山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
以上已經發生哂
香港同香港人只係用嚟墊支那屍底
依家已經開到聲要打劫:
『匯賢智庫主席、立法會議員葉劉淑儀今日(10日)就大灣區發展向財政司司長陳茂波、政制及內地事務局局長聶德權提交多項建議,包括撥出外匯儲備基金部分成立「大灣區投資基金」,於大灣區投資地價低、但具發展潛力的土地,以建設港人產業或生活園區,爭取各行業在大 ...』
回得歸 你庫房幾多錢都係中共啦 你睇大白象就明白 上面要你畀幾多就幾多
講豬o就係 其實有乜商機係入面
一直以黎 運去珠海 不嬲有船 成本唔貴 唔小中小企都用呢個運過去 如果運返大陸 由深圳一上高速 已經連接各大城市
真心希望快啲取消關係法
美金有大風險係可以打仗 如果打雖然同北韓戰線外界會估好短時間 我估比外界估長兩至三倍 不過北。韓呢刻示好 我估肥仔金同trump 伯各自意識 打仗冇著數 肥仔金冇帥位 阿伯就要面臨政壓力 佢生意會變差
暫時睇好黃金 雖然我眼中美金同黃金真係唔大差別
聽講唔夠氣就係因爲缺美金
只有基建先可以幾百億或千幾億咁一次又一次吸走香港既財政儲備。
至於巿面流傳既港幣會被取消,其實機會唔大,取消港幣基本上同取消香港金融中心無乜分別。先唔講外資Hold住幾多港幣資產,單純中國政府失去咗一個可控既金融中心同世界認可既自由流通貨幣,對中國嚟講係百害而無一利。

中國仲要計劃將班網企拉返嚟香港掛牌,最近仲搞h股全流通嚟開拓賣資產籌錢既渠道,係短期內香港同港幣都仲有利益價值,股巿旺既印花稅又可以用基建吸走。
所以無人再提港紙同美金脫勾
佢比俄佬襟住搶就真
老任呢d舊電池就算啦
最主要嘅問題點樣令一般市民FEEL到畀中共尋緊笨,
我諗到嘅係香港銀行因為支爆而CALL LOAN,勁多人還唔到而強制收樓,
個影響力係要大到,啲維穩報點賴落「佔中」度都無人再信。
佢停留o係外資瘋湧入鄰國o既平行時空
等中資炒人
呢篇上面唔少巴打已經提過
中共近兩年印鈔已經唔係靠外匯存底
而改為民間地產債市,盡地一舖
現在遇上貿易戰就於老美踩多腳

或者參考一下呢篇文章:
開不動的印鈔機(三):極限槓桿!
http://chinaexaminer.bayvoice.net/b5/finance/2017/10/26/377170.htm
其實支那內陸係幾多問題 冇機遇 冇人才 如果有睇星期六三色台d講商機節目 有香港人上到去做生意其實唔係想象中咁易發財 大陸講人才 佢地流動力比香港更誇 你做三個月過probate 佢地做三個月問你加唔加人工
再北d 除咗平 你搵唔到其他優點 二三線唔小死城 廣東省你會見到唔小估你唔到既問題
人才全部走去沿海 上年玩低端人口係想將d人趕返入內陸 內陸冇生產力可言 就上八九十年代 支那自稱世界工廠 係 唔小外資投資 不惜面對極不利條件都願意投入資金 係短時間拎到著數 但去到二千尾 開始移向東南亞 唔係再移入內陸 就係因為 支那果十年廿年冇任何發展 去到二千年尾先高調提倡自主研發 已經錯過黃金時機
對比 東南亞國家 支那優點係政局穩定 人民教育水平較高 成本雖然較東南亞貴 但較近日本 美國 相對成本都拉返平均
而家外資已經轉向東南亞 支那迫住轉 你見到二千年頭 冇人同你講起大白象 因為根本唔需要 但支那創造過奇蹟 就係利用基建鎖住資金流出 但而家個奇蹟優勢開始細 因為走資 去香港同美國投資 你會見到唔小實力支那大企係海外上市 差小小都要上港股 優質上美股 點解 確個保資金會鎖住係呢d國內大企
不過現象見到支那人個國際視野開發唔小 真係唔呃你 佢地會買 tesla google apple 呢d公司
咁我都手持BA AAPL MSFT
所以我有提及 佢地創造果資將錢鎖係不動產上 係奇蹟 上面巴打有提及 但優勢開始見唔到 唔小死城出現都係因素之一 同埋上面唱得好勁 落黎香港買港股 因為持住有監管 不過港股 已經十隻九隻老千股 畀個用普通話講既人做大粒佬就知
我持有tsla 不過諗住沽 港股 不了 而d細價股d數假撚到 技術分析都冇鳩用 師奶勁鳩過上節目班大師
港股我得返d收息公用股對沖使費
中共爆 香港一齊爆 定律 冇彎轉 一鑊熟
香港能唔能夠捱得過 都係要睇中共爆完佢政局會點
其實外資真係撤左好多??
ikea, 無印, samsung等好多產品都made in china
匯豐渣打等大型銀行仲係上海
最近又傳Google想打入中國市場
facebook就更加想添
朋友,你好耐無去IKEA MUJI Samsung買野?

好多o野已經係越南做
港股咪買公用囉 最小當儲錢 mtr呢d優質架 起碼公司去外國做老本行 真係行內叫頭幾名 想投機買qq
其他有內幕咪跟囉 升double唔難
唔係喎, 最近買隻wok 都係mic wor

好多都係越南做,當然或者仲有部份係仲未搬走,所以仲係中國做,不過趨勢都係唔會係中國做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞