唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
到我買多間/換大間時先恭喜我,
應該唔洗太耐。
退休計劃靠租客。

ps 其實我近排都有去IKEA 同 Pricerite睇傢俬,諗點樣擺放傢俬都幾開心。 不過唔會係果到買野,純參考款式同擺位,再叫師傳訂做。
岩岩買完樓路過
建議唔理好醜既樓盤都上左車先,慢慢提升個人能力再換樓,無老點你架
我幾時話我餓
我只不過睇唔過眼

不用利申了
200尺換300尺,300換400, 總有一日換到800尺,最緊要有信心樓價只升不跌
30歲等多5年都35
搞搞下成4張,到時咩上唔上車都無所謂了
細樓都叫屎 痴撚線
你班業主完全冇同理心,一日到黑話有200幾尺細價樓住,已經係對無樓人士既恩典
我只能說,你地買到樓只係因為你地早出身,同你既能力係完全冇關係
我買到樓係咪同我能力有關就唔敢講
我淨係知我地一分一毫都係我同我女人慳返嚟嘅

不過你連200幾尺都買唔到就真係同你能力好有關係啦
業主:睇下地下好多爛菜阿,又有狗屎,都唔知做乜d 人無嘢食都唔食呢d

係呀,繼續坐喺度鳩叫吖,波叔出年就會宣布三十歲以下每人派50萬首期,甚至一人一間貝沙灣㗎喇
個問題係咁發展法
後生仔見唔到希望
業主就只係早d 出世,容易上車,時時冷嘲熱諷
社會分化就係咁來
凡事太盡,緣份必定早盡
希望你弟時買多層樓租比人既時侯
少d 機會遇到對社會對業主充滿憤怒既租霸
後生仔嘅父母又再早d出世,
咁易上車都唔整定幾間俾仔女真係罪大惡極。
明明大部份人都認真咁分析俾意見
你就話人冷嘲熱諷

低收入無錢點都儲唔到首期咪叫你租樓
你又話租一世上唔到樓
叫你將就下買細 d 舊 d
又話人叫你食屎
你咁叻你講哂佢囉 一 d 建設性都無

屌港共日撚日都屌緊架啦 得個屌字
問題係個個有得食有得玩唔會拎條命出嚟抗爭
唔抗爭咪俾人壓榨囉
分化?想唔分化個個都咁窮咪唔分化囉
我已經冇提父幹
你班幸運兒繼續落井下石啦
你做左業主又會拎條命抗爭咩
成功左,你咪又係坐係後面食抗爭成果
失敗左,咪樓價gogogo 之後賣樓移民
死係人地事姐
時勢造英雄,有時d野無得講,無得怨,宜家仲有400萬樓下既樓,把握最後機會好過啦
做到個社會咁仆街
我唔希望租屋比人既時候
個租客悲觀得際
係間屋自殺
你話自卑心就自卑心啦
細樓都叫屎 痴撚線
你班業主完全冇同理心,一日到黑話有200幾尺細價樓住,已經係對無樓人士既恩典
我只能說,你地買到樓只係因為你地早出身,同你既能力係完全冇關係

業主:睇下地下好多爛菜阿,又有狗屎,都唔知做乜d 人無嘢食都唔食呢d

係呀,繼續坐喺度鳩叫吖,波叔出年就會宣布三十歲以下每人派50萬首期,甚至一人一間貝沙灣㗎喇
凡事太盡,緣份必定早盡

只係想講而家未買到儘可能儲錢或増值自己,再唔係買住細先慢慢換大。最後都唔得就面對現實同屋企人住或者租囉。唔係每個人一生都一定要有層樓㗎,價值觀太扭曲喇 仲有人因為買不起樓同係女分手又人生冇意義又乜又柒成個怨婦咁先最on 9
個社會就係咁杻曲
好開心你都認同係有呢個現象
希望你叫人租住先既時候
唔好下下叫人租租,叫人傻淡
三字頭我唔信連20萬都儲唔到 同你女友結婚 兩個人聯名買 兩個人40萬都上到車 唔好話上唔到 只係你病冇真係去睇過 又或者唔接受細價樓 一味諗住上車要兩房一廳既話 你一世都上唔到
搞搞下成4張,到時咩上唔上車都無所謂了
個問題係咁發展法
後生仔見唔到希望
業主就只係早d 出世,容易上車,時時冷嘲熱諷
社會分化就係咁來
明明大部份人都認真咁分析俾意見
你就話人冷嘲熱諷

低收入無錢點都儲唔到首期咪叫你租樓
你又話租一世上唔到樓
叫你將就下買細 d 舊 d
又話人叫你食屎
你咁叻你講哂佢囉 一 d 建設性都無

屌港共日撚日都屌緊架啦 得個屌字
問題係個個有得食有得玩唔會拎條命出嚟抗爭
唔抗爭咪俾人壓榨囉
分化?想唔分化個個都咁窮咪唔分化囉
佢地自己自卑心作崇
我由始至終都係講四球樓下樓,
覺得係比較踏實既目標,
又話人係爛菜
咁呢個市場入面係得返呢d爛菜,
都無辦法架喎,
一係食一係租一係瞓街,
咁你想點啫 真係難服侍

咪就係 四球樓都係屎都係爛菜,你送啲屎同爛菜俾我啦,我唔介意
細樓都叫屎 痴撚線

凡事太盡,緣份必定早盡

其實早幾年上車做業主,一樣比淡友串到仆街。
只不過依家勝負明顯,無淡友敢再出聲。
宜家你悲觀到要FF埋d咁既野

So far又未聽過有咁既案例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞