『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
3月尾去英國,而家renew返本bno仲趕唔趕得切?
3月尾去英國,而家renew返本bno仲趕唔趕得切?

你冇漏野冇問題正常兩個星期就有
好想續好想續
但係手頭緊

你咁諗就呢世都續唔到,同強迫自己儲錢一樣

每個月都會手緊,你拎信用卡一碌,就會有辦法迫到自己拆掂佢

我當年13年一碌,都好肉赤,但bno就用到宜家

你又岩既 而家比錢先
sam巴打而家點?

仲有冇更新?

有人想要都冇...有人有就唔續

英國仲放緊佢地嘅大假

進行中...

我比較concern係超市d車仔係咪要全部轉新車
因為超市推車仔係要入£1 deposit

機場啲車都係

有refund咖呵?

唔記得
想問係咪寄左特衰正本就唔洗再逐頁影印

yes

yes

巴打跟進成點

yes

巴打係咪仲等緊覆
上面咪答咗
我曾經響上一個post問過巴絲副簽問題,響23/Dec我send左份需要副簽但無人簽既application去英國

我舊bno過期差唔多廿年、加左張出世紙copy,住址證明係政府差响單,我張相仲要係有少少微笑,仆街快圖美影相時無提我唔好笑我自己又唔記得

我係寄空郵,HK Post話28/Dec英國已經簽收。
但每日望住個status 都係awaiting application...
到30/Dec終於都轉左being process
頭先岩岩check status 仲轉埋做dispatched
我曾經響上一個post問過巴絲副簽問題,響23/Dec我send左份需要副簽但無人簽既application去英國

我舊bno過期差唔多廿年、加左張出世紙copy,住址證明係政府差响單,我張相仲要係有少少微笑,仆街快圖美影相時無提我唔好笑我自己又唔記得

但每日望住個status 都係awaiting application...
頭先岩岩check status 仲轉埋做dispatched

恭喜哂
聽日我去旅行喇
揸BNO去日本好串 但我鐘意

我早幾日仲寄speedpost張相腳同form去美國俾我亞妹個男朋友叫佢幫我countersign.... 宜家順利就放心晒!
唔該晒之前解答我問題既各位巴絲
岩岩有朋友揸bno去歐洲,佢話用bno出入境係唔會吸印。
如果大家想去旅行時儲印仔要留意下

叫佢吸比你 唔得咩
巴打有冇睇
https://www.hongkongfp.com/2016/10/23/revealed-london-blocked-proposal-hongkongers-pass-uk-nationality-offspring/
http://www.todaymacao.com/2016/12/25/bno%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%85%AC%E6%B0%91%EF%BC%9F/

成篇野就係講依加唔係歐洲公民身分,而將來亦會因為中英聯合聲明而唔比

但中英聯合聲明中國已經講到失效,咁英國又何必繼續跟住呢條規則玩呢

恭喜哂
聽日我去旅行喇

你本身就英籍
有咩串啫?

叫佢吸比你 唔得咩

未必
我都試過 佢話「你呢本英國護照黎架喎」
我exchange個陣入返德國境 佢地直頭話我有德國residence permit 唔可以吸
不過要睇邊到嘅 大國家未必會肯吸
反而細國家啲人好肯幫你
我個次係塞爾維亞飛克羅地亞
本身佢都唔諗住吸嘅 我就問可唔可以吸個印
關員姐姐超級好笑容 仲問我想吸邊版

試過有朋友揸廁板係德國返英國
比德國啲戇鳩航空公司職員話「你呢本中國護照黎架喎 你冇簽證係點入黎德國架 你要有簽證先入得英國架」
咁撚大隻字寫住Hong Kong都睇唔撚到...
我朋友就嚇到喊 又同我求救
我只可以比個建議佢 就係即刻續返BNO
巴打有冇睇
https://www.hongkongfp.com/2016/10/23/revealed-london-blocked-proposal-hongkongers-pass-uk-nationality-offspring/
http://www.todaymacao.com/2016/12/25/bno%E6%98%AF%E5%90%A6%E6%AD%90%E6%B4%B2%E5%85%AC%E6%B0%91%EF%BC%9F/

成篇野就係講依加唔係歐洲公民身分,而將來亦會因為中英聯合聲明而唔比

但中英聯合聲明中國已經講到失效,咁英國又何必繼續跟住呢條規則玩呢

恭喜哂
聽日我去旅行喇

你本身就英籍
有咩串啫?

因為日本個邊有時都唔知呢本係咩黎 要解釋下
Any肥 本身呢一兩日搵極都搵唔到本BNO 但我check in又填左資料 幾撚驚要用廁板 好彩搵返
去韓國 啲人一見BNO即刻講英文 爽
好撚憎講強國話

試過有朋友揸廁板係德國返英國
比德國啲戇鳩航空公司職員話「你呢本中國護照黎架喎 你冇簽證係點入黎德國架 你要有簽證先入得英國架」
咁撚大隻字寫住Hong Kong都睇唔撚到...
我朋友就嚇到喊 又同我求救
我只可以比個建議佢 就係即刻續返BNO

嚇到喊
都係個句一見到廁板=支那人

恭喜哂
聽日我去旅行喇

你本身就英籍
有咩串啫?

因為日本個邊有時都唔知呢本係咩黎 要解釋下
Any肥 本身呢一兩日搵極都搵唔到本BNO 但我check in又填左資料 幾撚驚要用廁板 好彩搵返
去韓國 啲人一見BNO即刻講英文 爽
好撚憎講強國話

而家多左人用bno去日本 大機場應該識分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞