又係時候推介下amazon平價notebook

1001 回覆
75 Like 8 Dislike
對我ok la, 我主要攞出去個廳或者出街上網,電池續航力比較重要,1050又好過MX150 一大截
1060/1070行起上嚟好似好熱,gs65 要$17000以上
我又唔係好着重打機,唔捨得花咁大舊錢
依家$7000有找,啱啱好
想入部notebook過外國讀書 少打機(gta v) 會行solidwork 求推介 一皮內 最好msi
去咩國家先, msi無國際保, 香港行貨去到都會比人當係水貨
呢部同知名巴推介個部fx504點睇呀?
2部差1k左右,性能好似一樣,
呢部256ssd;知名巴個部1tb sshd
其實ssd真係快咁多?
如果唔夠位就買個外置hard disk?
利申:電腦白痴,只係識打下機上下網
有咩事重新開機既人
我部k570貴1k左右,有以下分別:
i5-8250u都已經4c8t,但是低壓u,無咁食電同無咁熱
1.90kg係我肯帶出街嘅上限
電池行到7-8鐘上網
澳洲 thanks
上網睇左陣資料
https://www.ptt.cc/bbs/nb-shopping/index.html
8250u長期用會慢好多好似同tdp有關
8300h就好啲?因為多數跟厚機散熱好啲?
本來諗住上網學下野驚比人屌申手黨
而家搞到識小小唔識多多好煩
我冇考慮長期full load 變唔變慢問題,因為我要用嘅嘢基本上loading 好細,yeah上網,新u,gtx graphics card,7-8 hr睇片,1.9kg或以下,唔熱,全ssd,15吋mon(可以平排兩個chrome ,$7k以下(當年部sony s13買咗$7300)
K570可以比到我
想當年部y510p都皮幾野
重,有電流聲,打機tab位左邊熱到唔敢摸,喇叭成日無聲要買外置
整左幾次都係咁,都忍左部機4/5年
理論上呢2部都屌打部舊機
但最驚一係唔打機,打起有鋪隱
咁就賴野
因為我嘅重點在於yeah上網+少量打機,所以k570啱我
如果我重點想打機,應該會一炮過買gs65 1070,一步到位算
咁買個post頭一部都夠你了 留班d錢去澳洲玩下仲好
個post頭一部都夠打架啦 中低效的話
機械通常都係高階機先有, 應該無1皮以下會有
15.6 mon?
冇錯
想請教下依排睇緊2in1 laptop

想要輕便靚仔

心水13吋 4k mon

睇左好雲都揀唔落手

幫手睇睇

hp spectre x360幾好 但係保養好似好差?
Xps13 2in1 廢spec
Xps 15 2in1 重 2kg
Yoga 後門唔用
Surface 保養差要返大陸廠?

想問仲有啲咩選擇?
YOGA 有後門?
Lenovo 不了
唔覺打機畫面好細?

我而家都15.16想買手提電腦

carbon 幾靚仔
Btw XPS 13 好差咩
HP更加不了
DELL/M$
Xps13唔差
但係2in1就差啲
Touch mon 無乜用
XPS 13/15 / surface laptop
要帶出街,15.6吋係最大極限了
得0.4ghz
又一地雷
唔識唔好扮識
Msi係香港代理唔認水貨機國際保
但香港買行國際保其他地區冇問題
結論:仆街代理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞