『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike

唔好唔記得 HMPO 曾經經歷過黑暗時期

留名待聽

果陣發生過咩事

咪就前幾年
英國政府收返fco 處理passport application 嘅責任
將所有passport application 都交返由ips/hmpo 處理

之後全世界嘅british nationals 都一次過將passport application 寄哂返英國
ips/hmpo 唔夠人手處理
搞到啲申請積哂喺度
有好多人兩三個月都收唔返新passport

留名待聽

果陣發生過咩事

咪就前幾年
英國政府收返fco 處理passport application 嘅責任
將所有passport application 都交返由ips/hmpo 處理

之後全世界嘅british nationals 都一次過將passport application 寄哂返英國
ips/hmpo 唔夠人手處理
搞到啲申請積哂喺度
有好多人兩三個月都收唔返新passport

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2770699/Home-Secretary-takes-beleaguered-Passport-Office-summer-holiday-chaos-saw-backlog-spiral-control.html
肥牛巴搶返身份證未?
有得用官方網頁回覆了

點解舊登 post 仲有人回
多謝咁多位巴打解
今朝遞左form俾左錢
但佢要我副簽
毒撚身邊一個合資格幫我副簽既人都冇
覺得自己係零
你地點搵到你地既副簽人KA
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

我唔保證你揀跟上面次選項目做HMPO唔會要求你搵另一位合資格嘅副署人,但係你應該搵一位係你身邊最能接近合符要求嘅副署人為你簽署。

但無論如何,認識兩年以上呢個條件係最基本,因為副署人嘅目的係證實該相片嘅人嘅樣貌係護照持有人,如果嗰個人識唔夠你兩年,憑乜嘢幫你做副署人?

我諗咁樣寫嘅話,你哋會有動力啲搵副署人,但係我再講多次你搵唔到首選級嘅副署人就會有風險,所以自行衡量啦。
副署人問題段野建議放入開POST TEMPLATE
有得用官方網頁回覆了

我已經頭也不回了
副署人問題段野建議放入開POST TEMPLATE

同意

我已經頭也不回了

條友太可憐 冇人理
搵過哂fd 全部得特衰
有bno的過哂期
就算叫佢地宜家快d續都好 都唔知趕唔趕得切
搵過哂fd 全部得特衰
有bno的過哂期

老師?
始終想尊重返發證件人/國家
想跟足規矩做野
搵過哂fd 全部得特衰
有bno的過哂期

老師?

你係邊個
點解之前有個army officer 話bno 持有人唔係 common wealther member state citizens?
想問bno入london排邊條隊?
入Germany又排邊條?
想問bno入london排邊條隊?
入Germany又排邊條?

正路: UK - All passport, Germany - All Passport
通常啲職員會叫你去: UK - UK/EU, Germany - EU
現實: UK - All passport, Germany - 兩邊都有機會俾人頂
搵過哂fd 全部得特衰
有bno的過哂期

老師?

你係邊個

老師?

你係邊個

原來係你

相認
收到本bno好撚靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞