唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
可唔可以結左婚同家人住呀
我自己都無能力買樓, 只可以結左之後同家人一齊住
最重要另一半願意
有時調轉諗, 2老都要照顧
一齊住都有一齊住既好既
買唔到 除非有多幾間屋借財仔
買住遠d先啦,唔好咁快就想一步到位。
我都係差唔多大,有樓
係覺得太多人用自己把尺度人話人買唔到樓係冇意思
而家未畢業同岩岩出黎做野都好絕望
呢度我諗有部份人都係keyboard fighter, 無親身落區去揾啲AA 睇樓, 以為上網睇中原/ hse28 就當自己睇過樓. 同佢地講都係晒氣
租屋等於幫人供樓正傻仔

利申:我就係傻鳩
租屋只會令人更難置業,儲首舊錢去了交租..
但唔租 一世都唔洗結婚

租樓失去左財控既主動權
租金永遠隨市場價格改變
買樓自住個價「基本上」fix死左
兩公婆應該好難同時失業,所以供樓就叫穩定少少。
租樓面對既不確定性真係令人好卻步。

同住一定好過出去租。
快D結婚2人家庭狂抽屋居
連登仔個個 FG 50k 就係到笑人搵得少姐
大把老豆老母涯左一世都未搵到50k,更加唔好講呢一代
上得討論區 人地想講乜 都要得你批准?
樓價高 咁點解日日破頂? 因為未夠高囉
人地屌醒佢 等佢改變下睇法有咩問題?
定係 你覺得個個鼓勵佢再儲下錢 同佢講樓價總會跌 過幾年又升多五十% 人地會多謝你?
識玩梗係單親家庭啦
i know that feel bro
排N年都終有一日上到
但現實係有數計,你人到30
事業發展方向大致都定咗
事業高峰搵幾錢,自己大約會預計到
除非你連自己份工都冇乜計劃
否則正常人都計到數買唔買到樓
既然有數計,咪盡早去計劃下點樣生活得更舒服
排公屋係好多人心理關口
好多人都覺得自己買到樓
但現實係根本有啲人成世都冇能力去買
排公屋都叫終有一日會排到
望到終點
本身家底唔錯 間屋夠大先可以咁玩

如果唔係 隨時連自己房都冇 要同兄弟姊妹同房 到時三個人同房啊?
就算自己一個一間房 正常都唔夠大放到雙人床啦 細啲既1.3米床都放唔到啦
300尺至少叫有個正常嘅廚房同正常嘅廁所
佢要一步到位,委實今時今日有點難

Target 係市區半新樓大屋苑兩房,近 MTR 又要有會所?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞