唔知你地會唔會,每一次同女友行完ikea,都會有一種無力感同失落感!

1001 回覆
4389 Like 55 Dislike
儲左幾年後發覺都係買返同級或更差,咁儲幾年究竟儲左d咩。
最後係咪嘈交
賣咩
但係買得起新樓果d 唔窮啦
我聽到呢句唔出聲了,當然會有些小痛既
因為香港個樓巿失衡。
外國d租金相對收入係合理好多。所以係消費得起。
但係香港。你租屋支出同供樓根本一尻樣.......

同埋外國有退休保障。
香港有冇? 老實講,我都唔希望全民退保。根本益撚曬d蝗同d月光族。你搞唔掂個移民政策。好多利民措施根本做唔落手
信唔信飛完就會畀對方鬧係死港女
一早比班大陸佬炒貴晒啦 我住隔離座 日日朝早返工都係普通話樂園
上水應該比粉嶺仲貴多少少 連天平盛安盛細單位都講緊350-400以上
行返出去火車站冇20-25分鍾都唔得
我女友好老實咁同我講。
佢個plan係租樓租到老。冇錢。食政府。
我就好懷疑係咪咁易食到政府.....

我諗住。冇錢。去到咁上下。七老八十冇錢跳樓死撚左佢算
你而家唔出聲都可以無事就算
過多幾年你真係無一個地方俾佢住, 你就大獲了
如果全香港得你間屋升就係嘅

咁升法連換樓客都唔容易,唯有係叫套返首期+供款出嚟

你要換大都係大檸樂
係有膽ge 呢家跳左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞