『薪火post』BNO 續期資訊(3)

1001 回覆
32 Like 3 Dislike
留名
好唔容易搵到朋友合資格副簽,本身以為都係bno
點知bc黎 ,真係救左我一命

一陣拿去掛號,有好消息再匯報
留名

嘩Bc,恭喜曬!
點解係掛號嘅?
留名

你係BC定你個合資格副簽FD係BC?
宜家用本新passport 去日本
宜家用本新passport 去日本

破佢處
留名

點樣先可以有bc?
留名

點樣先可以有bc?

而家未有的話,同英國人結婚就有喇
我申請成功過
應該有唔少人都可以參考

首先有以下兩樣野就可以衝
1:自己本BNO(舊到係嬰兒時申請都可以)
2:自己份97前嘅出世紙證明正本

然後根據巴打介紹去佢個官網填野
好多野唔填都唔緊要
阿爺個啲我真係唔識填
但至少填你自己同你老豆老母
(記得一定要印返你嘅文件,仲要記住自己個AC同PW)

交完表可以搵幾日時間準備以下文件
1:影張BNO相2張(同影相鋪講影BNO相就可以)
2:之後我拎咗HSBC嘅信件,英國應該查到我嘅資料(收件人係自己個名,呢個係你嘅地址證明)
3:一本香港特區護照正本(自己嘅)
4:97前出世紙正本
5:你本舊到過曬期嘅BNO
6:你回郵地址(如需要)

齊曬就放入去公文袋
拎去速遞公司寄國外掛號信(唔好貪平)
我就擇咗DHL,佢因爲國際慣例,會要求你係佢面前開份野睇吓你寄咩野出去,所以唔好封死佢先
之後跟住份印出嚟嘅野填地址就可以
由你開始到收返應該一個月左右
所以要小心唔好封旅行先

有人講要有專業人士或拎BNO或英國身份嘅人為你簽名先得
但我冇咁做到,但最後成功咗
有無人WhatsApp 收到奶共message,叫人出國要帶回鄉證
有無人WhatsApp 收到奶共message,叫人出國要帶回鄉證

share黎睇下
旅行出國一定要帶回鄉證,在外國遇到天災人禍,只有中國領事館會幫我們回中國,回到中國才自己回香港。像最近新西蘭地震中,中國領事館租用了所有可租的直升機,把中國人全送回國際機場,其他國家的領事館連電話也打不通。有香港護照和回鄉證就有中國領事保護。這件事香港無報道,大家唔知。
中國政府今日正式宣布了——請記住這個號碼:

+86-10-12308 。
中國人的全球領事保護!

出國旅居的中國公民,若遇上意外危難就可以撥打它。

中國外交部全球領事保護與服務應急呼叫中心正式啟動了12308熱線。

外交部長王毅公開說:“不管同胞們身處海外哪個角落,遇到什麼困難,只要撥通這個電話,就能在第一時間得到幫助。

作為中國人🇨🇳底氣又足了!
各位經常出國的朋友一定要記住啦,以備不時之需
留名

你係BC定你個合資格副簽FD係BC?

當然係我朋友,我都想自己係bc
應該無大分別,只要符合副簽要求
留名

嘩Bc,恭喜曬!
點解係掛號嘅?

bc不是我。無錢再用speedpost加上唔趕咪掛號算
轉左being processed超過10日留名
建議forward 呢段嘢嘅撚屌親自喺外國跌一次特衰體驗吓

睇完打撚左冷震

峇里d景點一日去唔去得曬定要分二日?

啊,仲有,一個溫馨提示,加一個非常有用嘅tips

海神廟同水神廟係兩個唔同地方黎,一個出名d,你睇清楚先ok

另一個應該非常有用

峇里同雅加達出入都會成日搭的士,的士有時又要殺價有時又要min charge

佢地當地有個app 叫「grab」,你搵個當地收到sms嘅電話register就得,超級超級方便,事前又可以知道價錢(平過taxi)唔使講價之餘,重點係大家都知道目的地係邊度,唔會錯又唔使比人呃。

如果得一個人,更加可以叫電單車,好處係避開曬所有塞車。我因為塞車最少唔見左兩個景點

啱啱去完印尼番黎
Jakarta->Yogyakarta->Bali Ubud->Komodo->Bali Amed
一定一定要裝grab 另外印尼野真係難食過屎

雅嘉達塞車真係永世難忘

睇完打撚左冷震

留名等睇打唔通

睇完打撚左冷震

留名等睇打唔通

2014年都叫今日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞