『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
岩岩申請到account 搬埋資料過黎

多謝各位巴打既資料,本人成功續到bno,詳情如下﹕

- 唔記得自己97之前有冇申請過bno,已經搵唔到
- 係香港搵唔到人副署,好彩有澳門朋友拎葡國護照,幫到我簽

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/12 上網交申請,用信用咭比錢(48頁約$1,100),彩色影印相關文件(地址証明,我用信用咭月結單、特衰護照、LS01_Form(如果你唔見左本舊bno)、2張証件相(其中一張要副署)、簽左既decleration form)
影相果到可以去快圖x,有少少貴$75 8張連一隻cd soft copy)
1/13 齊文件去郵局寄SpeedPost ($220)
1/17 寄到英國
1/19 網上系統表示已完成申請
1/23 DHL寄到我屋企

你用身分證簽發日期判斷? 未知是否成功咁勇申請48頁

我純粹得個勇字(自膠)
32同48都係差$80左右,就算洩晒都唔差幾多
本身見佢地做得野咁快都打定輸數預左申請唔到
老豆話87年尾係香港搞過passport
但唔知係BDTC(HK) 定 BNO
有無巴打知有無咩方法check返?

經英國passport同正式申請一次既費用都係差不多
所以正式方法都係申請一次

好,老豆話好似有收埋本passort
聽日搵下睇下見唔見到先
唔該巴打

好,老豆話好似有收埋本passort
聽日搵下睇下見唔見到先
唔該巴打

唔洗客氣
希望巴打你都申請到
特區同bno 張相規格有唔同?
唔係都係白色底?
因為張相size唔同?

據我所知就係,BDTC嘅申請係唔需要連身分證一齊申請,而BNO嘅申請係必須已持有身分證或者一齊申請埋身分證。

所以,以呢樣推論,如果你87年申請過BNO,而當年你未夠11歲,而你而家張身分證上嘅第一次發證日期唔係 87 年,咁你個本就肯定係bdtc。如果身分證首次發證係87年而當年你未11歲嘅話,咁就好有可能係BNO

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/12 上網交申請,用信用咭比錢(48頁約$1,100),彩色影印相關文件(地址証明,我用信用咭月結單、特衰護照、LS01_Form(如果你唔見左本舊bno)、2張証件相(其中一張要副署)、簽左既decleration form)
影相果到可以去快圖x,有少少貴$75 8張連一隻cd soft copy)
1/17 寄到英國

你用身分證簽發日期判斷? 未知是否成功咁勇申請48頁

我就係咁所以蝕多舊水
我就係咁所以蝕多舊水

Sosad
一千蚊當買個答案啦
我就係咁所以蝕多舊水

Sosad
一千蚊當買個答案啦

正常黎講冇話蝕唔蝕嘅,如果32頁夠嘅,要48頁就係蝕左;相反都會覺得32頁未到期就要續係蝕左

不過 sam 巴打個 case 係 sad 嘅
特區同bno 張相規格有唔同?
唔係都係白色底?
因為張相size唔同?

我係同影相舖講話我整BNO 佢又好似識點影咁 最後張相都成功用到
我就係咁所以蝕多舊水

Sosad
一千蚊當買個答案啦

正常黎講冇話蝕唔蝕嘅,如果32頁夠嘅,要48頁就係蝕左;相反都會覺得32頁未到期就要續係蝕左

其實我32頁係夠,但我照要48頁嘅原因係我覺得佢個設計靚,要48頁先算係完整
我就係咁所以蝕多舊水

Sosad
一千蚊當買個答案啦

其實我32頁係夠,但我照要48頁嘅原因係我覺得佢個設計靚,要48頁先算係完整

48頁嗰款只係多咗兩頁湖同魚,英國passport每五年會轉一次設計
國會應該唔敢否決公投結果

冇得推返架國會...但可以一直唔過一直拖...

拖咪玩死自己
文翠珊想快刀斬亂麻都係想可以快啲搞好啲協議同政策啫
程序係重要,但係拖會搞到一直處係不穩定嘅狀態,留歐唔係多知識份子咩?冇理由唔明白依個道理喎
寄到 好緊張
普通掛號9日到左
寄到 好緊張
普通掛號9日到左

Dhl 9日來回
Sam巴決定用ns form 未

因為標準處理時間要6個月
我上次比哂資料佢 要佢幫我寫一句野都寫左3個月

你個case坐底查半年喎
到時凸手選完香港實亂
到時就惡搞啦

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽
是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/17 寄到英國

以前香港簽發嘅BNO HMPO 唔係無資料差唔到㗎咩?點解咁快出到

到時凸手選完香港實亂
到時就惡搞啦

未必用ns form喇,基於BNO嘅特性,佢嘅資料係由香港政府比英國領事,再之後轉去HMPO儲存,中間有咩問題隔咁多年都係查唔到咖喇,而且問題可以係出起香港入境處度,咁就仲加冇得查

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽
是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/17 寄到英國

以前香港簽發嘅BNO HMPO 唔係無資料差唔到㗎咩?點解咁快出到

點會冇...

到時凸手選完香港實亂
到時就惡搞啦

未必用ns form喇,基於BNO嘅特性,佢嘅資料係由香港政府比英國領事,再之後轉去HMPO儲存,中間有咩問題隔咁多年都係查唔到咖喇,而且問題可以係出起香港入境處度,咁就仲加冇得查

你會唔會調轉左
Btw 留番比其他熟悉d嘅巴打答
國會應該唔敢否決公投結果

拖咪玩死自己
程序係重要,但係拖會搞到一直處係不穩定嘅狀態,留歐唔係多知識份子咩?冇理由唔明白依個道理喎

咁真係好多人想留歐嘛....加上而家講到明真係要國會過先得

隨時有排拖
已經寄哂野返祖國,份野being processed緊,但有啲問題想問
想問下英國個邊啲資料幾時開始電腦化?我追哂post見有啲人話電腦化之前啲資料可能會冇。。搞到我好驚
因為我自己係未見過自己本bno條屍,但就好記得十二歲去入境處攞身份証,比條友小我老豆話出世個陣幫我申請左身份証同passport到十二歲申請兒童身份証都仲未攞,要我老豆唔知要去邊到攞返先可以再搞兒童身份証。事隔咁多年我一直都好想續返bno,等到一申請到信用卡我已經即刻上網搞。於是我問返老豆拎本bno,佢話唔記得有比入境處條友小呢件事,過左一陣又話好似見到過期就掉左(追左十萬個post,我發現而家啲阿爸阿媽真係乜spring都話唔記得乜spring都話好似係好似有好似冇 利申全家都100%非藍)於是我就跟各位巴打提供既方法去判斷究竟係我記錯定我老豆記錯。
1-第一次簽發日期係97年4月,當年未夠一歲
2-出世時阿爸阿媽都係香港人
3-全家都有bno
4-我真係記得拎兒童身份證單野
本身都冇咁擔心,點知追追下post見到sam巴打單case搞到我好不安 一來我又係冇左bno條屍,二來bb到而家19歲冇續過又唔知佢電腦有冇record 所以問下各位巴絲 thanks a lot

另外之前有啲急事申請左個美帝visa係垃圾廁板到,visa上面有廁板number,都知機會好微但想問有冇得transfer返個visa去bno到?一心諗住bno一到手就燒柒廁板但諗諗下

Visa 冇得transfer 但如果你廁板passport過左期而visa未過 你可以用你BNO加過期本廁板入境 入境時最多可能問下點解你2本passport唔同

拖咪玩死自己

咁真係好多人想留歐嘛....加上而家講到明真係要國會過先得

隨時有排拖

好多人
公投過咗都仲要嘈
其實唔係話唔推翻得
但拖落去搞到啲程序又定唔到,啲商家又唔知點對策
其實噉係仲壞嘅情況
不過都係食花生㗎啦
文翠珊個deal差到噉 都唔知過唔過到
想問副署唔係直系親屬咁得唔得?
Eg:姑丈姑媽舅父舅母表哥表姐姨媽姨丈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞