山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
係人工島起多幾個山東機場
山東香港高鐵又準備要起
其實有乜影響?今次印夠20000億找完條數又可以買多幾間外國大公司,爽呀
多謝樓上幾位巴打解釋

其實咁講,劉鶴個套打包債務的連環拳真係好有技巧和短期效果。

將中國就快爆的經濟核彈壓抑住,經濟增長是事實,仲捆綁埋歐美日經濟,大得不能倒,要死一齊死。

但問題係依套玩法可以支撐幾耐?定向爆破係唔係咁精準?

中國始終工業力有限,高科技全部二次創作,只不過科技平台發展非常成熟。騰訊大疆華為的經濟貢獻真的可以令中共長治久安?
支爆其後一定打仗,再洗牌
港豬澳 膠鐵一定用美金找數
有呢筆錢又可以印一筆錢

再黎多幾個大白象
又可以玩多幾年
支那經濟增長是事實呢句可圈可點

同埋歐美澳洲開始guard支那瘋狂收購當地公司,加上美國打響第一口炮叫停AT&T賣華為電話,貿易戰由檯底慢慢燒上檯面
同埋一帶一路 周邊國家都擱置咗大部分項目
前排咪話去日本搵日本一齊合作既
但日本公開回應話要“開放”
我估都唔成事

而家要出第二條橋
其實狂印銀紙唔會搞到通漲咩?
有張圖話成個地球總共借左唔知幾多千萬億債
究竟係問邊個借呢
留名,呢個post幾好睇
大陸省份某程度上係鬥快自爆同中央跪玻璃,愈快跪愈R得多補助,中央就得一舊錢,當然係愈快求救分到愈多

樓上話山東係富有省份 60年前就係既,日本人留低左個工業化既東三省/滿洲國,中共開國初期東三省佔全國一半工業,而家既東三省根本得啖笑,李克強都話投資不過山海關
日本自己搞緊TPP點會理你
有一大堆係美債唔係Cash
基本物資大陸有國家補貼或者政策禁住,但你見大陸所有非生活必需/奢侈品都係貴到癲
山東省係東三省咩
on9 你睇下地圖先講啦
外國就國窮民富,大陸就國富民窮,自己諗。
越講越覺得香港係提款機係公廁
情況咁差
黎緊cap水大白象 陸續有黎
三跑幾千億fat fat
其實中國好多既問題,已經唔係劉鶴可以控制到
本身中國最大問題就係學咗香港,玩地產而輕實業
所以,中國一直既製造業都係中低端。
五毛唔駛同我講華為、中興等等企業啦
單純咁講,呢D所謂既大企業可以養到幾多中國人先得架
騰籠換鳥,低端生產業就走咗去東南亞同印度,但問題係....高端產業點解要去中國設廠?
中國稅負重係中國人都唔會否認既事喇
你要扣返大陸吹水個額,同埋日本都仲係均富社會。
應該話只要共產黨政權隱定,支爆有排都未有
參考國企改革等等政策
政府就永遠唔會輸
風險損失轉嫁晒俾平民
聰明人就已經移民
美國稅改,進一步渣乾中國地方財政
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞