[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
比著我 大家會點簡
以下係要玩既GAME,OS既容量
football manager 2017 15gb
sims 3 30gb
plant coaster 20gb
gta 80gb
win7 200gb
其他software

1. Samsung 960 PRO Series - 512GB PCIe NVMe - M.2 SSD
$2699

2. Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 1TB
$2580

大家會點簡
想問下ram既速度係咪會影FPS?
比著我 大家會點簡
以下係要玩既GAME,OS既容量
football manager 2017 15gb
sims 3 30gb
plant coaster 20gb
gta 80gb
win7 200gb
其他software

1. Samsung 960 PRO Series - 512GB PCIe NVMe - M.2 SSD
$2699

2. Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 1TB
$2580

大家會點簡

Intel

你碌番前幾日果d望下 之前討論完

你碌番前幾日果d望下 之前討論完

見到了,唔該哂!
[imps://i.gyazo.com/a7c5f9dcba967b87e480112b47885001.png[/img]
依個LIST如何?
唔計MON BUDGET 10000

條線唔洗買,買display port

咁先出到144hz
想買display card 1080 公版邊間廠好?

邊間平就買邊間,好似係

岩岩見evga 1080 ac ftw 森林賣緊610USD,抵屌?
其實超少打機,主要係做文書工作 e.g. 用Microsoft word, adobe premiere
仲有無需要加隻SSD ?
如果加左會係咩方面有影響

另外 3TB HDD有無邊隻推介
用開wd blue 但發現3tb得 5400rpm
google睇過Toshiba代理嘅評價好差

依個LIST如何?

7600K會唔會唔夠
加七八百先有7700

依個LIST如何?

7600K會唔會唔夠
加七八百先有7700

K版搭h270會超唔到

依個LIST如何?

7600K會唔會唔夠
加七八百先有7700

K版搭h270會超唔到

mb既野唔係好識
係要B250定Z270
問下咁多位巴絲,z270板終極選擇
Asus rog strix Z270F
Msi z270 gaming m5
Asus ROG MAXIMUS IX HERO
唔要gigabyte,d design好柒
張HERO就貴好q多,大家覺得值唔值得比多700買佢?好似d電容好d?

X99 strix

同埋上6800K,假如佢未買7700K

但係打機有無需要6 core先?z270同x99差價都成1600蚊

邊間平就買邊間,好似係

岩岩見evga 1080 ac ftw 森林賣緊610USD,抵屌?

公版邊間都一樣 Evga fuck the world 之前燒vrm 一事做到個名臭曬

7600K會唔會唔夠
加七八百先有7700

K版搭h270會超唔到

mb既野唔係好識
係要B250定Z270

超u超ram就z270

K版搭h270會超唔到

mb既野唔係好識
係要B250定Z270

超u超ram就z270

上z270又加幾百
7600k換7700又係加幾百
比我揀7700+h270/b250算
2000筆直
平板 10吋以上mon求推介
唔好意思,想再問d野
1. 假設我唔買風扇,可唔可以拆舊腦果d風扇裝上新果部腦度?如果得,d插位會唔會都一樣?
2. 如果我起終端搵人砌埋機,唔買光碟機,諗住用番舊腦果部碟機,本身佢會唔會包埋插碟機果3條線?

邊間平就買邊間,好似係

公版邊間都一樣 Evga fuck the world 之前燒vrm 一事做到個名臭曬

不過咁既價真係好抵屌

如果6700k用緊corsair h110i, 可以超幾多?

不過咁既價真係好抵屌

如果6700k用緊corsair h110i+z170, 可以超幾多?
唔好意思,想再問d野
1. 假設我唔買風扇,可唔可以拆舊腦果d風扇裝上新果部腦度?如果得,d插位會唔會都一樣?
2. 如果我起終端搵人砌埋機,唔買光碟機,諗住用番舊腦果部碟機,本身佢會唔會包埋插碟機果3條線?

風扇用得返,都係3pin or 4pin

你舊機幾舊先? 插光碟機都應該係2條? 1條L頭電線1條sata

K版搭h270會超唔到

mb既野唔係好識
係要B250定Z270

超u超ram就z270

上z270又加幾百
7600k換7700又係加幾百
比我揀7700+h270/b250算

270同250有咩分別 係多D PCIE果D位?
如果淨係7600唔超既話會唔會話拖慢GPU 或者一年幾內就會比唔上新卡果D
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞