唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
錯,叫春會比離地撚屌
公屋比你突登屈到人息都唔知排幾耐先排到啦
一話400萬大西北樓上班柒頭又嫌舊又嫌遠
冇咁大筆錢就要睇送食飯架啦屌
400 萬俾你住九龍站好冇呀
香港人真係好撚中意blame the victim。香港樓價公認高到離譜,樓主又有晒計劃儲錢,又唔係特別大洗,上黎呻下都要比你班撚頭指指頭頭。你又有幾多層樓呀,貼黎黎下
你冇能力買樓,又要一個家
為排公屋就要諗下計
咪就係把心一橫去轉份唔過入息既工
上到公屋再打算
老老實實,夾心階層係香港慘過住公屋
公屋各種補貼同資助,加加埋埋可能同你而家份人工差不多
當你買唔到樓,又要一頭住家
只可以咁做
呢個就係現實
就算你地成班人日怨夜怨有乜用
現實係市面上一有放盤
兩星期內必沽
市場仲有大把空間升
當然呢個係下策

上策就正如我所講
本身搵得多,又要有個高薪女朋友
你咪改變人生囉
又要新又要會所又要大型屋苑又要市中心
但又無錢
班傻仔話要保值喎
btw 租左樓就唔好諗買樓 諗唔到架啦
租樓通常都係租2年左右 一年死一年生
話事權係業主度

業主加租/死約黎要收返層樓又要再搬
搬屋又要搵又要曬時間睇
新屋要交租金按金上期 搬運公司費 寬頻搬遷費 又要去銀行個啲改地址
除非你貪好玩啦 想生仔女就更加唔好 分分鐘要搞埋轉校
兩年後再loop
係咪好耐無睇過樓?上水粉嶺都4.5m起標,8成首期唔計洗費都要900k,即係你無一球你都唔好諗買樓
上水粉嶺咪貴囉
講緊直頭類似村屋唔近鐵路個啲

300幾萬其實都仲有選擇
你一睇就睇4 500萬緊係話無選擇

現實你就係無咁多錢
就係要屈就架啦
咁我相信深水埗唐樓都仲有400萬樓下

你有冇買過樓?不過睇你講嘢就知你無買過

買樓,其實除咗住之外,或多或少你都希望你個單位保值,當係一個穩健投資

買唔近鐵路嘅村屋,首先你返工已經好唔方便,一般村屋,你要搵車搭都已經有難度,再轉一程鐵路先返到工,來回返工搭車時間已經用三個鐘,你平日已經無晒其他時間

300幾萬買一層村屋,講出黎咪好似好抵,不過成交量低,銀行估唔足價,按揭年期又短啲,導致無乜人買村屋
你係要唔信我都無計
你繼續睇你個啲500萬上車盤

我自己都唔中意第一間屋
又遠又細, 連上網都要用8mb

我只可以話我個時賣出去已經賺咗2倍
市場會證明一切

呢虔d人on 9㗎。你哋咁鍾意屋苑吖嘛,好!屯門華都花園兩房450萬. Hkmc 按8成首期一球每個月供15k. 一球首期2個人每個月加埋儲2萬4年都有1球啦。唔好同我講兩年後樓價升又乜又物,我夠話兩年後ww3添啦。 不過講明舊樓冇會所冇酒店大堂,老婆冇得威嬲嬲豬唔好屌
你講到想上就上到公屋咁
現實係排N年都上唔到
仲要比新移民打尖
冇人想知你第一間係乜野
大家係想知第一間點買
時勢做英雄
早十年出身係香港都叫有上流空間
無,仲以為幾把炮,都市傳奇故事啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞