『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike

申請續領英國國民海外護照

所需文件

(不適用於身處英國本土人士續領。以下文件清單為香港續領而設。如你於香港及英國以外地方續領,文件的要求或者申請方式可能有所不同,你可以瀏覽英國政府網站查閱身處地之確實申請方法)
[list]
已簽署的聲明書 正本 (簽署不得越過界線或踏在界線上,否則必定要求閣下重簽,導致申請時間延長。有部份人士的表格可能因久未續領或遺失護照而印有副署人一欄,此欄並非必須填寫項目,但HMPO有權保留要求申請人尋找副署人為你的申請副署,請自行衡量風險。)
英國護照 / 遺失或被盜護照聲明書LS01(如已遺失) 正本 (如護照的遺失不涉及刑事,不需要向警察報失或領取報失紙。如你從來沒有屬於自己的一本護照但父或母或其中一人的護照內曾印有你的資料者,請提交該本護照,即使該護照已經過期。如無法提供,請於additional information 註明該本有你資料的護照的狀況,此類遺失護照無需提交LS01表格,除非該護照持有人同時續領護照。)
香港永久性居民身份證 / 香港居民身份證 彩色影印本(如你遺失你的身份證,身份證收據的彩色影印本亦可)
所有未被官方註銷的非英國護照整本所有頁數包括封面、說明、空白頁、個人資料頁 彩色影印本(如果你除英國護照外並沒有持有其他護照,你可以略去此項。如你有權申請特區護照但你從來未有申請,你無需因為續領英國護照而特意申請特區護照,此項要求並不適用於沒有持有其他非英國護照人士。如你已遺失你的非英國護照,你亦無需特意申請一本新的護照,但請於additional information 內註明你曾持有相關護照及其狀況。如果你近期沒有外遊公幹需要,你亦可以直接郵寄該本/該些護照正本,但需自行承擔寄失風險。)
兩張符合規格的相片
過去一年內的住址證明(政府機構,公共事業,學校,僱主發出的信件為佳。)
其他你的聲明書檔案內附之清單有列明需提交之額外文件。(例如改名契,出生證明。有部份人士可能因久未續領護照而要求申請人提交出生證名或父母之婚姻證書正本,但這些文件其實往往未必HMPO職員真正需要你提供,你可以暫且略去此項。但HMPO有權要求你後補該/該些文件,請自行衡量風險。)
[/list]
在預備好所需文件前切勿提交申請。

詳情或申請流程請參閱以下由卡斐帕西飛(高登) & 郭藹明日香(高登)製作既doc,一般既疑問應該係呢份doc度答哂大家。睇完之後有問題嘅話歡迎提問

睇完覺得有用既, 歡迎腸油俾我地

續領BN(O)須知:(有關單次使用的緊急護照申請方法包含在內)https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1#
HMPO官方指引(適用於香港申請)

從香港申請英國國民海外(British National Overseas (BNO))護照(廣東話/英文)
https://www.gov.uk/government/publications/how-to-apply-for-a-british-national-overseas-passport-from-hong-kong

於英國以外地方申請護照指南(網上申請適用)(英文):
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/254490/OS_OL_Guidance_10.13.pdf

於英國以外地方申請護照的所需證明文件 (英文):
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/342795/Supportingdocs2AUG2014.PDF

外交及聯邦事務部的旅遊建議

出發前往他國旅遊前,請先參考外交及聯邦事務部有否對你前往的目的地發出任何建議。

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

facebook
https://www.facebook.com/fcotravel/?fref=ts

twitter
https://twitter.com/fcotravel
舊Post:
『薪火post』BNO 續期資訊(2)
https://lihkg.com/thread/26518/page/1?ref=ios
『薪火post』BNO 續期資訊
https://lihkg.com/thread/228/page/1?ref=ios
FAQ 常見問題

以下問題皆為巴打們列出最常見問題而且已經填哂答案,而呢啲答案係上面嗰份google doc入面已經講齊哂,如果你問咗以下問題而被屌,唔好問點解。

約法三章先
有幾個情況既問題各位一定唔好答
1. 過左期十年駛唔駛副簽?
唔係過咗期幾多年就一定要副署,係睇你個樣仲可唔可以從你嘅護照入面認出黎,認得出就唔使,認唔出就要。你份declaration form 有印到副署部份就要副署,無印到就唔使。
2. 影相可唔可以戴眼鏡影?
可以,但你要確保你嘅眼鏡唔會遮住你對眼同唔會反光。
3. 張相既背景要咩色?
白色或灰色
4. 去旅行用BNO寫咩國籍?
British National (Overseas) 或 BNO 或 British 或 GBN
如果你係online check-in 或需要係網上揀國籍嘅話,請有得揀BN(O)時優先揀BN(O),無就揀UK/GB/British/Great Britain/任何代表英國嘅文字。
5. 舊護照係bb相,續唔續到 (紅色封面BNO係BB相咪續到囉 )
Why not?
6. 身份證要影兩面定單面?
兩面
7. 特衰要影邊幾頁?
由頭影到落尾,包括封面、個人資料頁、空白頁、有印嘅頁、有visa嘅頁、說明頁,你本護照有幾多頁,就印哂幾多頁。
8. 搵到本BNO剪左角,仲續唔續到?
你應該仲有一本未剪角嘅
9. 點解地址少左行? 係唔係搞錯左?
正常
10. 無住址證明,點好?
最細嘅BN(O)都18歲,點可能無,咪玩啦
11. 點解DHL份件得本新BNO? 我本舊證呢?
你寄嘅文件、舊護照會同新護照分開兩份速遞寄畀你
12. 呢本野續唔續到 (BDTC)
BDTC全部已經係1997年7月1日失效,你應該再搵下屋企有無另外嘅護照
13. 副簽人係咪可以係親戚?
唔可以
14. 轉左dispatched 之後幾時收到?
等SMS,會答你寄時到
15. 點樣寄去英國?幾錢?
空郵掛號 $ 約30-50,睇你份嘢重量而定
speedpost $225 大約2-6個工作日寄到
DHL $ 自己打上去hotline問價
16. 續個陣個簽名可唔可以簽中文
你簽乜都得
17. 有sar果本仲續唔續得
Why not?
18. 點知自己細個有無申請過
畀錢申請一次就知
19. 老豆老母本BNO有我個名申唔申請到?
Why not?
20. 有無人試過有本火車頭都扮無,唔印就照申請?
點解要扮無?有就印,無就唔使印。
21. 有冇人試過一個speed post 寄兩份或以上申請係成功?
成功例子:網上一次過交兩份申請(打完一個比錢前可以繼續加申請),一齊比錢一齊寄一齊dispatch一齊收到
22.我搵唔到人副署,有無巴打可以幫到手?
無,我哋呢度無人識你兩年或以上,全部都無資格做你副署人。
23. 如果續個陣想加個英文名上去駛唔駛副簽?
凡事無絕對,怕就揀change to an existing passport搵人簽埋,唔怕嘅就唔簽寄咗先,HMPO覺得你要嘅就自然有人會搵你。叫你簽返
24. 可唔可以寄本正本特衰比佢 (過期/未過期)
可以
開post template:
https://docs.google.com/document/d/1_oDTFhQab7HHThC8DZvzKwGi6vR8ag-ouiqCnWvhaHc/edit

未得閒搞個連登版住 ,擺住先
今次北海道大雪淨係得支那大使館出手,唔通冇bno holders 叫大英大使館出手?

1. 依家用得BN(O)嘅好多都叻仔黎,邊會係新幹線仲走得嘅情況下on99咁等飛機
2. 英國領事館無出手嘅理由,正如啱啱都講咗,新幹線同JR仲可以提供服務,而且你哋全部都有瓦遮頭,無急切需要撤離,咁出手黎做乜?當然如果你有領事保護嘅需要係可以搵佢哋。
3. 英國嘅外交機構係用對手黎做嘢,唔似某個國家鍾意用把口講完當做咗,有鏡頭就做show,無鏡頭就將國民置之不理。
4. 嗰班中國人無機搭就打鳩班地勤,都唔知係唔係日本政府覺得班友麻撚煩叫中國政府派人安撫下佢班國民咪撚搞事。
Lm
其實等到停雪咪有機囉
需要特登包機咩
btw果架包機洗唔洗錢

坐晒火車落東京飛返香港啦一早

(可能)

睇個樣似係班港豬唔識變通
一係就唔熟日本唔知有其他路走到,一係就坐以待斃等人救

Btw揀宜家去北海道是傻的嗎?

班港豬唔想同人迫電車去南方?

似唔想洗錢
搭廉航啲死cheap精

冇買旅遊保險?
幫女朋友申請左bc
發覺佢地多左行european union 係封面
都幾明顯
希望去歐洲唔會比人發現

女朋友話去到大叫he is chinese he is chinese
其實等到停雪咪有機囉
需要特登包機咩
btw果架包機洗唔洗錢

當年311,英國班包機係咁樣安排:
https://www.gov.uk/government/news/japan-earthquake-foreign-office-update

For those British nationals and their immediate families directly affected by the tsunami there will be no charge. For British nationals and immediate families who were not directly affected by the tsunami, and who want to make use of this option, there will be a charge of £600 per person, comparable to commercial flight options.
幫女朋友申請左bc
發覺佢地多左行european union 係封面
都幾明顯
希望去歐洲唔會比人發現

女朋友話去到大叫he is chinese he is chinese

bc同bno最明顯就係多左行european union
留名pish
唉,全家都有BNO, 但得我續
講極佢地都認為只係旅遊證,用到又平就得
完全說服唔到佢地
完全說服唔到佢地

咁你咪自己使啲錢幫佢哋續囉
完全說服唔到佢地

咁你咪自己使啲錢幫佢哋續囉

佢哋有無追菲律賓黑獄post

第一日:香港飛去jakarta再飛日惹!
第二日:去婆羅浮屠,普蘭巴南
第三日就join返個3日2夜tour,去婆羅摩火山同埋伊真火山!
完左join佢會帶你到峇里睇梯田,水神廟

nice

峇里好塞車

今日坐taxi,12點9上車,去了兩個地方,7點回到酒店,港幣$430(而已?)

峇里d景點一日去唔去得曬定要分二日?

啊,仲有,一個溫馨提示,加一個非常有用嘅tips

海神廟同水神廟係兩個唔同地方黎,一個出名d,你睇清楚先ok

另一個應該非常有用

峇里同雅加達出入都會成日搭的士,的士有時又要殺價有時又要min charge

佢地當地有個app 叫「grab」,你搵個當地收到sms嘅電話register就得,超級超級方便,事前又可以知道價錢(平過taxi)唔使講價之餘,重點係大家都知道目的地係邊度,唔會錯又唔使比人呃。

如果得一個人,更加可以叫電單車,好處係避開曬所有塞車。我因為塞車最少唔見左兩個景點

(可能)

似唔想洗錢
搭廉航啲死cheap精

冇買旅遊保險?

北海道好似冇廉航

(可能)

似唔想洗錢
搭廉航啲死cheap精

冇買旅遊保險?

北海道好似冇廉航

直飛香港梗係冇
轉機嘅話有peach同vanilia

第一日:香港飛去jakarta再飛日惹!
第二日:去婆羅浮屠,普蘭巴南
第三日就join返個3日2夜tour,去婆羅摩火山同埋伊真火山!
完左join佢會帶你到峇里睇梯田,水神廟

nice

峇里好塞車

今日坐taxi,12點9上車,去了兩個地方,7點回到酒店,港幣$430(而已?)

峇里d景點一日去唔去得曬定要分二日?

啊,仲有,一個溫馨提示,加一個非常有用嘅tips

海神廟同水神廟係兩個唔同地方黎,一個出名d,你睇清楚先ok

另一個應該非常有用

峇里同雅加達出入都會成日搭的士,的士有時又要殺價有時又要min charge

佢地當地有個app 叫「grab」,你搵個當地收到sms嘅電話register就得,超級超級方便,事前又可以知道價錢(平過taxi)唔使講價之餘,重點係大家都知道目的地係邊度,唔會錯又唔使比人呃。

如果得一個人,更加可以叫電單車,好處係避開曬所有塞車。我因為塞車最少唔見左兩個景點

屋企人試過塞車塞左五個鐘
印尼交通係成個東南亞最差
最慘係bno要voa
所以唔係好有興趣都唔好去印尼
新 post 留名
第三版

冇買旅遊保險?

北海道好似冇廉航

直飛香港梗係冇
轉機嘅話有peach同vanilia

搭船落東京都仲快過佢地係到等,個腦真係呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞