唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
3年前我買3.5mil到, 加埋雜費簡單裝修埋單要俾60至70萬啦。 而家我嗰到升到6mil, 首期加晒所有野至少都要百五萬。 三年要俾多一百萬你叫我而家上車我都上唔到
舊錢比左業主就無左,亦唔會有回報,咁叫善用?供樓至少係自己財產
咁租一世樓囉
我早幾年買咗,而家升咗幾百萬,我仲可以套舊錢出黎買多間

真心,儲一百萬我真係無本事儲到,不過我又真係買到第二間收租
咁你上咗岸梗係開心啦
樓主未呀嘛

我都未
其實一對情侶 一齊儲錢 平時慳d
幾年真係一定買到樓

你要明白舊樓,唐樓,冇會所樓,新界樓對好多人嚟講唔係樓嚟㗎
舊樓/唐樓最大問題係到時到候要維修
一個唔覺意跌舊石屎落嚟整死人,作為業主賣樓都唔掂

訓醒未呀?你真係覺得日日好多呢d新聞?咪撚咁多藉口啦
我知 不過現價跌3成先到我個loan size
正正常常準時供樓銀行都唔會call loan嘅...

我意思係叫大家儲左先....如果唔係樓市跌都冇錢入
👍🏼三年前買得好 呢個係上天獎勵你做啱決定
至少要有幾百萬資產先產生到足夠被動收入夠你老左退休交租,仲難過儲首期喎大佬
樓市跌都未到你呢D儲錢撚入市啦..
其實就算SARS樓價跌到仆街
供得起銀行都唔想call
因為call到你破產佢冇著數
我同意你講
根本好多人唔肯接受現實
小學常識科都有教
香港貧富懸殊問題嚴重
真係個個買到樓咩?
計下條數,買唔到咪把心一橫排公屋囉
你做唔到有樓階層
可以揀做公屋階層姐
住公屋一樣可以去旅行
何必辛苦自己做夾心階層
年年怨政府冇派糖

另外,忠告各位巴打
要做到有樓階層
女朋友一定要搵到下錢
一心諗住嫁咗留家湊仔果啲
真係拖累你地一世
拍拖結婚都係兩個人,你問連登仔不如同你條女傾下啦
幾十年後而家幾百萬會變做幾千萬
一碗魚蛋粉都幾百蚊
我無話買樓唔好
有錢邊個唔想買
我個POINT係買唔到唔使灰到無晒意志
要回報有好多其他方法
如果你只係嫌其他方法無買樓賺咁多
咁當我無講過
租平尐既係可以既
就算我當我舊資產會同大市同步增長,租樓始終唔抵
樓主睇開D,你女朋友唔好似班港女咁話你買唔到樓冇上進心,
你女朋友父母冇因為你冇樓而唔比你地一齊,其實已經開心過好多人
其實最撚慘係排唔到公屋又冇錢買樓個班人
家庭月入兩萬幾高不成低不就
就完租同日常開支後所剩無其

公屋冇得住旅行冇得去
個堆先叫生存
所以就可以乜鳩都唔做日日喺度叫春咁話冇屋住?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞