『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
有一項
What type of passport is needed
佢自動幫我 揀咗
First British passport ( or renewal of an Old Blue passport

但我肯肯定一開始無填錯
我舊紅色果本 係未夠18歲 2002過期

想問係咪正常?

另外份Declaration Form
有countersignature 係咪就一定要搵人副簽

睇第一頁份google doc先,請不要再睇外面啲過時教學。

副署問題請追post
有一項
What type of passport is needed
佢自動幫我 揀咗
First British passport ( or renewal of an Old Blue passport

但我肯肯定一開始無填錯

想問係咪正常?

睇第一頁份google doc先,請不要再睇外面啲過時教學。

副署問題請追post

正常(過期太耐係咁),可以搏下唔簽,唔一定得最好簽
btw睇第一頁啦

不過依家好動盪
有咩事要打仗,當兵有可能真係要賣命

但其實揸bno好似唔當commonwealth 果個考核路徑
即係跟bc果條path,
好似考前18個月要住係uk(唔肯定)

正式陸軍嘅要求係

1. 英國公民(BC) 或
2. 1981年英國國籍下定義嘅英國臣民(BS) 或
3. 受英國保護人士(BPP) 或
3. 由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民

上述申請者須於申請日起計過去五年內不可離開英國超過180日,護照於入伍時必須要有至少兩年有效期,護照及居留狀況會係申請時檢查。

而另外有少量兵種係豁免申請者居住英國嘅規定,即係不要求你住係英國夠五年無離開超過180日嘅規定。所以BNO如果無住夠五年一定符合資格做呢啲豁免居留規定嘅英聯邦兵種,亦都包括嗰啲長年唔係英國居住嘅BC。

呢度寫得好清楚,應該唔係好難明啫

http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx

由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民
係2016年,住滿五年英國的條件取消左,
但係無講清楚bno到底係跟英聯邦公民要求定跟英國公民要求。
我知bno 持有人都係英聯邦公民, 但唔肯定需唔需住滿五年

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3587925/Army-calls-foreign-fighters-bolster-forces-200-Commonwealth-recruits-able-join-bid-make-perilous-manpower-shortages.html
https://www.opendemocracy.net/vron-ware/waiving-rules-again
有一項
佢自動幫我 揀咗

但我肯肯定一開始無填錯

想問係咪正常?

副署問題請追post

因為太緊張 一路搵資料 睇埋睇埋太多

不過依家好動盪
有咩事要打仗,當兵有可能真係要賣命

但其實揸bno好似唔當commonwealth 果個考核路徑
即係跟bc果條path,
好似考前18個月要住係uk(唔肯定)

正式陸軍嘅要求係

1. 英國公民(BC) 或
2. 1981年英國國籍下定義嘅英國臣民(BS) 或
3. 受英國保護人士(BPP) 或
3. 由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民

上述申請者須於申請日起計過去五年內不可離開英國超過180日,護照於入伍時必須要有至少兩年有效期,護照及居留狀況會係申請時檢查。

而另外有少量兵種係豁免申請者居住英國嘅規定,即係不要求你住係英國夠五年無離開超過180日嘅規定。所以BNO如果無住夠五年一定符合資格做呢啲豁免居留規定嘅英聯邦兵種,亦都包括嗰啲長年唔係英國居住嘅BC。

呢度寫得好清楚,應該唔係好難明啫

http://www.army.mod.uk/join/How-to-join.aspx

由申請日計起住滿英國超過5年嘅英聯邦公民
係2016年,住滿五年英國的條件取消左,
但係無講清楚bno到底係跟英聯邦公民要求定跟英國公民要求。
我知bno 持有人都係英聯邦公民, 但唔肯定需唔需住滿五年

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3587925/Army-calls-foreign-fighters-bolster-forces-200-Commonwealth-recruits-able-join-bid-make-perilous-manpower-shortages.html
https://www.opendemocracy.net/vron-ware/waiving-rules-again

唉,你咁嘅英文能力點入伍

你嗰兩條link入面嗰嘅嘢就係我頭先上面所講嘅「另外有少量兵種係豁免申請者居住英國嘅規定,即係不要求你住係英國夠五年無離開超過180日嘅規定。」,唔係指定豁免兵種係須要跟足居留超過五年嘅要求。

總之入陸軍,path 就得一條,不論你係英國國民定係英聯邦公民,你住夠五年又無離開英國超過180日嘅,所有請人嘅兵種你都可以申請,如果你係符合國籍要求但係唔符合居住過5年嘅要求,你就只可以揀嗰啲豁免居留要求嘅兵種。
酸民治日鮮巴打

之前問過army office 入面嘅advisor,
佢又強調BNO 同 英聯邦國家的人係分開兩條path 去apply, 所以呢一點我有啲混亂.
酸民治日鮮巴打

佢又強調BNO 同 英聯邦國家的人係分開兩條path 去apply, 所以呢一點我有啲混亂.

但無論係bc 定係commomwealth, 住唔夠5年都可以考指定兵種?
又係我
我入荷蘭嗰陣無chop印 出境會唔會中伏?

推一推
又係我

推一推

你邊度出境呀
冇睇清楚要求寄左大學比我ge信做住址證明,會唔會出事
小弟一家人將去泰國旅行

但我細佬97後出世。

老豆老母同我都用bno. 得佢一個用廁板,入境咁佢會唔會比人問黎問去?? (皆因佢仲細過,要跟我地其中一個入境,一齊遞passport 會唔會比人問做乜一家人兩種nationality )
酸民治日鮮巴打

但無論係bc 定係commomwealth, 住唔夠5年都可以考指定兵種?

我嘅理解就係咁樣,官網commonwealth roles 入面countries of commonwealth 入面都有寫英國。

佢上次個advisor仲有無講得詳細啲?下次有機會再問嘅話你應該問得深入啲,特別係居留限制,因為呢樣嘢係影響你最終入唔入到伍最關鍵嘅因素。

阿先生你係唔係真係睇清楚要求?學校信件係官方認可嘅住址證明黎架喎
小弟一家人將去泰國旅行

但我細佬97後出世。

老豆老母同我都用bno. 得佢一個用廁板,入境咁佢會唔會比人問黎問去?? (皆因佢仲細過,要跟我地其中一個入境,一齊遞passport 會唔會比人問做乜一家人兩種nationality )

我哋唔係當地入境官,代表唔到佢哋答你,如果你驚佢哋會咁問嘅,咁你就準備好答案啦
又係我

推一推

你邊度出境呀

前面講過啦,keep boarding pass 嘛,無嘢可以做架啦。
想問bno入london排邊條隊?
入Germany又排邊條?

正路: UK - All passport, Germany - All Passport
通常啲職員會叫你去: UK - UK/EU, Germany - EU
現實: UK - All passport, Germany - 兩邊都有機會俾人頂

入UK一定係all passport
德國嘅話都可能可以混水摸魚排EU
但印仔應該冇
All passport條隊長啲 佢唔幫你吸印嘅話就問下佢啦
EU隊好撚快 因為佢睇一睇你本野就放你走
利申係Düsseldorf試過要趕火車所以排EU隊 去完個廁所都仲上到車

唔怪得上次慕尼黑入漢堡走
漢堡海關佢屌鳩我點解咩野都無 點入黎
但我明明排all passport佢完左EU先叫我過埋黎EU
唔係我特登架

正路: UK - All passport, Germany - All Passport
通常啲職員會叫你去: UK - UK/EU, Germany - EU
現實: UK - All passport, Germany - 兩邊都有機會俾人頂

入UK一定係all passport
德國嘅話都可能可以混水摸魚排EU
但印仔應該冇
All passport條隊長啲 佢唔幫你吸印嘅話就問下佢啦
EU隊好撚快 因為佢睇一睇你本野就放你走
利申係Düsseldorf試過要趕火車所以排EU隊 去完個廁所都仲上到車

唔怪得上次慕尼黑入漢堡走
漢堡海關佢屌鳩我點解咩野都無 點入黎
但我明明排all passport佢完左EU先叫我過埋黎EU
唔係我特登架

下次問下佢可唔可以吸返啦
留為紀念都好丫嘛
唔該哂咁多位巴絲薪火延續呢個post
小第29號寄,今日收到lu
呢個post收到好多有用資料
酸民治日鮮巴打

我嘅理解就係咁樣,官網commonwealth roles 入面countries of commonwealth 入面都有寫英國。

佢上次個advisor仲有無講得詳細啲?下次有機會再問嘅話你應該問得深入啲,特別係居留限制,因為呢樣嘢係影響你最終入唔入到伍最關鍵嘅因素。

佢都係好官腔咁講case by case
但佢有講過話 bno 係用另一條rule去申請(同bc一樣)點都係有居留限制,唔能夠申請佢指定果啲 職業
但我遲啲應該會去london問問
上個星期寄左掛號去 唔知幾時果面先收到
好緊張日日check

推一推

你邊度出境呀

前面講過啦,keep boarding pass 嘛,無嘢可以做架啦。

都係荷蘭出境
我有keep起

阿先生你係唔係真係睇清楚要求?學校信件係官方認可嘅住址證明黎架喎

我以為一定要成績單 唔該巴打
女友本新既bno都收到了 多謝各巴絲一路以黎既解答
bno 到手
而家要申請us visa
有無人做過?
passport issuance place 同nationality 都係United kingdom ?

無BNO oversea 選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞