唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
仲要兩老係無野留低比自己
係易中過100毛,但都係得2% 機會中咁囉
單人仲難
唔應該照顧單人啦老柒
所以有啲人到30歲搵果個人工,好明顯真係成世買唔到
有數計,就算唔食唔用,都追唔上樓價
事業預計冇明顯發展,又點會有能力買到
今時今日,如要靠自己買
起碼都要夫妻合搵5萬以上先穩
仲要年年加人工
先可以儲到錢之餘,又應付到日常開支

另外,有冇諗過點解咁多人考政府工?
呢個都係另一條路
低級公務員可以免入息限額排公屋
又係終有一日望到終點
對低收入人士講
不失為一個好選擇
非常認同
邊撚個話結婚一定要出去住
各有打算姐,
依家有1間,
樓升就換大d,樓跌就入多間。
大佬分手係事實,你唔鍾意聽咪繼續活係自己既幻想世界囉
黃金海岸隔離, 住落就唔覺遠, 係打風落雨麻煩。

https://www.youtube.com/watch?v=p_HEIPv0anE
冇女嘅我行ikea 睇完都會好空虛
何況同女友一齊行..
樓主。話你ON X 又怕你嬲。
我都曾經有你呢種感受,有過你呢種concern。
租屋只會令人更難置業,儲首舊錢去了交租..<< 咁你係咪有用租屋舊錢拎去儲先?
唔係既話只係一種冇承擔既值口。
我就做左拎舊錢去了交租,幫人供樓既ON X 仔。
因為買唔到樓而放棄條女,根本係本未倒置。
買樓係為左咩? 人生為咩,拍拖結婚又係為左咩。
你有冇諗過你條女想要D咩?
等你儲到錢買樓,你地既感情已經唔係果回事。 心態亦都唔係而家咁青蔥。
有些事情,你改變不了這個世界。 面對現實,行一條你自能負擔到,又舒服既路。
心態正確
好可惜呢度太多人自視過高
成日諗住自己一定買到樓
仲要嫌三嫌四
同女友拍拖幾年 加埋70k 無計劃同居結婚 40k真係唔好咁大想頭啦
粉嶺 行去火車站10-15分鍾 樓下有巴士總站
大嶼山塘福都有D 好平既樓
琴晚就行完黎,又係一路行一路講呢個話題,講到最尾結論係:間屋咩都擺唔到,咁我做咩要同你住呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞