『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
聽日準備用BNO出國。好緊張
今日收到hmpo 30/12 發出嘅信件,話收到我20/12 嘅email

原來係你

相認

你地搞緊乜,點解回嘅人個個都唔同名
聽日準備用BNO出國。好緊張

Travel with confidence on your BNO Passport
Rliable Secure and renewable for life
今日收到hmpo 30/12 發出嘅信件,話收到我20/12 嘅email

點解之前有個army officer 話bno 持有人唔係 common wealther member state citizens?

有無人知
係咪個officer錯?
點解之前有個army officer 話bno 持有人唔係 common wealther member state citizens?

有無人知
係咪個officer錯?

我講咗N次啦,100%係officer錯,1981年英國國籍法第三十七條寫得好清楚,邊個講都唔會改變嘅事實。

錯嘅原因好簡單:唔熟例,就係咁多。
我唔睇實你哋呢,你哋就又亂咁撚樣諗嘢,唔該呢啲係白紙黑字有source嘅嘢,企硬少少得唔得?畀人講兩講就動搖咁不如你都係信啲維園阿伯咁講,本嘢係垃圾,拎黎墊煲底都整烏槽個煲,即刻掉落垃圾筒算啦,真係唔睇實你哋真係會整臭個post
始終想尊重返發證件人/國家
想跟足規矩做野

想跟足又搵唔到人嘅,一係就空咗佢寄咗先,一係就send個enquiry 問下HMPO搵唔到合資格嘅副署人可以點
終於收到本新既bno
多謝巴絲們之前既解答
弱弱一問 bno有效期係十年 下次續係一定要過左期先可以續定可以係就過期前續?
終於收到本新既bno
多謝巴絲們之前既解答
弱弱一問 bno有效期係十年 下次續係一定要過左期先可以續定可以係就過期前續?

好多野都一樣,到期前一段時間已經可以續
如果過左期先續得,未收到新 BNO 就要用咁點算
終於收到本新既bno
多謝巴絲們之前既解答

謝巴打
終於收到本新既bno
多謝巴絲們之前既解答

謝巴打

英國護照可以早於到期前九個月開始續領,而舊護照剩餘嘅有效期會撥入新護照,即係新護照嘅有效期最長可達十年零九個月。
其實都無限定幾時續,我對上一本係17年8月到期,但我15年2月已經去續。不過新呢本有效期有10年9個月,即25年11月先到期。

廣告嚟, 比幾舊水叫人幫你填張 eform, 仲要比哂 D 個人資料佢

撳入去睇過...幾個都係現職/曾任大使館嘅人嚟

廣告嚟, 比幾舊水叫人幫你填張 eform, 仲要比哂 D 個人資料佢

撳入去睇過...幾個都係現職/曾任大使館嘅人嚟

Fat Fat 啦,有錢做廣告

又唔可以咁講嘅,佢地收 $650 包郵政速遞文件影印信封等等

扣除左個郵政速遞錢$225,幫你color copy文件當你$2/頁個度又價值$40,信封錢print文件錢加埋當$5

剩$380 你當 consultation 搞人地1個幾鐘都算係合理啦其實,始終你自己爬文都要時間,見咁多人有文唔爬,問咁多已經提供嘅資訊你就知道佢地呢個服務 $380我覺得都係值得。
係咪只要個status係being processed就等佢寄黎就得?
見女友果個申請仲係process緊

又唔可以咁講嘅,佢地收 $650 包郵政速遞文件影印信封等等

扣除左個郵政速遞錢$225,幫你color copy文件當你$2/頁個度又價值$40,信封錢print文件錢加埋當$5

剩$380 你當 consultation 搞人地1個幾鐘都算係合理啦其實,始終你自己爬文都要時間,見咁多人有文唔爬,問咁多已經提供嘅資訊你就知道佢地呢個服務 $380我覺得都係值得。

完全同意
巴打/絲打們有無野想同「想申請」BNO嘅人講?

純屬好奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞