『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
想問下副署人本BNO係咪一定要未過期?
想博唔副署衰咗
而家要補返.....

有無巴打解答到
萬分感謝

係呀 仲問

多謝解答
唔知祖父名同出生日係咪打 N/A
如果你無中國籍嘅話, 咁正路的確係申請中國簽證嘅,呢點無錯。

中國唔認嘅係有中國血統嘅香港居民所持有嘅BNO,咁以前的確有少數族裔揸BNO嘅,咁佢哋咪拎簽證囉。

呢d冇中國藉嘅少數族裔可以由bno轉BC

有任其他國籍嘅非中國籍BNO一樣無得直接登記做BC
如果你無中國籍嘅話, 咁正路的確係申請中國簽證嘅,呢點無錯。

中國唔認嘅係有中國血統嘅香港居民所持有嘅BNO,咁以前的確有少數族裔揸BNO嘅,咁佢哋咪拎簽證囉。

即係有入境處發出嘅國籍變更證書證明申請人再無中國籍的話,就「應該」可以用BNO申請入支簽證?
利申:有其他國籍嘅人係我朋友,佢覺得泰國領事保護都未必夠硬淨撼,所以佢想用BNO

佢係唔係有?有就應該夠做,再唔係就印埋下面條link嘅內容以備不時之需,之後準備埋其他文件就可以直接鏟上中國外交部駐港特派員公署試下申請簽證。

http://www.immd.gov.hk/hkt/residents/immigration/chinese/law.html
如果我得身份證同bno
用身份證出左境 但係外國唔見左身份證
點入返香港境

唔知有冇人問過

用BNO返黎咪得,身份證係出入境嘅角度黎講,從來都唔係必須。

正路你係應該係下方additional information 度寫唔知嘅原因,呢啲紅星項目你唔知嘅應該留空。

正路你係應該係下方additional information 度寫唔知嘅原因,呢啲紅星項目你唔知嘅應該留空。

我出世佢好似已經過左身,咁係咪有機會俾佢問拎死亡證
但老豆老母走左佬我肯定俾唔到佢地喎

洗鬼死亡證
支持

其實唔洗咁認真 佢唔洗知生定死

佢哋好似走火入魔過份認真

佢哋好似走火入魔過份認真

我都係打完左個名就算 咩出生日期其他都冇打 比死亡證笑左
其實無需要好似如臨大敵咁款黎對待,自己嚇自己對你自己一啲好處都無,有我哋幫拖你都咁驚青,無嘅仲得掂嘅

你唔係因上一代取得英籍嘅話,你嗰頁紙填乜都唔會理,當然我唔係叫你鳩填。原因係BDTC已經失效,所有人嘅BNO都係登記取得,父母嘅資料唔會影響你嘅英籍。
其實無需要好似如臨大敵咁款黎對待,自己嚇自己對你自己一啲好處都無,有我哋幫拖你都咁驚青,無嘅仲得掂嘅

你唔係因上一代取得英籍嘅話,你嗰頁紙填乜都唔會理,當然我唔係叫你鳩填。原因係BDTC已經失效,所有人嘅BNO都係登記取得,父母嘅資料唔會影響你嘅英籍。

hmpo做野快過人境處
廁板要成個月先攞到
bno兩星期內就有
本bno過左期十年 穩陣d有埋副簽
28號寄speedpost 30號到hmpo
3號轉being processed
5號轉dispatched
之後dhl話9號送到
hmpo做野快過人境處
廁板要成個月先攞到
bno兩星期內就有
之後dhl話9號送到

唔好唔記得 HMPO 曾經經歷過黑暗時期
hmpo做野快過人境處
廁板要成個月先攞到
bno兩星期內就有
之後dhl話9號送到

留名待聽

即係有入境處發出嘅國籍變更證書證明申請人再無中國籍的話,就「應該」可以用BNO申請入支簽證?
利申:有其他國籍嘅人係我朋友,佢覺得泰國領事保護都未必夠硬淨撼,所以佢想用BNO

佢係唔係有?有就應該夠做,再唔係就印埋下面條link嘅內容以備不時之需,之後準備埋其他文件就可以直接鏟上中國外交部駐港特派員公署試下申請簽證。

http://www.immd.gov.hk/hkt/residents/immigration/chinese/law.html

連登有愛
多謝咁多位巴打解答
聽日填埋佢就交得
hmpo做野快過人境處
廁板要成個月先攞到
bno兩星期內就有
之後dhl話9號送到

Same here不過幫老豆renew BC
hmpo做野快過人境處
廁板要成個月先攞到
bno兩星期內就有
之後dhl話9號送到

留名待聽

果陣發生過咩事
有得用官方網頁回覆了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞