『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
可以用bno出境?
報喜:
Lost case,唔清楚自己有無但決定俾錢博
搵咗仲讀緊書bno同學幫我簽
1月9號寄掛號
1月13號簽收咗,即日轉埋being processed
1月21轉dispatched
完全平伏唔到興奮既心情
追咗post好耐好耐,終於成功咗。好多謝各位巴絲 但嚟緊暑假要做intern無得瘋狂去旅行

我processed到dispatched 2日時間
星期一可以收DHL

我都係... 點解快左咁多

原本約左dhl今日收件,個撚樣唔識路又唔打電話嚟,仲要網上status屈我屋企無人,要我自已打上hotline問,搞到要下一日先再派

冇話唔得,我只係針對緊居港權

不過地勤點做都係睇 Timatic
Timatic 係咁寫:

[...]
Visa Exemptions
[...]
- Passengers with a British passport with nationality of
British Subject, British Overseas Territories Citizen,
British National (Overseas), British Overseas Citizen or
British Protected Person shown on the bio-data page for a
maximum stay of 3 months.
[...]
Warning:
- Visitors not holding return/onward ticket could be refused
[...]
- Except if holding a British passport endorsed British National (Overseas).
[...]

咁理論上你係唔使有 return ticket
不過你始終都係要說服地勤俾你上機,始終佢哋唔熟 BN(O)

我又唔認為咁係越權,最多係話員工出錯

唔熟咪學下問下囉
明明bno係先過特衰,有咩理由因為少人用咗,而又因為多無知嘅新入職地勤,而要我地去就返佢?

我見我本bno 上寫明
the holder of this passport has Hong Kong permanent identity card NO xxxxxx
which states that the holder has the right of abode in Hong kong

如果地勤話要比佢睇hkid ,比佢睇上邊bno 個段野會唔會就解釋我唔show hkid 都比佢知道我有香港居留權?

問題就係點知你身份證有冇效/有冇唔見
而香港入境係認身分證/特衰

唔見咗都唔係咩大問題,有 BNO 照可以入香港境
問題係,BNO 係聯合王國發出嘅證件,佢上面寫嘅 ROA observation 係冇法律效力
真正俾到 ROA 你嘅係張身份證
喺香港入境佢都係要喺電腦搵返你嘅身份證記錄先會俾你入境,而唔係因為見到本 BNO 就俾你入
依個係原則問題

冇話唔得,我只係針對緊居港權

不過地勤點做都係睇 Timatic
Timatic 係咁寫:

[...]
Visa Exemptions
[...]
- Passengers with a British passport with nationality of
British Subject, British Overseas Territories Citizen,
British National (Overseas), British Overseas Citizen or
British Protected Person shown on the bio-data page for a
maximum stay of 3 months.
[...]
Warning:
- Visitors not holding return/onward ticket could be refused
[...]
- Except if holding a British passport endorsed British National (Overseas).
[...]

咁理論上你係唔使有 return ticket
不過你始終都係要說服地勤俾你上機,始終佢哋唔熟 BN(O)

我又唔認為咁係越權,最多係話員工出錯

唔熟咪學下問下囉
明明bno係先過特衰,有咩理由因為少人用咗,而又因為多無知嘅新入職地勤,而要我地去就返佢?

我見我本bno 上寫明
the holder of this passport has Hong Kong permanent identity card NO xxxxxx
which states that the holder has the right of abode in Hong kong

如果地勤話要比佢睇hkid ,比佢睇上邊bno 個段野會唔會就解釋我唔show hkid 都比佢知道我有香港居留權?

問題係,BNO 係聯合王國發出嘅證件,佢上面寫嘅 ROA observation 喺宜家嘅香港係冇法律效力
喺香港入境佢都係要喺電腦搵返你嘅身份證記錄先會俾你入境,而唔係因為見到本 BNO 就俾你入
依個係原則問題

唔熟咪學下問下囉

我見我本bno 上寫明

一句講晒
佢要唔信你任何一份證明文件點都可以
但唔應該係由一個地勤嘅權力範圍去判斷

問題係,BNO 係聯合王國發出嘅證件,佢上面寫嘅 ROA observation 喺宜家嘅香港係冇法律效力
依個係原則問題

依個就係關乎做法嘅問題
係現階段,英國係要有有效身份證先可以出依句statement,換句話講,根本已經代表承認依個人有身份證
至於個人去退籍又好、改名而令到護照同身份有出入,就應該換護照,而地勤人員唔應該胡亂去「懷疑」依個人嘅身份同護照有出入,依個唔應該係地勤嘅職權範圍
90後,細細個拎左bno但老豆老母無幫我續

早前比女朋友拉去一齊申請
追晒post睇晒教學
搵返舊既bno, 填form交文件
好好彩咁我地兩個都搵到countersign
(呢點真係要花少少工夫)
而家我地兩個都平安無事咁收到DHL既SMS

認真要多謝前人巴絲們既努力

依個係原則問題

依個就係關乎做法嘅問題
係現階段,英國係要有有效身份證先可以出依句statement,換句話講,根本已經代表承認依個人有身份證
至於個人去退籍又好、改名而令到護照同身份有出入,就應該換護照,而地勤人員唔應該胡亂去「懷疑」依個人嘅身份同護照有出入,依個唔應該係地勤嘅職權範圍

咁你又知唔係佢哋職權範圍?
人哋都係跟指引程序做嘢架,你點知佢哋嘅指引係點寫?
唔同嘅航空公司會有唔同嘅指引
如果佢哋指引係有寫到明 BNO 要睇埋身份證我唔會覺得出奇
又或者佢哋指引係連 BNO 都冇提到,咁可能就會睇 Timatic 啦,但係又未必睇得明晒啲英文架嘛
佢哋冇義務要接受一本喺「其他」國家發出嘅護照上面就目的地國家寫嘅 observation
英國係要見到有有效 HKID 先會寫句嘢落 BNO 度,但係如果佢哋根本唔知 BNO 係乜,佢哋又點會知依樣嘢?
宜家唔係個地勸「懷疑」啲乜,而係你俾佢嘅資料滿足唔到佢俾你上機嘅條件,佢絕對可以唔俾你上機
你說服到佢俾你上機係酌情處理,佢哋都係要承擔風險

唔好意思寫得太多可能表達會有啲亂

依個就係關乎做法嘅問題

又或者佢哋指引係連 BNO 都冇提到,咁可能就會睇 Timatic 啦,但係又未必睇得明晒啲英文架嘛
佢哋冇義務要接受一本喺「其他」國家發出嘅護照上面就目的地國家寫嘅 observation
英國係要見到有有效 HKID 先會寫句嘢落 BNO 度,但係如果佢哋根本唔知 BNO 係乜,佢哋又點會知依樣嘢?
宜家唔係個地勸「懷疑」啲乜,而係你俾佢嘅資料滿足唔到佢俾你上機嘅條件,佢絕對可以唔俾你上機

一句講晒
怕麻煩就咩都唔會變
他日佢地嘅「指引」連bno都唔當係國籍,要你畀返本特衰佢,唔係唔畀你上機你都冇資格出聲
道理上一樣通格,佢地唔清楚都拎出嚟做point噉咩都通㗎啦
依家越嚟越多香港人續返bno,唔好再用一個咁怕事嘅心態去拎住本嘢

一句講晒
怕麻煩就咩都唔會變
他日佢地嘅「指引」連bno都唔當係國籍,要你畀返本特衰佢,唔係唔畀你上機你都冇資格出聲
依家越嚟越多香港人續返bno,唔好再用一個咁怕事嘅心態去拎住本嘢

比較同意哈力馬龍巴打意見

BNO就係英國出...香港而家就係支那管...

依個就係關乎做法嘅問題

一句講晒
怕麻煩就咩都唔會變

全世界地勤check in 都要確定客人手持證件可以合法逗留目的地,如果唔係目的地政府有權向航空公司處罰甚,至多refuse landing 的話可以取消航權。

所以地勤有義務,亦有責任去check你證件!而地勤手頭上要核對嘅資訊,係由各國/各地區政府出入境機構提供。

你問點解日本地勤唔當BNO有香港入境權,咁就唔該你問香港特區入境署唔承認BNO,唔撚關日本地勤事,佢地係依照入境處要求去做
想問一問身份證影印本嗰度我係要

一張紙單面印晒身份證前後兩面,定係

一張紙前後兩面各自影印身份證正背面?

後者我完全搵唔到有舖頭可以幫到我

影印都唔識

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

我咪答咗你用紅字方法影囉

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

攞住張身份證去影印鋪講雙面彩色影印搞掂

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

對唔住巴打係我蠢係我豬
唔該晒

我唔係唔識影印
不過係諗多咗咁解唶

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

攞住張身份證去影印鋪講雙面彩色影印搞掂

唔該埋巴打

影印都唔識

紅字無問題喎
問題係前後印搞唔掂之嘛

對唔住巴打係我蠢係我豬
唔該晒

我唔係唔識影印
不過係諗多咗咁解唶

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞