唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
你有咁嘅心俾佢將來,佢會明白的
住遠d
呢度有啲人又嫌呢區舊, 又嫌品流複雜, 問題係你連4球都負擔唔到嘅仲咁挑剔。
aa都叫你過主啦
好彩老豆有樓留比我
巴打,你好彩

我無父母幹,女友幹,乜都要靠自己

【新界成交】Yoho Town一手業主賺到笑 揸貨14年轉手賺逾700萬

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180407/58043670

中原簡偉雄表示,元朗Yoho Town 6座高層B室,實用637方呎,3房戶,剛以950萬元成交,創屋苑標準戶新高價,呎價約14,914元。據指,原業主於2004年1月以一手買入價224.4萬元購入上址,持貨至今約14年才沽出,賬面獲利725.6萬元,期內升值3.23倍。
------------------------------------------

04年三房yoho先224萬,點解14年後會貴左幾乎4倍?人工有升4倍嗎?

合理嗎?

唔係我無努力過呀,
香港人, 真係成日為左"人地" 而去決定自己人生

如果你窮, 買唔起樓, 唔該認清呢個事實
買唔到就買唔到架啦
點儲都係追唔到個樓價, 你日日打開個財經台都見啦

咁買唔到, 做咩要識自己去諗點買呢?

一個社會, 總有有錢人有窮人, 總有人叻有人廢
香港地就係咁, 明明唔夠分上大學, 就個個都去讀ASSO , TOP UP 做大學生
屌, 咁真正既你係未夠料丫嘛, 扮咩呢?
啲人話你揾得兩皮幾就好廢, 要FG出黎30K 以上, 兩年後60K 先叫叻仔?
咁呢個世界係咪全部人都要去做政府工先?

自己能力不及人, 咪諗下自己點改善, 同時諗下條路要點行囉
如果買唔到樓就唔應該生存, 咁而家班仆街更加唔撚應該生仔啦

衰啲講, 30年後咩事都未知啦, 2047正式回歸大陸喇
到時你層7M既樓仲係咪屬於你? 到時大陸人會唔會落黎炒樓?
到時你層樓仲有無人接貨? 到時大陸會唔會起全民公屋?

諗咁多, 過到今日先算講啦
既然今時今日改變唔到, 咁日日喊苦喊忽有咩用?
香港人, 真係成日為左"人地" 而去決定自己人生

如果你窮, 買唔起樓, 唔該認清呢個事實
買唔到就買唔到架啦
點儲都係追唔到個樓價, 你日日打開個財經台都見啦

咁買唔到, 做咩要自己去諗點買呢?

一個社會, 總有有錢人有窮人, 總有人叻有人廢
香港地就係咁, 明明唔夠分上大學, 就個個都去讀ASSO , TOP UP 做大學生
屌, 咁真正既你係未夠料丫嘛, 扮咩呢?
啲人話你揾得兩皮幾就好廢, 要FG出黎30K 以上, 兩年後60K 先叫叻仔?
咁呢個世界係咪全部人都要去做政府工先得?

自己能力不及人, 咪諗下自己點改善, 同時諗下條路要點行囉
如果買唔到樓就唔應該生存, 咁而家班仆街更加唔撚應該生仔啦

衰啲講, 30年後咩事都未知啦, 2047正式回歸大陸喇
到時你層7M既樓仲係咪屬於你? 到時大陸人會唔會落黎炒樓?
到時你層樓仲有無人接貨? 到時大陸會唔會起全民公屋?

諗咁多, 過到今日先算講啦
既然今時今日改變唔到, 咁日日喊苦喊忽有咩用?
大把30年洋樓(有升降機)400萬樓下又近地鐵站
嫌三嫌四就無野好講啦
不如你介紹下,認真近地鐵站,30年樓齡400萬都唔洗,我真係想買多兩層收租

康輝大廈
倫美大廈
置達大廈
順發大廈
永寧大廈

你係咪有錢買?
呢度有啲人又嫌呢區舊, 又嫌品流複雜, 問題係你連4球都負擔唔到嘅仲咁挑剔。
aa都叫你過主啦
【新界成交】Yoho Town一手業主賺到笑 揸貨14年轉手賺逾700萬

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180407/58043670

中原簡偉雄表示,元朗Yoho Town 6座高層B室,實用637方呎,3房戶,剛以950萬元成交,創屋苑標準戶新高價,呎價約14,914元。據指,原業主於2004年1月以一手買入價224.4萬元購入上址,持貨至今約14年才沽出,賬面獲利725.6萬元,期內升值3.23倍。
------------------------------------------

04年三房yoho先224萬,點解14年後會貴左幾乎4倍?人工有升4倍嗎?

合理嗎?

唔係我無努力過呀,

咁咪去買其他,定係你又想sell山山
嫌三嫌四就無野好講啦
不如你介紹下,認真近地鐵站,30年樓齡400萬都唔洗,我真係想買多兩層收租

康輝大廈
倫美大廈
置達大廈
順發大廈
永寧大廈

你係咪有錢買?
aa都叫你過主啦

合理嗎?

唔係我無努力過呀,

04年係沙士後一年呀大佬 仲睇乜鬼返轉頭吖。我開始明樓主點解買唔到樓
我同女友傾過,如果山山40萬首期係堅,我9衝左先算

好想俾到一個安穩既家我女友
暫時儲到50萬,應該夠俾首期,律師費
放左手
比佢選擇有能力既男仔交往
嫌三嫌四就無野好講啦

康輝大廈
倫美大廈
置達大廈
順發大廈
永寧大廈

你係咪有錢買?
aa都叫你過主啦

合理嗎?

唔係我無努力過呀,

咁咪去買其他,定係你又想sell山山

其實04年賣二百幾萬都幾貴 仲要係未開發嘅元朗。
面對現實,返唔到過去架啦。
盡力做早現在同將來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞