唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
Ikea用黎開餐架咋

你行宜家行到咁大壓力,條女住既樓下就已經係兩個發展商新盤售樓處,日日都一群地產狗,咁我咪一早就癲撚左
巴打加油 打工仔喺香港地買樓真係難過登天
舊樓/唐樓最大問題係到時到候要維修
一個唔覺意跌舊石屎落嚟整死人,作為業主賣樓都唔掂
一齊住=分手
其實真心問
租樓住有何問題?
撇除「幫業主供樓」呢種帶酸味嘅心理障礙
好多西方國家人民成世都係租樓姐
死儲爛儲又未儲夠嗰舊首期,如果攞去買收息股,你每月其實只係要畀幾千蚊租
有錢剩攞去增值自己,等自己將來搵多啲
如果實力唔夠,點解要自投羅網做一世樓奴?
(暫時)買唔到樓又話無力、失落,咁成世點會開心?
中國人嘅土地情意結DNA真係咁強?
其實如果兩個人一齊儲件事會易好多
我同我女朋友都係非3大非專業系畢業
6年前出嚟加埋人工都唔夠25k...而家都60k了
開始做嘢冇耐就開左個聯名戶口儲錢...跟住買下股票...一年都仲可以去一次日本...兩年前仲養埋車
結果16年12月都上到車 中間仲去左兩次歐洲
結婚擺酒呢啲就擺埋一邊先

點都好啦...努力儲左錢先...如果唔係就算跌市都唔關你事
一入Post就睇到自己未來有幾灰暗
租樓佔入息比重太高
生活消費高
長期供樓減少儲蓄能力
到退休後冇收入就難以維持
仲未計通貨膨脹
除非你想退休後排公屋
點解老咗會無得租?

我係問咁勉強的話,點解一定要買樓,而唔更加好咁善用你舊錢
咁呢個咪女仔問題
女仔自己都要說服到父母
都要成家立室,仲聽父母講要點要點?
呢啲位唔為自己打算,拎返自主權
真係夠成熟去結婚咩?
難聽講,父母唔係同我地過下半世
乜都聽父母講,冇自己主見既人
真係唔好學人結婚成家
樓主有無首期先?
過唔到壓測可以搵人擔保
巴打加油,個女仔願意同你去ikea,願意為你哋屋企打算就代表佢願意同你一齊捱啦,你依家放佢走佢仲hurt,如果佢唔表明要走就唔好放,加油
我睇到現在同未來
唔值得響香港浪費青春
仲要係粉嶺樓 唔近火車站 行過去至少15分鍾
不過樓下有巴士總站 anyway 想買上水粉嶺樓冇500個以上都好難有好盤

一早比大陸人炒起晒
無錯係
我無否認買到最好買
但好似POST講到好似買唔到就無人生意義咁我覺得大可不必

假如實力上真係買唔到,咁人世係咪唔使過先?
樓巿唔跌係因為大撚把人搶住要住
所以一跌就有人接貨
由投資品變做必需品
你啲推論好跳脫
肯去ikea代表肯捱
呢個年代扮好女仔搵人埋單真係易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞