山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
個人睇法係,抽走香港d水返大陸會,但抽走香港d水返去谷大陸個巿就唔會
大陸本身都有好大既資金需求,例如實體經濟投資、外滙儲備灌水或者債務到期再融資等等,所以個人得出既結論係會抽水返大陸。
至於大陸個巿基本上都係呆呆滯滯,滬A既表現真係拍馬都追唔上恒指,亦見到唔少所謂既明星新股都揀係香港上巿,例如閱文或之後既小米等等,主要係因為香港可以吸到國際資金,而上海或者深圳都唔得,所以中國就要將香港既股巿主場化,呢個亦都係我之前講過話點解我哋最近無再聽到共媒吹上海取代香港做為金融中心既原因。

我同意上面巴打講,香港既股巿會一直旺,尤其係中國有誘因去炒旺香港個巿。早前李小加推動港交所可以接受同股不同權既方式上巿,其實就係為係美國上巿既中國科技企業返嚟香港,呢D企業未返黎之前,港股唔會點有問題。另一個炒熱港股既原因係中國官方應該有意賣國企既股份。之前唔少H股都有相當部份係非流通,所以中國同港交所果邊先話計劃推出"H股全流通",將H股原先非流通既官股部份都變成可以係交易所自由買賣既流通股份。所以,為咗賣得好價錢,無理由會俾港股氣氛太差。

當然,點解會搞H股全流通,我個人傾向係......中國好缺錢,連官股都要減持套現,當然個人睇法,歡迎指點。
高質
想問下巴打平時微博睇吓啲咩
我都想睇下學下野
最憎班柒頭成日問支爆未
高質巴打

咁即係一係港女威一係大陸威,冇咁多錢可以搞到兩邊都一齊升?可唔可以咁樣理解
依兩星期牛三升到爽yy,日日升,市底好強

大家繼續炒埋世界復蘇的尾水
成交近二千億。。。
哪裡來的錢

音樂椅就快停
一講曹操⋯
2千億真係痴線
vhsi升到仆街,再係咁真係過埋lunar就分分鐘收皮
牛三莫摸頂,消耗性上升,大漲小回格,公司然後配股,大陸班友唔會收網住,因為好多資金都係新衝落黎的,未賺到大錢。

沙地阿美、小米上市cap大水至見真章。最重要係當出現大調整切忌撈底。2008年就係好例子,死傷最慘重的是加碼撈底個班。賭徒「追」損失就輸身家。
點解唔發人仔債
中國一直都想扶起上海去威,始終上海係親生,不過真係扶唔起就唯有揀香港做主場,配合國家需要要巿旺,所以一定港股走強。
主場只會一個,所以同你既講法都係並無二致。
AndrewXAndrew

高手中既高手,論點好多實質材料支持
同張飛一樣睇法
邊行邊睇
大陸班友一定炒到好癲
現在只是開始
最少都20%啦

大公司上市好聰明 一定係估值最高個陣上市
千奇唔好 等回撈底
因為一有大調整 就88
要追現家上 近期即日做調整多 早上跌完 下午升返
根本唔會比機會你買貨
好典型既牛三格局
今日內銀都爆到咁
大把花生食 開大餐
美、日都有輕微調整先慢行創新高,恆指完全夾上,調整壓力唔細
早幾日睇Bloomberg,有人指出當市場一片唱好,無人敢提壞消息你就要小心
當髮廊洗頭仔都講股票果陣呢....
今日喺茶餐廳先聽到D師奶講 搞到我唔夠膽入
音樂椅我睇差唔多完,要衝入去玩都要控制注碼
唔明點解要寫11000億
明明係1.1兆
係唔係唔夠震撼
硬係覺得個個諗35,000一定冇問題,好似有啲嘢咁
廢青閒情都講股市
所以瘋狂啦
只係岩岩開始
無問題
個個都睇升多幾千,升多幾個月,升到乜乜物物先會跌。

但睇張月線圖,就知遊戲始終要完
係要完
但唔會咁簡單
升到你唔信 升到你忍唔到手
強國人炒股 一定炒到咁先會完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞