唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
2 = 人生贏家
同女朋友拍拖8年
出來做野已經4年,一畢業就儲錢,咁多年來都係去過一次日本旅行
上年用咗十萬結婚
無父幹無偏財,到而家都係上到唔樓
唯有租屋住

佢係一個好女仔,唔貪錢,唔港女,肯一齊儲,又捱得
有時都會係度諗,自己真係無鬼用,老婆嫁給自己,自己都俾唔到一個家

其實業主見到呢d on 9 最撚開心。好似用紅蘿白吊起嚟引鳩隻on 9 驢仔又食唔撚到咁 同屋企人住或者租唔撚係一個家? 繼續追啦驢仔
無殼蝸牛......
唉......
業主渣撚住你春袋,中意加租又得,隨時收番唔租比你就得,咪仲驢仔。買樓就係唔想比人渣住春袋呀嘛柒頭
二等公民.....我有諗過。
但係調返轉頭諗。嚮香港做香港人,係咪好一等? 依家都己經唔太係。過多十零廿年。大陸人大舉入侵。到時可能真係二等公民。
嚮外國做個二等公民都可以以一個合理價錢搵到一個地方住.....

我講外國。係指歐美....
台灣呢d地方就算吧啦....
5/10
記得巴打你嘅故事 sad

都要講句
兩個人想行一世唔係淨係講愛
價值觀要好一致先得
其中包括金錢概念
你都要諗辦法改變下你女人嘅金錢觀

如果唔係嘅話 ...
買樓定租樓只會係你地漫長嘅人生嘅其中一個爭拗點
日後陸續有嚟 ...
加上人唔返工 日日係屋企就自然睇乜都唔順眼
特別係女人 ...
同屋企人住係個好選擇,
上次第二個post suggest 俾人就俾人鬧,過婆媳糾紛。
大佬,無錢無自由呀。

#ME TOO

我女友都係唔肯儲錢, 早我年幾兩年做野, 儲蓄係我一半都無

仲要我之前ON99買牛熊加埋2月股災加埋無左6,7皮

佢D錢係成日唔知用左去邊, 年頭佢話想開個聯名戶口一齊儲錢, 話每個月一人8000-9000文入去
我話唔洗啦, 入你戶口得啦(佢有個中銀戶口無用), 結果頭3個月, 佢得第一個月達標, 我自己就有多無少

我同佢加埋都係30K多D, 講真都要靠屋企人幫手, 但反而係我想大家一齊去為將來去打算, 佢就淨係識得諗點洗錢, 每隔一排又諗去邊到旅行, 又諗要買咩野, 最緊要係成日諗結婚, 大佬點結呀你咁樣, 結婚唔係講玩, 打左7年拖好似好長, 低比起婚姻, 7年算咩野, 連儲錢都做唔到, 點結
佢仲肯陪你行ikea 就比心機啦 一齊儲
婚禮真心on9,燒錢無回報仲要攞黎辛苦
其實真係好唔夠, 同埋覺得好唔抵.
有時心想, 租幾年夠錢移民就算了.

就算買到樓, 樓下全部蝗語, 香港又越來越住唔到人.
真係好彩師兄提醒...
雙人
一個搵17k 一個0k 現金出糧
其實我有份工有牌。我有諗過移民....
但係佢唔想.....
我依家都唔知點。好好條條路都封死曬咁。
早期佢重話想生仔。我真係好認真咁話, 唔該唔好痴線......
我搵得少少錢。生存己經好辛苦。絕對冇可能養多一個。而且我絕對唔會比我將來下一代(如有)嚮香港呢個地獄出世。我唔想見到自己個仔/女將來講普通話。
儲首期真係好難
不過可以篩走一班洗腳唔抺腳既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞