『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
巴打有冇睇
https://www.hongkongfp.com/2016/10/23/revealed-london-blocked-proposal-hongkongers-pass-uk-nationality-offspring/
http://www.todaymacao.com/2016/12/25/bno%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%85%AC%E6%B0%91%EF%BC%9F/

第一篇未睇,第二篇垃圾黎,淨係歐洲人權公約嘅解讀就已經錯哂。

直布羅陀本BNO 咁正

BN(O)只係香港人有,無其他英國國民有。

直布羅陀呢本係BC黎。

巴打有冇睇
https://www.hongkongfp.com/2016/10/23/revealed-london-blocked-proposal-hongkongers-pass-uk-nationality-offspring/
http://www.todaymacao.com/2016/12/25/bno%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%85%AC%E6%B0%91%EF%BC%9F/

第一篇未睇,第二篇垃圾黎,淨係歐洲人權公約嘅解讀就已經錯哂。

直布羅陀本BNO 咁正

BN(O)只係香港人有,無其他英國國民有。

直布羅陀呢本係BC黎。

英女皇仲記唔記得我地嫁
本bno設計得好靚,個人資料個頁好好j

我都覺
以前啲證件相張張都柒到喊 唯獨BNO個張最靚

我今次續,我係特登shirt衫打呔落快圖美影,曬出黎發現個人高低博同有影,特登再影過第二set先send去整bno,點知hmpo居然冇我資料唔批

唯有焗住去整廁板,頂佢張相黑白乜都睇唔清,不過個樣都係靚樣一個
本bno設計得好靚,個人資料個頁好好j

我都覺

我今次續,我係特登shirt衫打呔落快圖美影,曬出黎發現個人高低博同有影,特登再影過第二set先send去整bno,點知hmpo居然冇我資料唔批

唯有焗住去整廁板,頂佢張相黑白乜都睇唔清,不過個樣都係靚樣一個

唯一就係我個簽名唔夠靚 寄左出去先至會印落本bno到
嗰篇垃圾執着於講歐洲人權公約第四議定書第二條第一款,我之前已經解釋過,歐洲人權公約嘅存在係要避免二十世紀四十年代嘅悲劇重演,如果用嗰篇垃圾嘅解法嘅話,德國若然有一日變返一個法西斯國家,係唔係又屈班猶太人係GN(O),然後掉哂佢哋出德國,然後被人告上歐洲人權法院之後,用佢嗰隻解法為自己開脫先?咁有又點阻止上世紀四十年代嘅事重演?都弱撚智

再睇埋第三條,明文寫住「禁止驅逐本國人」,如果第四議定書對英國係有法律約束力嘅話,BN(O) 或者其他非BC嘅英國國民繼續無居住英國嘅權利係即屬違法。呢點係2009年英國政府回應英國國會上議院嘅提問時已經寫得好清楚,係未解決嗰啲持英國護照但無英國居留權嘅問題前,不可能確認第四議定書。

單單係呢點,嗰篇「澳門人」寫嘅垃圾蓄意隱瞞重大疑點黎使自己立論成立,我就建議你哋睇下就算啦,無需認真。

我都覺

唉,我仲要為左本bno重新設計過個簽名,練左幾次先簽落form,一次衰左簽第二次先ok寄出
嗰篇垃圾執着於講歐洲人權公約第四議定書第二條第一款,我之前已經解釋過,歐洲人權公約嘅存在係要避免二十世紀四十年代嘅悲劇重演,如果用嗰篇垃圾嘅解法嘅話,德國若然有一日變返一個法西斯國家,係唔係又屈班猶太人係GN(O),然後掉哂佢哋出德國,然後被人告上歐洲人權法院之後,用佢嗰隻解法為自己開脫先?咁有又點阻止上世紀四十年代嘅事重演?都弱撚智

再睇埋第三條,明文寫住「禁止驅逐本國人」,如果第四議定書對英國係有法律約束力嘅話,BN(O) 或者其他非BC嘅英國國民繼續無居住英國嘅權利係即屬違法。呢點係2009年英國政府回應英國國會上議院嘅提問時已經寫得好清楚,係未解決嗰啲持英國護照但無英國居留權嘅問題前,不可能確認第四議定書。

單單係呢點,嗰篇「澳門人」寫嘅垃圾蓄意隱瞞重大疑點黎使自己立論成立,我就建議你哋睇下就算啦,無需認真。

我都覺

唉,我仲要為左本bno重新設計過個簽名,練左幾次先簽落form,一次衰左簽第二次先ok寄出

睇得出你真係好想要
我曾經響上一個post問過巴絲副簽問題,響23/Dec我send左份需要副簽但無人簽既application去英國

我舊bno過期差唔多廿年、加左張出世紙copy,住址證明係政府差响單,我張相仲要係有少少微笑,仆街快圖美影相時無提我唔好笑我自己又唔記得

我係寄空郵,HK Post話28/Dec英國已經簽收。
但每日望住個status 都係awaiting application...
到30/Dec終於都轉左being process
頭先岩岩check status 仲轉埋做dispatched

同你一樣都你廿三號寄去英國 但三十號先到英國
今日睇都仲係await

我都覺

睇得出你真係好想要

簽入境紙係咪一定要簽返果個簽名嫁
下星期去東京又要用BNO了

睇得出你真係好想要

我曾經響上一個post問過巴絲副簽問題,響23/Dec我send左份需要副簽但無人簽既application去英國

我舊bno過期差唔多廿年、加左張出世紙copy,住址證明係政府差响單,我張相仲要係有少少微笑,仆街快圖美影相時無提我唔好笑我自己又唔記得

我係寄空郵,HK Post話28/Dec英國已經簽收。
但每日望住個status 都係awaiting application...
到30/Dec終於都轉左being process
頭先岩岩check status 仲轉埋做dispatched

恭喜哂
聽日我去旅行喇
揸BNO去日本好串 但我鐘意

我都係聽日去旅行

點解巴打們轉dispatched轉得咁快
我15號到而家都係being processed
check晒email都唔見佢叫我補文件

恭喜哂
聽日我去旅行喇

我都係聽日去旅行

你唔係lost case的話大致都唔會有問題嘅。

佢地有香港人有外國人,我睇曬BNO咁多期,覺得香港人做就快d,外國人做野係慢d冇咁上心,不過香港人做有時會手緊d要求countersign機率高d。

恭喜哂
聽日我去旅行喇

我都係聽日去旅行

你唔係lost case的話大致都唔會有問題嘅。

佢地有香港人有外國人,我睇曬BNO咁多期,覺得香港人做就快d,外國人做野係慢d冇咁上心,不過香港人做有時會手緊d要求countersign機率高d。

我寄左舊bno
有bno countersign
等到後日我返香港都未批
...會唔會係遺忘左我份申請

我寄左舊bno
等到後日我返香港都未批

你跟足哂根本唔駛驚啦

我寄左舊bno
等到後日我返香港都未批

你跟足哂根本唔駛驚啦

望到個個都咁快 得我咁慢有d唔明姐
岩岩有朋友揸bno去歐洲,佢話用bno出入境係唔會吸印。
如果大家想去旅行時儲印仔要留意下

其實揸bno去歐洲有無咩攻略?

如果入神根區嗰陣排EU隊/無蓋印,之後去其他國家嗰陣被IO認到本嘢係BNO,問點解無入境印咪要解釋一輪
依家咁講bno姐係唔可以係歐洲搞working permit,因為只當bno係一個旅遊證件?
岩岩有朋友揸bno去歐洲,佢話用bno出入境係唔會吸印。
如果大家想去旅行時儲印仔要留意下

其實揸bno去歐洲有無咩攻略?

如果入神根區嗰陣排EU隊/無蓋印,之後去其他國家嗰陣被IO認到本嘢係BNO,問點解無入境印咪要解釋一輪

1. 留入境神時嘅boarding pass/車票
2. 如果你A神根國入,B神根國出時佢發現問題嘅,佢哋知你係第二國神根國家入嘅話,通常都唔會再理。
3. 但係如果你係同一個國家出入而走嘅時候先發現,咁你就可能麻煩啲,有巴打試過係德國咁嘅情況最後要補返stamp入境印同stamp返出境印。

所以,有入神根嘅boarding pass / 車票嘅話就夠做。同埋佢哋自己都身有屎,搞得出啲咩大事。
Sorry呀
我真係無追post

Sam試左ns form未
依家咁講bno姐係唔可以係歐洲搞working permit,因為只當bno係一個旅遊證件?

我以前都講過,如果你無心理準備係你申請居留被拒後請律師告鳩佢哋政府嘅話,咁你就算數啦。

佢哋唔批嘅理由唔係因為BN(O)係「旅遊證件」,BN(O)係英國國籍係無容置疑。唔批而係因為一個英國國民係唔係歐洲公民係需要睇英國1982年嘅聲明,而聲明只有三類人係歐盟公民,包括BC、直布羅陀BDTC同埋憑藉愛爾蘭關係取得嘅BS。所以順理成章可以唔畀你居留嘅原因。而以往亦都有人就BN(O) 是否歐盟國民向法院申請JR,結論就係要睇返1982年嘅聲明黎決定,簡稱唔得。

但係我哋之前都講過係有辦法令佢哋屈服,權利是否存在,在乎你有無決心當呢啲權利被受威脅時捍衛,如果你唔打算搵定律師嘅話,咁你都係算鳩數啦,當呢件事無存在過。

我以前都講過,如果你無心理準備係你申請居留被拒後請律師告鳩佢哋政府嘅話,咁你就算數啦。

佢哋唔批嘅理由唔係因為BN(O)係「旅遊證件」,BN(O)係英國國籍係無容置疑。唔批而係因為一個英國國民係唔係歐洲公民係需要睇英國1982年嘅聲明,而聲明只有三類人係歐盟公民,包括BC、直布羅陀BDTC同埋憑藉愛爾蘭關係取得嘅BS。所以順理成章可以唔畀你居留嘅原因。而以往亦都有人就BN(O) 是否歐盟國民向法院申請JR,結論就係要睇返1982年嘅聲明黎決定,簡稱唔得。

但係我哋之前都講過係有辦法令佢哋屈服,權利是否存在,在乎你有無決心當呢啲權利被受威脅時捍衛,如果你唔打算搵定律師嘅話,咁你都係算鳩數啦,當呢件事無存在過。

好似之前有人成功用BNO 拎到德國residence permit , 依家係咪已經關上大門?

我都覺

睇得出你真係好想要

簽入境紙係咪一定要簽返果個簽名嫁

最好簽返呢個簽名,你當碌卡咁就得

好似之前有人成功用BNO 拎到德國residence permit , 依家係咪已經關上大門?

1. residence permit 係唔會畀EU citizen,所以佢當你係eu citizen嘅話,你搞掂哂啲手續之後,係唔會拎到卡。
2. 必須感謝一班無知嘅香港人長期樂此不疲咁問佢哋BN(O) 有無得住,提醒佢哋自己嘅存在,所以佢哋惟有拎返1982年嘅聲明出黎按本子辦事
3. 大門有無閂,都係嗰句,你請唔請律師?依家你哋問得呢個問題我都係咁問,你唔肯請又食閉門羹嘅話,咁就係咁多架啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞