山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
走左一定唔會再番
實際上係今日嘅你,向將來嘅你借錢
因為要Assume 有經濟增長你將來先還得起,某幾年如果經濟仆左街,咁就會滾上去
而最仆街嘅係一眾銀行會抽你水。成個system 嘅leakage加上經濟放緩,玩左幾下年就變到張圖咁
佢地真係99%都係咁諗
應該有好多係政府問央行'借'既
即係印
實際上只要匯率唔出事係唔洗還(回收銀錢)
好似香港咁
有冇留意到,美國稅務改革後,美金不斷下跌

莫非係方便美資玩萬劍歸宗
國家default >求救>過左一段時間逃離困境而經濟好轉 >還舊債(optional) >過幾年再重返credit market
中国想玩用退休金供樓
變相唔洗找退休金條數
777印象中講過類似既野
咁 MPF 粒數,衰衰地你自己知道+控制

中蟈啲養老金,永遠是個謎
MPF閪極,都係啲fund佬揸數,你有得控制,佢都唔會俾政府有份控制
社保基金,醫保基金真係一個謎黎
以前成日吹股市咩社保基金入市,依家點樣
睇完呢個reply就覺得支那冇可能會爆
假如大陸真係仆街,最大鑊都係手上美債,但如果美國搞得掂依批債,大陸仆街仲會對其他國家有乜嘢大影響?
香港儲備守唔得幾耐,賊佬肯定打緊主意。
係咪要放股票
債券
企業上市呃錢
一帶一路迫人地用強國垃圾野
唔比走資
借新債還息
房地產收入
用香港個名向外國借錢
香港上貢
香港銀行業借比強國

淨係呢堆都有排放
抛美債唔會點傷美國
傷嘅係中國
中國大量抛美債會推高美國國債收益率
全世界嘅資產,差唔多間接或直接以美國國債定價
美國國債收益率上升,其他國家嘅國債收益率都要上升,特別無再持有美債係手嘅中國,中國國債上升最直接影響就係先打殘中國股巿,然後就係推高中國國內融資成本
講左唔比外資匯錢走
錢可以比你賺, 但賺左的不能走, 繼續焗你賭
買股票
港股仲有一段時間升
中國資金一定會抬到d新經濟股係香港上巿為止
港交所等睇破300後再創新高
今年350-400啦
走唔甩
沙地阿美上埋唔係無可能破400
不過,真係睇位閃

總覺得係音樂椅遊戲
縮表同bitcoin會唔會帶頭爆破?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞