『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike

好似好耐無見佢

我仲爭取緊

不過我都唔知佢地做乜,寄左人地本護照同driving license同文件比我...

你咪又要寄返俾佢

好似好耐無見佢

我仲爭取緊

不過我都唔知佢地做乜,寄左人地本護照同driving license同文件比我...

你咪又要寄返俾佢

好似好耐無見佢

我仲爭取緊

你咪又要寄返俾佢

寄囉,多$14郵費... 封投訴信由 10gram 變左93gram
咩事點解會咁出錯法
英國公務員

好似好耐無見佢

我仲爭取緊

你咪又要寄返俾佢

寄囉,多$14郵費... 封投訴信由 10gram 變左93gram

依啲一定要佢哋俾返你
覺得hmpo玩9你多
覺得hmpo玩9你多

點會係玩我...

我唔客氣的話,按郵政程序,寫個“Wrong recipient”掉落郵筒叫郵局平郵返英國,甚至掉左佢唔寄返去都得
覺得hmpo玩9你多

點會係玩我...

我唔客氣的話,按郵政程序,寫個“Wrong recipient”掉落郵筒叫郵局平郵返英國,甚至掉左佢唔寄返去都得

郵費應該可以claim返
覺得hmpo玩9你多

點會係玩我...

果D野係掛號寄來?

你咪又要寄返俾佢

依啲一定要佢哋俾返你

投訴信

出左dispatched未?

等下啦...本野唔會走左去既

用父母微薄的印象 定身份証簽發日期去駁?
勇氣可嘉的行為

我?用我自己既記憶同身份證簽發日期去估㗎咋

Sam 進展怎樣?

好似好耐無見佢

我仲爭取緊

咁搞錯都有
btw 巴打只可以同你講聲加油
係咪有啲人改咗名定係潛咗水
認唔到

改咗名又如何

我唔同登唔同名
覺得hmpo玩9你多

點會係玩我...

果D野係掛號寄來?

DHL 啊
Brexit司法戰:英國最高法院確認,脫歐程序需經國會啟動!

英國最高法院24日上午9點30分,正式針對「誰有權力啟動脫歐條款」一案作出裁決:最高法院最終以8:3的表決結果,裁定英國政府不能在未經國會授權的狀況下,直接啟動脫歐條款。

最高法院表示,自從1972年英國加入歐洲共同體(也就是後來的歐盟),歐盟制定的法律因涉及英國公民權利,因而成為英國國內法的一部份,而當脫歐進程展開後,這些依照歐盟法所立定的英國法,也就頓失法源依據。於此邏輯,確認脫歐一事也就不是英國政府可自行確認的權責,而需要透過國會表決授權,政府才有權發動脫歐條款、並與歐盟展開脫離談判。
咁搞法咪要起碼三年先脫到歐(雖然某程度上對bno係好事)

有咩好
早啲脫咗仲好啦

理論上如果留歐派多人可以一直唔過維持現狀

有咩好
早啲脫咗仲好啦

國會應該唔敢否決公投結果
國會應該唔敢否決公投結果

冇得推返架國會...但可以一直唔過一直拖...
岩岩申請到account 搬埋資料過黎

多謝各位巴打既資料,本人成功續到bno,詳情如下﹕

- 唔記得自己97之前有冇申請過bno,已經搵唔到
- 係香港搵唔到人副署,好彩有澳門朋友拎葡國護照,幫到我簽

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/12 上網交申請,用信用咭比錢(48頁約$1,100),彩色影印相關文件(地址証明,我用信用咭月結單、特衰護照、LS01_Form(如果你唔見左本舊bno)、2張証件相(其中一張要副署)、簽左既decleration form)
影相果到可以去快圖x,有少少貴$75 8張連一隻cd soft copy)
1/13 齊文件去郵局寄SpeedPost ($220)
1/17 寄到英國
1/19 網上系統表示已完成申請
1/23 DHL寄到我屋企

時序如下﹕
1/11 去慈母到報失bno,話比佢地聽是但一日係屋企搵過但搵唔到,佢地會比報失紙你
1/12 上網交申請,用信用咭比錢(48頁約$1,100),彩色影印相關文件(地址証明,我用信用咭月結單、特衰護照、LS01_Form(如果你唔見左本舊bno)、2張証件相(其中一張要副署)、簽左既decleration form)
影相果到可以去快圖x,有少少貴$75 8張連一隻cd soft copy)
1/17 寄到英國

嘩 快到喊
呢排真係幾快手

時序如下﹕
1/17 寄到英國

你用身分證簽發日期判斷? 未知是否成功咁勇申請48頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞