『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
已經寄哂野返祖國,份野being processed緊,但有啲問題想問
想問下英國個邊啲資料幾時開始電腦化?我追哂post見有啲人話電腦化之前啲資料可能會冇。。搞到我好驚
因為我自己係未見過自己本bno條屍,但就好記得十二歲去入境處攞身份証,比條友小我老豆話出世個陣幫我申請左身份証同passport到十二歲申請兒童身份証都仲未攞,要我老豆唔知要去邊到攞返先可以再搞兒童身份証。事隔咁多年我一直都好想續返bno,等到一申請到信用卡我已經即刻上網搞。於是我問返老豆拎本bno,佢話唔記得有比入境處條友小呢件事,過左一陣又話好似見到過期就掉左(追左十萬個post,我發現而家啲阿爸阿媽真係乜spring都話唔記得乜spring都話好似係好似有好似冇 利申全家都100%非藍)於是我就跟各位巴打提供既方法去判斷究竟係我記錯定我老豆記錯。
1-第一次簽發日期係97年4月,當年未夠一歲
2-出世時阿爸阿媽都係香港人
3-全家都有bno
4-我真係記得拎兒童身份證單野
本身都冇咁擔心,點知追追下post見到sam巴打單case搞到我好不安 一來我又係冇左bno條屍,二來bb到而家19歲冇續過又唔知佢電腦有冇record 所以問下各位巴絲 thanks a lot

另外之前有啲急事申請左個美帝visa係垃圾廁板到,visa上面有廁板number,都知機會好微但想問有冇得transfer返個visa去bno到?一心諗住bno一到手就燒柒廁板但諗諗下

美帝唔容許「轉換簽證」
你只可以重新申請簽證
畀足錢
再interview
然後叫個官取消特衰護照上面嘅簽證
酸巴打
bno唔可以考佢果d指定兵種喎
佢話british passport係不能用呢個途徑考

你問咗佢啲咩同點佢點答先

我問
british passport holder但fulfill唔到住五年的requirement,能否考佢指定職位(即係唔駛住夠五年果d)
佢話唔得,bno唔當係commonwealth citizen

仲有無其他?你有無問佢點解個網countries of the commonwealth 有United Kingdom?佢哋個網唔係寫British passport holder 而係寫BC, BS under BNA 1981, BPP 同commonwealth citizen,同埋你嘅情況佢係唔係一定要住夠數先請?

http://thecommonwealth.org/member-countries
巴打你指呢個網?

我仲有問佢, 點解British 所有BC, BOTC,BOC, BS, BNO, BPP
唔當係commonwealth citizen,同埋點解唔可以經 非常住(住夠五年) path去考陸軍

佢答我 british passport holder要合資格考陸軍,就一定要住夠五年.
佢仲話 sorry, i dont know how to answer your question (真實對白)(refer to 點解bno唔可以考指定職位)

[url]
酸巴打

我問
british passport holder但fulfill唔到住五年的requirement,能否考佢指定職位(即係唔駛住夠五年果d)
佢話唔得,bno唔當係commonwealth citizen

仲有無其他?你有無問佢點解個網countries of the commonwealth 有United Kingdom?佢哋個網唔係寫British passport holder 而係寫BC, BS under BNA 1981, BPP 同commonwealth citizen,同埋你嘅情況佢係唔係一定要住夠數先請?

http://thecommonwealth.org/member-countries
巴打你指呢個網?

我仲有問佢, 點解British 所有BC, BOTC,BOC, BS, BNO, BPP
唔當係commonwealth citizen,同埋點解唔可以經 非常住(住夠五年) path去考陸軍

佢答我 british passport holder要合資格考陸軍,就一定要住夠五年.
佢仲話 sorry, i dont know how to answer your question (真實對白)(refer to 點解bno唔可以考指定職位)

酸巴打

我問

巴打你指呢個網?

http://www.army.mod.uk/join/commonwealth_joiners.aspx
呢度

你係online chat定親身去問?
點解啲人寧願相信啲攻擊BNO嘅流料
都唔肯相信BNO比HKSAR高幾班

香港有好多支國撚

亦有好多係價錢行先,你試下廁所板加價加到$1000 蚊,包保9成BNO拎返BNO。

有BNO 先係真香港人
決定左硬脫歐

咩叫硬脫歐

脫硬歐又硬係脫晒所有鈎

頂,係咪咩都要直譯啫,硬脫歐硬著陸

有無"中間"著陸

不留餘地脫 好過被人揸春袋 仲有英聯邦

ff

BNO點搞

國會通過咗先算
港共政府好on9
申左份政府工 今日去見 佢問我有冇特衰同bno既護照
我話冇 佢就當我係支那藉
港共政府好on9

痴撚線 你冇申請護照唔代表你冇資格申請喎
港共政府好on9

我打錯 我想講係佢問我有冇特衰同bno以外既護照
我話冇 佢就當我支那藉 明明bno係british
港共政府好on9

血統論
港共政府好on9

冇錯呀
喺特衰政府角度你只係支那籍
酸巴打,online chat問
但人在外國讀書,遲下可能親身去centre 問
酸巴打,online chat問
但人在外國讀書,遲下可能親身去centre 問

你到時親身再問再睇下點
港共政府好on9

BNO 國籍香港(which is sadly enough being a part of 支那)都唔承認

在外國就唔同,渣bno=british,渣廁板=支那
12號送到今日已經dispatched
加拿大人副簽都咁快

同你情況一樣,都係今日轉dispatched,我係lost case

我都係lost case,13號簽收即日轉being processed 今日check都仲係未轉,好緊張阿
16號簽收完 今日轉左Dispatched
好撚快
已經寄哂野返祖國,份野being processed緊,但有啲問題想問
想問下英國個邊啲資料幾時開始電腦化?我追哂post見有啲人話電腦化之前啲資料可能會冇。。搞到我好驚
因為我自己係未見過自己本bno條屍,但就好記得十二歲去入境處攞身份証,比條友小我老豆話出世個陣幫我申請左身份証同passport到十二歲申請兒童身份証都仲未攞,要我老豆唔知要去邊到攞返先可以再搞兒童身份証。事隔咁多年我一直都好想續返bno,等到一申請到信用卡我已經即刻上網搞。於是我問返老豆拎本bno,佢話唔記得有比入境處條友小呢件事,過左一陣又話好似見到過期就掉左(追左十萬個post,我發現而家啲阿爸阿媽真係乜spring都話唔記得乜spring都話好似係好似有好似冇 利申全家都100%非藍)於是我就跟各位巴打提供既方法去判斷究竟係我記錯定我老豆記錯。
1-第一次簽發日期係97年4月,當年未夠一歲
2-出世時阿爸阿媽都係香港人
3-全家都有bno
4-我真係記得拎兒童身份證單野
本身都冇咁擔心,點知追追下post見到sam巴打單case搞到我好不安 一來我又係冇左bno條屍,二來bb到而家19歲冇續過又唔知佢電腦有冇record 所以問下各位巴絲 thanks a lot

另外之前有啲急事申請左個美帝visa係垃圾廁板到,visa上面有廁板number,都知機會好微但想問有冇得transfer返個visa去bno到?一心諗住bno一到手就燒柒廁板但諗諗下

美帝唔容許「轉換簽證」
你只可以重新申請簽證
畀足錢
再interview
然後叫個官取消特衰護照上面嘅簽證

就B1B2 簽證而言,特衰 = bno

但係都冇得就咁轉
港共政府好on9

冇錯呀

有frd考EO, 最後一round declare有BC, 俾人hold住左, 最後fail埋

冇錯呀

有frd考EO, 最後一round declare有BC, 俾人hold住左, 最後fail埋

有時國籍寫香港都未必得
試過去政府部門申請d野,國籍寫香港
件廢老職員用塗改液塗左佢寫中國
好撚快

我都係
12號奇speedpost
14到英國轉 being processed
19號dispatched

過期15年,小學雞樣,冇副簽
好撚快

我都係

咁撚快
我14年申請果陣等左成2個月
去完旅行等緊返香港

用bno感覺好好
好撚快

我都係

咁撚快
我14年申請果陣等左成2個月

最快好似十日到就得
on9問題,dhl可唔可以叫屋企人幫手收😂
on9問題,dhl可唔可以叫屋企人幫手收😂

得 我個陣返梗工 我老母幫我簽收
岩岩係東京成田番香港,用BNO CHECK IN ,被航空公司櫃台D人問拎香港身份証。
心諗本野唔係印左HOLDER有香港居留權咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞