山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
如果依照遼寧早前承認GDP做假既幅度,中國既GDP增長應該只有大概4-5%左右
仲要主要靠房地產

好病態
賣晒啲山東妹嚟香港先啦
咪住先
地方政府造GDP誘因太過中央好撚多架喎
港幣早過日圓出現,明治維新香港有份參與,越南共產黨係響香港成立,根本香港一直係東亞重心之一
香港人都送好多
當然包括強迫金
中央一樣
邊可能十幾年來GDP growth 係每年減0.1-2%咁整齊

依張Malaysia

依張Brazil

請問係我唔識睇定張圖有錯?點解得大陸嘅會咁公整?
中央採集地方政府既數據唔太可能完全擺脫地方政府既'調整'
有d似大麻,上o左隱戒唔甩高地價去支撐地方財政
因為幅圖做撚錯左囉
原本每個月係分撚開計
佢用左每個月累計埋前月個數啊
如果按佢幅圖咁計
17年個FDI係幾萬人億人仔啊
你查下佢12月個數同中國官方公布既全年總數據係咪一致先啦
無錯,早期日本人都係嚟香港買書
皇仁係當時東亞數一數二既中學
香港早期繁榮,唔少日本妓女都係嚟香港搵食
菲律賓國父黎剎亦係香港留過一排
日本當年明治維新,好多時候考察地就係香港
香港警察亦係亞洲數一數二早建立既警察隊伍
睇點注啦
地方政府注水用得最多一招係重複計數
呢招全國範圍用唔到
你真係要講造
都只會係結構性造假
但呢D要睇就真係好難睇得出
真係忍唔住俾個
黑船來舫, 嗰幾個美國軍艦嘅目的地就係香港,
明治維新第一批出國嘅日本人就係坐怡和洋行嘅船
地方造假既名目好多,中央亦無可能咁多個省巿自治區全部都Check得清
其中一個方法去睇,就係報出嚟既gdp增長同財政收入有無出現唔協調既情況
當然,熟呢方面公共財政既人,應該會有更多方法可以知道水份有幾多
香港好早就係船務中心,唔少報紙最初都係係第一版報船期表。
而且好多華僑既僑匯都係經香港
所以香港好早已經係東亞人流、物流同資金流既中心
根本就係西方文化大門,所有先進野都經香港再到東亞
原本哩個地位係屬於廣州,一場鴉片戰爭改變世界
財政收入若果同GDP同步,就唔會玩到醫保,社保爆晒煲

日本人口老化都夠勁,佢d年金,醫保都未爆
香港4大產業,除左旅遊,其餘3樣正正係大陸既弱項/或者需要既專業

金融同物流貿易,冇左香港呢個中轉接口,大陸既半鎖國政策唔會行得通。

記得之前睇過有人講過,話蘇聯如果有個香港咁既角色既地方,可能唔使解體。

香港中西文化匯聚,再加上香港位於東亞正中心,係金融同貿易物流上係有好大優勢

只係一啲唔了解又唔肯聽既大中華膠先成日唱衰香港
轉口港一早弱咗 美國唔小企業係大陸個分貨中心 大撚過旺角呀
金融中心 本身就係 你睇下一個普通話上場既人 之後睇返中資股 你明點解架啦 十隻九隻財技老千 港股唔洗技術分析 輸到你仆直 收到第一手中共消息你就贏錢架啦
留名
分貨中心係,因為香港地價人力都高,但我講既係關稅同廉潔等等。佢貨仍有先經香港再入大陸,所以香港物流業先仲未死得哂(但已弱左好多)

無可否認中轉港係弱左好多,但仍有一定存在價值(如以上講既關稅、廉潔,仲有效率同地理位置)

但金融啲中資股
每下愈況 係咁用嫁咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞