『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
本bno終於破處了
30/12 send左第2次副簽去,完全符合佢資格
今日轉please contact us

巴打可唔可以分享下你個case係點

我諗等佢覆左我先再講,email左嗰邊

之後佢就會叫你等7-8日收新passport
想問bno入london排邊條隊?
入Germany又排邊條?

正路: UK - All passport, Germany - All Passport
通常啲職員會叫你去: UK - UK/EU, Germany - EU
現實: UK - All passport, Germany - 兩邊都有機會俾人頂

入UK一定係all passport
德國嘅話都可能可以混水摸魚排EU
但印仔應該冇
All passport條隊長啲 佢唔幫你吸印嘅話就問下佢啦
EU隊好撚快 因為佢睇一睇你本野就放你走
利申係Düsseldorf試過要趕火車所以排EU隊 去完個廁所都仲上到車
本bno終於破處了

要不斷咁幫佢破
想問bno入london排邊條隊?
入Germany又排邊條?

正路: UK - All passport, Germany - All Passport
通常啲職員會叫你去: UK - UK/EU, Germany - EU
現實: UK - All passport, Germany - 兩邊都有機會俾人頂

入UK一定係all passport
德國嘅話都可能可以混水摸魚排EU
但印仔應該冇
All passport條隊長啲 佢唔幫你吸印嘅話就問下佢啦
EU隊好撚快 因為佢睇一睇你本野就放你走
利申係Düsseldorf試過要趕火車所以排EU隊 去完個廁所都仲上到車

排all passport 真係好撚閪
見你攞廁板就問長問短 問左成2分鐘一個
果陣得30幾人排左成9個字

反而EU果邊人多好多
但只係10分鐘就到
Unwire嘅一篇新文
Unwire嘅一篇新文

本passport 過左期幾耐
連電子護照都唔得
Unwire嘅一篇新文

連電子護照都唔

Unwire嘅一篇新文

連電子護照都唔

連電子護照都唔

巴打識貨

巴打識貨

2006年轉,未過期嘅機會應該好微
有無人打算去英國當兵?
有無人打算去英國當兵?

之前唔係有個巴打話想去?
有無人打算去英國當兵?

我打算去,可能八月讀完書去

巴打識貨

2006年轉,未過期嘅機會應該好微

有無人打算去英國當兵?

好過五十年後要當支那兵,btw 就算而家都唔可以做,因為我地係英藉
有無人打算去英國當兵?

好過五十年後要當支那兵,btw 就算而家都唔可以做,因為我地係英藉

英藉(bno)點解唔可以做?

英藉(bno)點解唔可以做?

唔可以做支那兵呀
有無人打算去英國當兵?

不過依家好動盪
有咩事要打仗,當兵有可能真係要賣命
有無人打算去英國當兵?

不過依家好動盪

但其實揸bno好似唔當commonwealth 果個考核路徑
即係跟bc果條path,
好似考前18個月要住係uk(唔肯定)

不過依家好動盪

但其實揸bno好似唔當commonwealth 果個考核路徑

正式陸軍嘅要求係

1. 英國公民(BC) 或
2. 1981年英國國籍下定義嘅英國臣民(BS) 或
3. 由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民

上述申請者須於申請日起計過去五年內不可離開英國超過180日,護照於入伍時必須要有至少兩年有效期,護照及居留狀況會係申請時檢查。

而另外有少量兵種係豁免申請者居住英國嘅規定,即係不要求你住係英國夠五年無離開超過180日嘅規定。所以BNO如果無住夠五年一定符合資格做呢啲豁免居留規定嘅英聯邦兵種,亦都包括嗰啲長年唔係英國居住嘅BC。

呢度寫得好清楚,應該唔係好難明啫

http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx

不過依家好動盪

正式陸軍嘅要求係

1. 英國公民(BC) 或
2. 1981年英國國籍下定義嘅英國臣民(BS) 或
3. 受英國保護人士(BPP) 或
3. 由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民

上述申請者須於申請日起計過去五年內不可離開英國超過180日,護照於入伍時必須要有至少兩年有效期,護照及居留狀況會係申請時檢查。

而另外有少量兵種係豁免申請者居住英國嘅規定,即係不要求你住係英國夠五年無離開超過180日嘅規定。所以BNO如果無住夠五年一定符合資格做呢啲豁免居留規定嘅英聯邦兵種,亦都包括嗰啲長年唔係英國居住嘅BC。

呢度寫得好清楚,應該唔係好難明啫

http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx
拉隊去當兵
無朋友英文又差
有一項
What type of passport is needed
佢自動幫我 揀咗
First British passport ( or renewal of an Old Blue passport

但我肯肯定一開始無填錯
我舊紅色果本 係未夠18歲 2002過期

想問係咪正常?

另外份Declaration Form
有countersignature 係咪就一定要搵人副簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞