唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
換咗條女佢囉,搵返個同你一樣月入三萬既咪可以一齊供樓
買樓係你既目標,唔係你條女既目標,先唔好講你條女係咪將解決生活基本需要既住屋問題推俾你,你首先考慮下你條女唔想買樓但你想買樓呢個分別係咪反映緊你學唔夾?而唔夾既背後係習慣唔同定係價值觀唔同?有時d野唔係一味可以磨合磨合,或者拖拖拖就會自然夾得黎。
俾你搞到我都好sad…
因為係討論區 鳩嗡 唔洗負責仼
Btw 大西北你估好平?
屈機男/懲戒男做乜又入樓post比人撚,仲柒唔夠咩 臭看更
佢女友好明顯係一般港女
唔係有錯,只係太短視
又要威威擺酒
但又搵唔到錢
可能佢女朋友未到果個level,以為月入三萬可以又買樓又擺酒
呢啲女人無知得可怕
咁你同佢攤牌囉,講你的確無能力,嫁俾你的確=嫁得好差
屌你成件事就係你同你條女既價值觀差天共地
你覺得搞婚禮=俾錢人賺甚至係供養資本家,情願拎去買股票就算輸撚晒都無咁肉赤
但係你條女覺得洗得起呢d錢=有面子,可以同人講自己嫁得好(完全係俾資本家洗晒腦既典型香港人)
仲話自己係月入三萬既男人,首先我唔覺得你係男人,因為你完全無男人應有既決斷力,其次三萬一個月真係俾多你
樓同女人都唔係你生活必需品
無呢d你一樣可以過得開心,你個人係唔開心係負面既俾你屌幾多條女俾你買到幾多間豪宅你都係負面,試下改變自己既心態先啦
無架喎,呢d係父系社會既特徵
女人只係需要生得靚同埋有男人,衰d講句條女老母可能都係咁教佢

佢條女港唔港我唔批評
但兩個人既價值差咁遠明知磨合唔到都要係埋一齊?咁就預咗辛苦架啦,嘈乜野丫
你儲一蚊 樓價升一百蚊
唔關係你事既
三四百尺二手樓四百零萬有咁難搵咩 係咪你要求高咋
屈機男/懲戒男做乜又入樓post比人撚,仲柒唔夠咩 臭看更
blocked, 8

垃撚圾
block左我逃避現實啦柒頭
點睇青衣/東涌?
我覺得都算唔錯
追到Live,
有需要就龍珠島同已補公屋都要鳩衝啦
政府話會發展東大嶼嘛,你有命等得二十年做長期價值投資我唔會反對既
四百萬樓下的樓一定仲有,不過可能係大西北,舊樓單支又或者得二百幾呎的。

買樓最緊要知道自己手上有幾錢,睇餸食飯。

我上年同女友夾埋得70萬,入手一層四球係大西北差唔多三十年的屋苑。好多人都笑我地買得貴買得舊。但係我地好清楚手上的錢買唔到九龍,買唔到半新樓。

今時今日層樓已經升左差唔多兩成,當日笑我地的人唔再敢comment。如果當時決定唔買,今日就仲頭痕緊。
同一處境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞