山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
難講,所以呢排佢出晒力夾高人仔
強國信得過?

睇下邊個自願做傻仔啦
仲要香港可以用來救國

用香港個名出去同人借, 有幾多借幾多
還錢時, 當然係香港還, 唔關國家事
去到2.5%
年尾 11月或12月
開始下跌 都唔好咁貪心買貨
今次係前所未有 中國未必有經驗去應付
睇2015年 就知
4000點買貨入市
大陸仔 成日高價買入海外資產
北京控股 買德國垃圾發電又係
中信當年去澳洲又係
大陸人黎香港買樓 買地
到佢無錢 就要不問價沽
到時等睇好戲
萬達就聰明 知道好市唔賣
無人會接貨
散貨成功 明智之舉
萬達就咁啱畀人夾姐
如果唔係點會捨得賣
借錢濕濕碎

省政府莫財
會叫班0靚籌旗

基本班野為左政府工福利
個個就算無要問人借錢都要焗住比

唔會還架
萬達 都無咩水
佢上唔到A股就等死
佢仲要乖乖地聽話先有機會
雄安新區例外
【海航大鑊】海航Big boss身份不明!傳華府拒任何投資
爆未?
其實班唱好中國撚同理智撚成日話未支爆,其實中國東北連中國人都話醫返都哂藥費,果到都爆完殘到無人去。
然後中國西北新疆果邊亂到九彩,又有東突組織,民族問題隨時爆發。
華北地方,內蒙、甘肅、寧夏、山西、河北又係經濟差到嘔,搞乜中部崛起又搞唔到咩成績。
至於西藏同青海根本就唔係咩經濟發展地區。
講真,成個中國最富庶真係得兩個三角洲加埋福建一帶。

同美國美東美西都有唔同既繁榮真係差好遠。
完全同意,跟本就爆緊
美債升到2.64厘,美港股市應該一個月內好快到頂

美帝唔會被美債冚家產,美元近期弱勢依招其實好高明
想問下人民幣兌港幣匯率,能唔能反映支爆階段?
而家唔上唔落即係點?
西藏同青海可以收入同支出差十倍有多 搞咩黎
【人民幣漸跟美元分手之後....】
【「房價將綁架貨幣、綁架匯率、綁架整個中國。」】

過去廿幾年,八成的人民幣的發行,是靠出口企業賺取美金,這筆美元存到內地融機構,稱為外匯佔款。金融機構再把美元換成人民幣,去年這個數額就有21萬億,即是人民幣的基礎價值就是來自美元

但是自2014年開始,美元的外匯佔款開始逐年減少,人民幣供應隨之變得緊張,當年就出現錢荒。

【央行漸棄美元改以房貸發行人民幣】

人民銀行想到了另一種方法製造貨幣供應,就是由央行直接借款給金融機構,再以放貸形式製造人民幣。

以這種方式發行貨幣的比例,由2013年的4.1%,急升至去年的28.2%,而美元的外匯佔款比例,就由83%跌至59.2%。

再看貸款組成,超過一半都是居民貸款,當中九成都是借錢來買樓。

【人民幣信用依賴房地產市場】

地經濟網絡作家「老蠻」這樣總結這個轉變:
「到了2017年末,房地產不光是綁架了經濟,它還綁架了貨幣、綁架了匯率、綁架了整個中國。」

「如果2018年房地產市場發生萎縮,商業銀行拿了央行的錢放貸放不出去,那就意味著連印錢都印不出來了,整個經濟活動瞬間就會陷入資金緊縮局面,錢荒立刻發作。而喪失了房價的支撐,喪失了房價的信用背書,人民幣匯率當場就會被打入冰點。」

#人民幣匯價
#外匯儲備
#房地產
#有線中國組

唔怪得又撳住驚爆 一面又放寬
d 新盤跟本無人買
美國中西部 山區地帶窮到傻呢
不過唔近海又無乜礦產真係好難發展得起
上面鬧錢荒已經好幾個月,但大陸媒體一致唱好,營造全球榮景假象

大陸空置樓好似夠3億美國人住
但要預計幾時爆,除非有水晶球
對於無炒股無物業的巴打,忍多三年,現在市道太旺,股樓爆升,唔好大投資,潛龍勿用。

我得層自住樓供,依鋪準備收山積谷等支爆,三年後應該有投資黃金機會。
唔可以單純用人民幣貶值就推論支爆
過往太多呢種直觀而令中國官方故意死護人民幣匯率
宜家既人仔匯率無暴跌係以將離岸巿場流動性抽乾、放慢人民幣國際化同緊超嚴既外匯管制制造出嚟
以中國既經常帳盈餘收窄既大勢嚟講,人仔無長期走強既基礎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞