山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
支爆不遠了
香港都一齊攬炒啦
就算支那衰 香港衰
我都想睇支爆
一句 到底有冇支爆
想問問經濟巴打
中國債大部分都係內債,係唔係可以write off再黎?

個人睇近排全球一致好消息melt up,中國外匯仲有3.1萬億,支爆唔會咁快
無可能
點解?
香港銀行同外國投資者都持有唔少所謂內債,集體write off好大鑊
香港銀行業借左唔知幾多萬億比強國
香港人係銀行既錢化為烏有

支爆前必先港爆
發行金圓劵咪得囉
大躍進
為國捐軀好正常

國家借人既梗係唔洗還
黨即天下
而家中國gdp已經係日本2.3倍
就算中國gdp增長率突降至零
日本gdp增長率每年10%(which is impossible)
都要九年後先追得返
你真係覺得有可能?
唔使驚出事香港都唔會好得去邊,香港銀行借俾上面不知幾多。
支持唔洗還
人有多大膽,地有多大產
人有多大膽,庫有多大產
大陸對付地方債套路:
1. 玩土地財政,放鬆買樓資格及按揭,谷高樓價,再谷高地價,大家睇翻各地土地出讓金佔總收入比,就睇到乜事

2. 債轉股,大部份地方債都係各個國有銀行借,將地方債逐忽拆,再塞入各個省企市企村企,再債轉股硬塞比銀行,銀行再Repackage呢D債券股票,再黎香港放,賣完後轉美金翻大陸,再憑呢D新增既美金儲備去印更多人民幣

3. 香港美國上市既大陸企業,美金供股或發債,美金再回攏大陸,重覆以上方法

4. 定向爆破,有限度賴帳,將走數控制係唔會出大事範圍,可以參考樂視、錢寶呢D爆破方法

5. 谷高股市,將A股/香港上市既大陸公司股價谷高,或分拆上市,提高自身市值同舉債上限

以上方法,由08年玩到而家,大陸個M2就左玩右玩谷到160萬億,自身經濟量大左,對窮國玩一帶一路焗佢消化人民幣,對富國就玩大Deal,焗到德國都要用人民幣做財政儲備
舊年年頭佢死守人仔CNH唔比再跌係有原因,同時要叫停萬達,海航,復星呢三間o係外國燒錢燒得最多o既企業,佢地再燒落去燒到人行無美金
咁搞法仲玩唔玩得落去?
債換股哩招真係可以一直玩落去?
用國債吸水返大陸填內債,但國債都一樣要還,又係印銀紙解決?咁如果人地又換返美金點算?
債券吸美金個速度追得上國企央企係外國投資/燒錢個速度?
如果一帶一路行唔通(應該都係失敗多),銀行吸咁多毒股又要點消化?
今日你睇到恆指創新高,升市火車頭又係國企
所有好消息,谷埋2018年爆
你就睇到而家既大牛市係政治市啦
舊年年中開始人行唔比人仔再跌,用人仔升值糖衣包住地方債毒藥
留意下中國有幾多短期外債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞