唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
巴打,見你有心同女友共建將來,信我,千祈千祈唔好等新樓出價單。
情況1: 山山開價貴,唔夠首期,浪費左時間,到時心水單位已升左10%. 400萬樓黎計要比再多40萬首期。(8按到85按)

情況2:山山開價平,到時入票會20倍,30倍,仲撚難抽過居屋 到果陣先出黎搵番同區2手,又升左20% 。 人生已完

利申:當年天真以為自己抽到將南眾新盤,浪費左1年時間,之前既心水樓已升100萬。
好彩最後上到尾班車,E家我屋苑已經無低過700萬既盤 一額汗
如果望佢會翻幾倍, 可能要考慮東大嶼山, 吹晒風2030 個D交通會搞鐵路由大嶼山入中環。似要硬過。不過如果收皮, 個情況就會好似97 浪翠園一樣。依家都未番到97價, 因為青龍大橋唔批。
結婚再抽居屋or白居易會容易d,單人抽機率太低
幾年前就係咁搞掂咗!
可惜只能選大西北,加油💪
同AA預計過,平均呎價山山應該會貴珀御首次開賣大約15%-20%左右。比新世界個盤同城點平少少。
即15k up?
講真,叫無咩能力既準夫妻借盡財仔買新樓真係仆街黎,窮人錢都呃
無計,首期唔夠,要用新樓發展商2按

我假日已經返馬會兼職waiter...
巴打小心啲發展商二按都係陷阱處處。 自己真係計清楚先好去馬
巴打有50萬既話,咁都係係10-20萬上車je. 搵老豆老母外父外母每人借D lor . 唔會係幾萬都借唔到呀
信我啦,新樓唔會係一個選擇黎。係唔會呀 唔好FF 咁多,你抽唔到
其實如果唔好俾 d 讀唔成書嘅人係度走後門磨爛蓆
咁應該有好多人可以容易 d 接受現實唔好期望自己買到樓
個個都唔甘心 搵萬頭又話要買樓 搵萬尾又話要買樓 無錢又要投機 儲錢又唔早開始
個個都要返工舒舒服服 d 辛苦工邊個做?

社會架構無變過 但係普遍教育程度高咗
咁廢科大學生咪要搵返以前中七畢業個份人工囉

樓價雖然高 但一直有人承接
兩個 fg 專業人士畢業五年其實供得起六百萬樓下嘅樓
政府最錯係起得少公居屋 私樓先炒咁勁

點解咁多人唔得?
因為你其實只係等於廿年前嘅中七畢業
你講個D係雞唔係女朋友/老婆
巴打, 去到咁盡, 小心! 雖然個個都話有能力就唔怕上車, 但500K downpay 仲要2按, 加40K 人工, 稱唔上能力之內。加上你到定庭收入又唔算高。個風險太高。
細佬我搵多個你地少少, 供13K, 加埋管理費, 地租, 比埋家用兩老, 依樣個樣都覺得好吃力。
就算你上到車, 條女都未必肯同你捱。
呢D機會唔係上車客的
上年搵過珀御,新樓完全係唔到買家選擇,同陪跑無分別。
我重申多次,買新樓唔會係一個選擇
無事就無事 一有事一定死先
agger 上次有個on9仔 去買全城會用呼吸PLAN。
真係冇咁大個頭唔好咁大碼既套。
不如大家幫樓主諗諗500k首期除左新樓有咩選擇?

建議新界租置盤
不如你比佢睇呢個Post
如果佢好支持你同你講 無問題
佢願意
咁唔該 樓主你賣身
都要好好對佢 賣屋比佢住
牽晴間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞