山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
美國應該想中國好似拉美咁玩民主
一個冇團體精神嘅國家玩民主
最後會畀民主玩翻轉頭
之後美國就可以以先天條件一直收你加盟費
邊單?
無影響就呃人,睇下有無03年咁大鑊
大陸爆信貸 令到投資者失去信心
內銀死硬 但香港本土企業影響大唔大?
香港銀術會唔會燒到 要供股?
03年好慘
沈足年幾 都未反彈
香港銀行都會燒到,你睇下大貓咁大力谷就知
其實要睇大陸爆係點爆,如果你話突然一嘢大規模大爆,當然係十分之大,走都走唔切。

如果係局部咁先腐爛再地域性爆,其實應該有足夠時間俾香港既港資銀行睇位走既,當然走得幾多同走得快定遲就好睇佢地本身銀行高層既決定,不過普遍嚟香港,香港唔少既銀行CET1 Ratio都唔低,恒生早幾年好似係全世界最穩健銀行。
至於HSBC同渣打本身都係國際性銀行,雖然香港係主要收入來源地,但規模大抗逆力應該好d。
至於本土企業影響肯定大,唔少港企都係食大陸條水或者本地營業,大陸爆既話,做金融果班其實一定無啖好食,仲有相關既專業人士都係。
我懷疑香港庫房水浸只係為幫大陸塡數
其實香港並無出面派錢post既連登仔講到水浸,香港嚟緊呢幾年既誇境基建大白象工程將會花香港7500億港元 (數字from姚松炎),而外匯儲備有d錢又唔郁得,有d又係留俾公僕既退休。

呢7500億已經係填緊數
大白象其實係向大陸匯水嘅渠道
高質分析
連登少有
派錢好過做基建
基建只係工程公司得益
佢地狂開數 無人理
真心好做
而家啲財經台講緊大陸轉型成功,高科技製造業拯救蝗國,香港又受到大陸同歐美兩條大水喉射住,好美好
好老實講,即使政治格局係北京話事,香港政府亦有一定作為。老馮送錢俾大陸駛,都留條有回報既路俾自己香港。

高鐵衰過廣九直通車,路線平衡到咁有q用,只係炒高左西九地皮。不如你起係錦上路,然後政府大部分部門搬埋去錦上路做城市功能分流。

一地兩檢自己攞黎,深圳都話搞兩地兩檢。如果有d政治技巧,修改下基本法之餘,問中央割深圳邊境地俾香港都得。邊境起哥爾夫球場一定無人同你爭,粉嶺起公屋仲解決港人住房問題,贏盡民望。

三跑無空域權,起黎無效益。咁不如西貢起個貨運或廉航機場。

港珠澳本來都唔差,深圳卻起條「深中大橋」搶車流。

用咁多錢起大白象,但整個城市規劃發展,香港仲差過北京上海。

香港高官太無政治遠見,亦無政治技巧策略,全面向北京叩頭,害死香港人。
睇數據其實無用, 因為中共唔會真正公開數據
所以睇落永遠都唔會支爆

不過, 如果真係支爆既話, 中國民間一定會感受到
因為到時就會大量中國人失業, 搵唔到工, 無飯食

然後D中國人就會集合一齊暴動, 起義
類似 太平天國, 李自成 咁

所以如果將來中國周圍都發生 失業人口暴動
咁即係表示中國經濟已經走入死路了
Agger
隔離飯香
始終都係覺得人哋好
李總理叫緊下鄉創業,你話有冇失業?
唔好磿爛蓆啦,翻鄉下把啦,失業?

1月開始封vpn、3月底全面性封鎖、微信因意識型態封公眾號,暴動你會知?

電子支付全面管理個人信用,低信用度連買車票都唔得,起義?

山雨欲來風滿樓
台灣最致命係無外資,真正塘水滾塘魚,即使有技術含量的工作,人工都好低。

結果好多人直接去澳洲WH打工,一係搵PR,一係儲錢返台灣開檔做生意

難搵錢,但好處則係生活環境很舒適
你以為中國消息封鎖真係有用咩
烏坎村果陣, 中共夠消息封鎖啦, 又咪一樣大把人知

如果真係全國各地都出現大規模暴動, 中共根本想封鎖都封鎖唔到
北京趕走低端人口,或多或少都係大城巿唔想再負擔呢d外來人口,有同樣想法既城巿可能有上海、廣州等等大城巿。

問題係呢d所謂既低端人口俾大城巿趕走之後,基本上都好難返鄉下,本身佢哋去大城巿都係因為自己鄉下經濟差,無發展機會,所以呢d鄉下既當地政府亦無足夠稅收可以養呢班'低端人口',所以咁搞法,呢一班低端人口遲早會變成中國既一大隱患。
21世紀要搞民變太難,武力差距太大,愈極權國家保安愈嚴密,而且厚待軍警。巴勒斯坦點反抗都推翻唔到以色列。

大陸套監控系統捆綁埋微信,捉人速度唔慢得過美國
古代D農民起義, 都係一班農民 係自己鄉下.......無開工, 無飯食 , 跟住集合一齊起事

所以呢班比人趕走既低層人口, 如果番到自己鄉下之後, 又搵唔到食, 就好自然想反抗
就睇下有冇一個陳勝, 李自成出現, 帶住呢班人起事
兜兜轉轉,估計都係返翻去北京,好似生活響洛陽鬼市一樣

「北京切除」後,20萬拾荒者去哪了?
https://theinitium.com/article/20180109-mainland-beijing-scanvengers-after-eviction/
你平時唔睇國際新聞??
利比亞, 敘利亞 都係極權, 監控嚴密, 一樣爆發民變
巴勒斯坦同 以色列 完全係兩個國家既衝突, 同民變無乜關係

同埋中共捉人有咩用??
現在係講緊至少幾億人口失業, 唔通中共將幾億人口捉哂去坐監??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞