠抱太大期望......
唔該哂大家意見
唔該巴打們
我插左兩條ram但入bios睇淨係認到一條
我試過哂四條slot都係淨係得插slot1嘅認到
係唔係老母版問題
利申:逐條插過都work
唔該巴打們
係唔係老母版問題

Ddr3/4? 咩板 新買定朋友比 台機?

MB only

Sabartooth

我會加少少買Strix或者買最平太極

Strix x99都唔係加小小
唔該巴打們
係唔係老母版問題

ddr3 h97progamer 本身8gb今日身痕買多條8gb知
唔該巴打們
係唔係老母版問題

ddr3 h97progamer 本身8gb今日身痕買多條8gb知

唔同牌子? 單條新既都唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞