唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
我相反....
我想遊說佢儲錢買樓, 但係佢租一世算....
寧願快d 結婚都唔想比心機儲錢....

利申: 巴打
好小女人唔想買樓settle down

因為我個plan 要起碼儲六年....佢覺得太耐.
同埋我想慳返擺酒同真係細搞婚禮, 慳返d 錢, 佢都唔鐘意...
加上佢之後返工整親, 洗好多錢睇醫生....儲唔到錢.
可能佢覺得等我儲完錢. 佢有排都未結得婚.....唉...自已又搵得少...一個月搵三皮左右 .
同佢講左話淨靠我份糧唔掂...佢又唔信

有時我都唔知想佢信定唔信好....
佢信左, 可能又覺得我廢...
佢唔信, 又活在童話世界中...
其實點解租嘅家就唔係家 一樣可以係宜家買傢俬?樓主鑚牛角尖啫
唔應該搵「樓」呢樣野綁住自己
生活到就得,真係鍾意人放手成世唔安樂

咪就係 又唔係叫你租劏房,新界四四正正兩房二萬幾點都有啦,你鐘意擺乜鳩傢俬擺設業主都唔撚理你啦!最撚唔明d濕鳩無能力咪租一世囉,點解一定要買 有冇諗過呢種on 9諗法先係樓價只上不落嘅元兇
三皮都咁
3皮都供唔起
定係唔夠首期
老土D講句
其實最緊要唔係你依家買唔買到樓
而係你依家有冇為你地兩個既將來努力
如果無樓就要分手既 咁所有公屋仔唔洗拍拖?
攪清楚你兩個為咩係埋一齊先
做咩ig
以前耐唔耐都會搬屋,幾鍾意去宜家,睇下示範。依家去都好少買野,覺得用料唔夠好。
想買樓應該係去睇樓睇下實盤,就算買唔起都可以睇下有咩選擇,知道自己應該搵邊區。我會買唔起都去參觀下睇下豪宅見識下。個人覺得未有樓去睇家俬睇咗都未必啱用,家俬買咗到時搬新屋又可能尺寸唔啱用,或者搬屋會搬到多少損傷。
要重上有幾難 十合一 一百合一
其實兩樣都係...
主要佢依家整親。之後應該會連份工都冇埋....
佢個樣又最多只返part time......
雖然我都好鐘意佢。但係經濟問題真係好難解決。我自問冇能力搵多d.....
呢個真
唔通全部公屋仔孤獨終老咩
唔係個有能力係香港買樓
就算有能力都要睇運氣
試下諗多啲俾自己多啲選擇
抽100毛水
賣泰國野 唔好起我底
好憎你啲用字 又範案又一套房子
好煩 都唔明d 女人成日要大搞婚禮
我係女人都唔恨呢d 表面野咁無聊
我個fd就係2條友搵53000左右,400萬既樓睇唔上,百鴿眼唔睇大西北樓,一定要9龍樓

結果到宜家都未上到車,
睇怕5年後都上唔到車
大佬 成十萬一個月您想討論d 咩?
您既問題係買邊到姐?唔係買唔買得起喎
近排行ikea見到安泰邨示範單位,公屋,不過應該9成住戶係腥港人
買細既住先,然後3年數 樓換樓
有4皮搵間細d 遠d 既,400萬附近都有。
差在你有無個首期,壓力測試夠過既
佢話想話比人知自已嫁得好......
其實我聽到都覺得有少少insulting.......
我會覺得....即係如果乜都唔搞。嫁比我=嫁得好差....
雖然都唔排除真係咁..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞