唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
成班窮撚
最近買左青衣城
的確唔錯
其實點解租嘅家就唔係家 一樣可以係宜家買傢俬?樓主鑚牛角尖啫
唔應該搵「樓」呢樣野綁住自己
生活到就得,真係鍾意人放手成世唔安樂

咪就係 又唔係叫你租劏房,新界四四正正兩房二萬幾點都有啦,你鐘意擺乜鳩傢俬擺設業主都唔撚理你啦!最撚唔明d濕鳩無能力咪租一世囉,點解一定要買 有冇諗過呢種on 9諗法先係樓價只上不落嘅元兇
租一世,真係work?
我身邊都有朋友租樓,每兩三年搬一次屋,年年加租,到60歲退休,仲會有人肯租間屋俾你?

你唔好咁快假定自己永遠搵三萬或者人工升幅永遠唔夠樓價升幅啦。大佬呀,租住先,你可以增值轉行,將來或者搵更多錢呢。唔好咁快睇死自己啦 仲有唔好學樓上班儍西淨係一買就5球啦 樓換樓啦,仲有唔好唔記得仲有自置公屋盤,大西北細細地補埋地價唔會太貴。一步一步囉。
Agger. 今時今日樓市個槓桿比例同97/03 爭太遠。
97爆之前冇壓測, 做洗碗都買入到場。樓花籌都有得炒。今時今日, 大部份樓供完。
加上16年又震走左班N按。宜家要跌, 真係要打仗/ 政府倒台/ 支那沒收所有資產先得。
香港係人食人架啦....
個單位合眼緣,岩自己可以承受的價位,我諗唔到理由唔買。
好鐘意你個名
租住先係絕對唔可行,香港租樓好貴,咁只會愈租愈上唔到車;除非搵十萬一個月啦,但如果搵到十萬一個月,就唔會上唔到車啦
所以就一係同父母住住先啦
有得揀, 青衣我會揀浩劫灣。個臭海靚過 「一刻戀上」
睇完呢個po 我都哭了
租佐樓就儲唔到錢上車了
引用唔到kelvinbbwong 巴打
可以買入既租置邨冇咁可怕
其實同買麵包定西餅差唔多
我就會選麵包,升唔升唔理得咁多
,有足夠尺數放到king size 床就ok
所以冇得揀
奉勸全港所有人立即停止買樓,同屋企人住住先,冇屋住訓住天橋底先,一定要令地產業崩壞,之後就人人有平樓住啦,當然 要阻止埋仆街big6 dog買
存左舊錢 買左部二人跑車 sosad
有得揀, 深井揀碧提。個配套好過浪翠 (樓價已反映)
巴打客氣啦,我真係見唔到身邊朋友唔係無能力,但成日申買唔到。

買樓從來都唔係一步到位,至少我呢個窮撚無可能人生第一層樓就已經係自己的dream house。

上車只係第一步,唔係終點。將來仲要靠佢黎幫我資產升值去轉車,轉返出市區,新樓或大單位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞