唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
屌你老味, 可唔可以唔好成日開埋呢啲撚屌POST
睇到個人好撚灰,
肯本官商勾結
$4.12m樓價壓測要月入 $33924,未必得。
問下兩老有無得幫手
而家九成人都係咁架啦
同女朋友拍拖8年
出來做野已經4年,一畢業就儲錢,咁多年來都係去過一次日本旅行
上年用咗十萬結婚
無父幹無偏財,到而家都係上到唔樓
唯有租屋住

佢係一個好女仔,唔貪錢,唔港女,肯一齊儲,又捱得
有時都會係度諗,自己真係無鬼用,老婆嫁給自己,自己都俾唔到一個家

其實業主見到呢d on 9 最撚開心。好似用紅蘿白吊起嚟引鳩隻on 9 驢仔又食唔撚到咁 同屋企人住或者租唔撚係一個家? 繼續追啦驢仔
業主渣撚住你春袋,中意加租又得,隨時收番唔租比你就得,咪仲驢仔。買樓就係唔想比人渣住春袋呀嘛柒頭
係囉 條友自打咀巴
租屋咪就係吊驢仔囉 買樓先唔係喎 買樓自己就係業主喎

全香港得一個單位租? 隨住家庭愈來愈多人咪又係要換樓搬屋,又唔覺得煩嘅?
乜料 乜嘢越嚟越多人 你收難民? 你唔識計劃兩個字? 生唔生 生幾多可以控制 有人叫你而家買2人單憶 將來生仔再換4人單位? 而家啲人咪屌緊起埋啲蝸居囉 唔抵買又貴 講真買親都至少預4人單位㗎啦 你好肯定唔生嘅 咪二人單憶囉 會搬得多過你租樓?
畢業未 咁都要爭詥論

你咁咪解釋到點解買唔到囉。唔由細換大咪永遠買唔到囉。哪來的首期呀,啱啱結婚一買就買四人單位 咁我計劃生四個得到2047都唔駛買
兩老無得幫仲要養埋佢地
我買嗰陣窮到差 d枱都買唔起睇左半年樓見住個樓價每個月幾萬甚至十萬咁升, 真係用盡身上最後一蚊上車
窮撚連拍拖都唔應該
利申:燶西
一個人搵13k點好
好迷茫
唔會
因為已上車3年
同女朋友拍拖8年
出來做野已經4年,一畢業就儲錢,咁多年來都係去過一次日本旅行
上年用咗十萬結婚
無父幹無偏財,到而家都係上到唔樓
唯有租屋住

佢係一個好女仔,唔貪錢,唔港女,肯一齊儲,又捱得
有時都會係度諗,自己真係無鬼用,老婆嫁給自己,自己都俾唔到一個家

其實業主見到呢d on 9 最撚開心。好似用紅蘿白吊起嚟引鳩隻on 9 驢仔又食唔撚到咁 同屋企人住或者租唔撚係一個家? 繼續追啦驢仔
業主渣撚住你春袋,中意加租又得,隨時收番唔租比你就得,咪仲驢仔。買樓就係唔想比人渣住春袋呀嘛柒頭
係囉 條友自打咀巴
租屋咪就係吊驢仔囉 買樓先唔係喎 買樓自己就係業主喎

全香港得一個單位租? 隨住家庭愈來愈多人咪又係要換樓搬屋,又唔覺得煩嘅?
乜料 乜嘢越嚟越多人 你收難民? 你唔識計劃兩個字? 生唔生 生幾多可以控制 有人叫你而家買2人單憶 將來生仔再換4人單位? 而家啲人咪屌緊起埋啲蝸居囉 唔抵買又貴 講真買親都至少預4人單位㗎啦 你好肯定唔生嘅 咪二人單憶囉 會搬得多過你租樓?
畢業未 咁都要爭詥論
4人單位,我當你400呎啦,啱啱睇完粉嶺花都,近期成交都500萬樓上

大西北,細單位,上車盤,都要500萬,首期100萬,印花稅15萬,未計佣金律師費裝修搬屋費用,另外家庭收入要$36,500以上先過到壓測

講真,其實唔難,不過有好多人都未必做到

btw未畢業嘅人係你,我睇唔過眼先出聲

要四人單位之餘,仲未計港女老婆又要有會所請朋友返嚟bbq 威威 只想講,冇能力咪租/同屋企人住,有少少能力咪由小換大咁買。 唔駛冇樓就怨天怨地,人生冇希望又乜又柒 而家買唔起咪努力增值自己博份好d工囉,係度自卑冇人會送層樓俾你
u r not alone bro
有樓無仔點睇
有自住一層收租一層 (父幹)
識男仔都唔知講唔講好
儲首期真係好難
不過可以篩走一班洗腳唔抺腳既人
靜靜雞話你聽
其實你無能力搵到錢嘅話
"想過好 d 嘅生活" 就係你條蘿蔔
有得睇無得食

現實迫唔到你租樓嘅話
咁其實你無乜急切嘅住屋需求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞