『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
岩岩係東京成田番香港,用BNO CHECK IN ,被航空公司櫃台D人問拎香港身份証。
心諗本野唔係印左HOLDER有香港居留權咩

我用親呢本野都要比人check -,-
岩岩係東京成田番香港,用BNO CHECK IN ,被航空公司櫃台D人問拎香港身份証。

出入境都未比人check過
反而係日本既鋪頭搞免稅果陣d職員會奇怪點解香港人渣bno

我去同返都要比身分證人地睇

日本人職員應該唔敢問架喎

我去同返都要比身分證人地睇

我淨係返個程先比人check
東京回程坐廚叉個地勤冇要我show身分證,淨係問我係咪住係香港。搞退稅果陣一show bno就俾英文leaflet 我,隔離個港女拎廁板就俾殘體leaflet佢

因為非「中國籍」嘅香港永久性居民係可以因連續三十六個月唔喺香港境內而由 ROA 變做 RTL,所以 BNO 上面寫嘅 HK ROA 嘅 endorsement 並唔一定反映事實
雖然理論上就算 RTL 都一定係俾入香港 (除非被 deport) 同埋 BNO 係可以代替身份證,但係如果要核實就都係要睇張身份證

同埋技術上 BNO 係聯合王國發出嘅文件,而香港現時國際 (台灣除外) 公認嘅主權國係支那
東京回程坐廚叉個地勤冇要我show身分證,淨係問我係咪住係香港。搞退稅果陣一show bno就俾英文leaflet 我,隔離個港女拎廁板就俾殘體leaflet佢

我坐uo都係先問你住香港,之後話yes先再問有沒id card

如果我出示唔到應該都唔影響掛?
香港機場等行李真係好
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

係啊, 最後佢都係唔敢問, 照比我退稅
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

唔肯出錢,
成個航空業界只有機師係高人工,
加上香港冇乜本土機師就變到成個生態更加唔平衡,
機師奇高,其他都低。
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

唔肯出錢,
機師奇高,其他都低。

基本上機場每個post都缺人

鬼叫成個機場都缺人

唔肯出錢,
機師奇高,其他都低。

同埋咁遠 諗起搭車都唔想返啦

鬼叫成個機場都缺人

唔肯出錢,
機師奇高,其他都低。

同埋咁遠 諗起搭車都唔想返啦

機場係for東涌,青衣人返

係啊, 最後佢都係唔敢問, 照比我退稅

咁你又知佢點諗
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

等左半個鐘先拎到

仲好似係已經叫快
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

等左半個鐘先拎到

仲好似係已經叫快

試過九個字都未拎到行李
搞到我屋企人等左好耐
香港機場等行李真係好

鬼叫成個機場都缺人

等左半個鐘先拎到

仲好似係已經叫快

試過九個字都未拎到行李
搞到我屋企人等左好耐

試過北衛星落機等咗差唔多一個鐘先出行李
我依家發覺priority 行李出咗之後隔起碼15-20分鐘先出普通行李。如果有兩間不同航空公司用同一條belt出行李的話就會出唒兩班機嘅priority baggage 先,之後先至分別出普通行李
用過3次BNO去日本
得一次番黎要check 身份證
見到個地勤仲有指住封面上面個位,應該係確認緊本野有冇EU字樣
諗返起今次去日本比人check左3次hkid card

第一次係香港uo check in

第2次入日本境比immigration officer睇

第3次係日本ou check in

Check我覺得冇問題,但唔小心冇帶出示唔到會唔會影響到上機同入境?
用過3次BNO去日本
得一次番黎要check 身份證
見到個地勤仲有指住封面上面個位,應該係確認緊本野有冇EU字樣

Btw 脫左歐本野咪同bc個本一樣?
諗返起今次去日本比人check左3次hkid card

第一次係香港uo check in

第2次入日本境比immigration officer睇

第3次係日本ou check in

Check我覺得冇問題,但唔小心冇帶出示唔到會唔會影響到上機同入境?

香港邊個位比人check?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞