山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike

北京方面搞新區就肯定唔係淨係想當做地產項目黎搞
但落到地方喇喎
真係要留意多d外國新聞,好多時都係由Bloomberg, WSJ, NYT, CNBC, Nikkei爆料出o黎先,我仲好記得Bloomberg連爆幾次支那海關篤數
新區/新城係地方政府悶聲發大財系列
亦製造出唔少鬼城
China 嘅fdi 乜有人信咖?
個圖仲準過心電圖喎………

https://tradingeconomics.com/china/foreign-direct-investment

對比下其他國家就算啲有超強外滙管制嘅國家個圖都冇咁激
無辦法,支那d爛銅爛鐵爛水泥真係無人要,唔咁做就爆煲
佢原本設新區都冇咁濫叫有少少目的性
係唔知做咩近年一堆推出黎變左一地都係
先有地鐵、水電站,後有新城
咁你唔信咪唔信
比起單純話佢唔信
我更加有興趣係佢個堆描述有幾多成係真
當然你要話全部係假你就自便
睇返數據,同房地產有關既下游產業一大堆
水泥、建材、家電、機械等等
佔成個中國30% GDP
所以無可能唔起樓
否則下游企業會死,工人會失業....
不過玩房地產做支柱,根本就係吸毒
咁你可以可以解釋下個圖點解咁整齊?
大陸嘅Fdi 李克強都未必睇啦。大陸有啲數字係冇參考價值咖,依句話講嘅唔係我,係李克強本人!
長知識
所以支那叫拆呀呢個nickname係好貼題,唔拆唔起,佢GDP收得皮
官方報出黎係年年升咪整齊
你要質疑佢係咪升同係咪升咁多
係咪真係篤數
呢個一回事
如果你又更有參考價值既
咪攞出黎討論下囉
支那gdp係做假數, 根本唔關邊個升邊個跌
咁多大陸人送錢俾政府洗,想唔還錢都得啦

知你冇睇條Link 貼埋比你。張圖整齊得咁誇張你都仲可以攞黎討論嘅點同你傾?

同埋人哋話走資你就用Fdi 黎反問,咁你係咪應該先解釋點解可以産生一張咁整齊嘅圖先再討論其他嘢呢?
溫馨提示:千祈唔好比5毛狗破壞討論
其實支那d figure睇下就算,學19陶傑講,用常識去諗返,再睇返實際情況就知有幾多水份
無五毛敢入,連負皮都無乜就知,因為地方GDP做假係全國問題,我都唔信支那會大大聲講要修正過往GDP數字
其實你識唔識睇就真
佢呢幅圖係逐月累計上去
香港所以要高樓價高地價
先有誘因不斷起
消化產能過多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞