山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
家下美國減稅係會抽乾係美國以外的美匯,仲有班走資,你諗下啦。
大陸收皮,歐日美係陣痛,唔會輸身家。
大陸貨無人要,諗住拍住 日本公司再出發,但日本仔見你死一半梗係食花生先。日本銀行又係大把存款,係無人借錢彊屍化。
樓上improver巴打講得幾好,香港同大陸人的國際視野分別真係好大。

大陸九成人樂見外資撤離。「華為咩咩咩,歐美企業嚇尿了」五毛題材好鬼多。

佢地認為外資撤走後,華為、中興、京東、騰訊、阿里會站起來,中國民族品牌打贏和歐美五百強企業。

佢地睇中國現在經濟已經係世界第二,已經開始對外大規模投資,唔駛引進外資。外資如果離開中國,就會失去一個大市場,歐美日然後陷入衰退

大量狹隘暴發戶線性思維....
中國係出口型經濟,靠出口帶動個人財富增長。
美國稅改就係睇住你黎打,用稅制吸引中高端產業番美國生產->中高端產業係中國減少
二黎你本土生產成本不斷上升,同東南亞國家黎講,係中國生產冇兢爭力->低端都收埋皮
再推製造業增長只係死路
我真係睇唔到中國未來十年可以點走
行條無人行過既新路lol

資源仲有d特產既, 稀土等等;學俄羅斯咁賣下資源都有得玩下

同埋話就話共產國家 自己班家族都富起來 理鬼你班窮鬼咩
老人行舊路,衰極有限
老人行新路,靠經驗,摸著石頭過河
新人行新路,習大大first mover靠勇靠快,woo....
其實中國既沒落同崩解,最囉命既係中國既人口紅利已經無左
面對既唔單單係勞動力不足,更加囉命係老人愈多,進一步拖誇財政
個個都係債仔
咁邊個係債主呢
政府係債仔
民間同政府係債主
政府可以兩邊角色都做
居然有香港

最仆街嗰個國家響邊?
無新路
都係製造業打好基礎 然後慢慢轉型
香港 新加坡都係一樣咁玩

中國個問題係東部打咗基礎,仲有中部同西部
D工廠去咗東南亞先最傷
而家係靠住D 戶口政策拖住

唯有逼自己國企民企公司 投資返中西部

難啦 仲有人口老化等包袱
1.3K GDP
綠色
社保基金的缺口太恐怖,政府已經唔敢提

大陸年青人仲吹奏緊,廣州退休老人可以攞兩三千退休金一個月。

真實情況係醫院唔俾用醫保醫病,醫都係用最便宜藥物。

中國經濟總量大,實際上唔會馬上爆破,係糖尿三高,嚴重長期病患
係,醫保都開始崩潰,講嚟都無意思
早前連微博都廣泛流傳好多醫療耗材都唔夠...
雞蟲
地產係一種幾好既收割維穩手段
用你大部分人工一供幾十年
慢慢拖
咁少?
大佬話跌左都唔止呢個數
你點解覺得中國GDP增長下限係零?
呢幾個月
遼寧省承認GDP作大三成
內蒙承認GDP作大至少兩成, 工業增長作大七成
天津承認GDP作大五成
依家到山東
仲陸續有來
但前設係樓奴有份工
可惜大陸而家既失業狀況.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞