又係時候推介下amazon平價notebook

1001 回覆
75 Like 8 Dislike
巴打點睇core m3 呢粒u
上網文書only
ASUS TUF Thin & Light Gaming Laptop PC (FX504) 15.6” Full HD, 8th-Gen Intel Core i5-8300H processor (up to 3.9GHz), GeForce GTX 1050 2GB, 8GB DDR4 2666 MHz, 1TB FireCuda SSHD, Windows 10 64-bit

我睇到呢段
引用果到有2條link, 第二條先係ssd
明晒
睇左spec
原來fx504真係好多種版本
冇ssd唔考慮了
gl503又上一代u
會唔會差d?
真係唔熟
我desktop仲用緊第三代
如果有位砌desktop緊係desktop行先
因為notebook不論係cpu同gpu都差desktop唔少
部desktop仲服役緊
應該會繼續用
早排升左級做16g ram同換左960(都係二手)
想要多部nb流動咁用

我研究下rog gl503先
如果係7代u但係7700hq的話其實只係慢8300h 幾%

唔該晒
留名買機
1060冇人覆

有冇1060 around 6-7000推介

Laptop or mini PC
spec一樣就當然選平果部
laptop要8代u+1060通常都8000起跳
7代既7300hq都係4核, 玩到幾年既應該
想問下呢兩個配置點揀好
1. i5-8250u 8gb drrr3 ram
重1.1kg

2.i7-7500u 8gb drrr4 ram
重985g

剩係玩DMM 既flash Game
因為會同時玩幾隻發現都幾大食
呢家部電腦i7-3630qm 三開開始會LAG
用i5-7200u 雙開維持唔到高畫質
所以想知上面兩部邊部較好
食cpu食graphic
如果你講8250, cpu快3630qm 20%
gpu就快80%
食cpu定食graphic*
應該食CPU多
用7200u 雙開cpu使用率大概去到90%
用3630qm 大概70%左右
ROG gl503ge i5-8300H 1050Ti
$999.00

呢部其實算唔算抵定一般
一般, 但唔夠頭POST果部抵
唔熟AMAZON, 樓主post果部可以直送香港???
可以...唔駛靠集運
最平入門機...
無全球保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞