山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
你睇多dIKEA入面d野,從前有~70%係亃國製,而家只有大約40-50%係鄰國製,轉去東歐,土耳其,越南,孟加拉
h&m都好多轉左東南亞造
電話印度製 鞋都越南製 mic 嘩 你見到可能覺得真係高級小小啦
我記得菲製都多咗
如果高級 usa jp都唔小回流
如果你覺得支那乜都做到 你錯啦
我畀個例子 monitor既panel 實際上係日資廠賣出黎既上幾袋產物 唔係自行研究出黎 支那冇乜野研究出黎
朝鮮都未爆, 西朝鮮點會爆
千萬不要低估臭閪支那賤種既奴性
上個禮拜煙仔何份頭條先有篇專欄叫"千萬不要買臭閪支那輸"
已經唔好諗中國製 外資由入中國開廠一刻已經部署唔同地方諗定後路去 因為其地方政局問題先令佢地開設廠房步伐慢咗唔小
隻狗養唔熟 隨時調轉槍頭
我覺得市場一樣仍然響度
北京上海杭州廣州深圳
呢啲一級大城市人口加埋過億
有基本內需唔會點"撤"
但明顯睇到嘅係"切"
無論APPLE、鴻海
即唔會再擴大投資額或將企業命脈縛埋入去
Google / FB 以前打住正義旗號唔入
但現在美國政策已經唔再理中國意識型態走向
所以Google同騰訊專利合作
FB一直想入,條件係"中國伺服器、合資、建網路防火牆"
而且坦白講,server由中共出,Google/FB 又有乜成本可言?
10年前可能會將一半雞蛋放入呢個籃
但2018就放一隻兩隻繼續試水溫做做樣
你係指朝鮮定煙仔何
日本中平價電器好多馬來西亞

連d家用品...洗衣野清潔野之類....好多都馬拉made

nike波鞋越南都多左
連吉吉12蚊呢d平價市場都有好多made in japan野

china近年真係無以前咁揚
唔該巴打
如果咁講,中共如果連房地產都谷到盡,
班下游企業依然唔生性唔去錢搵錢,爆起上來只比2001年更加精彩,
我咁理解有無錯???
不過大陸製造業都開始收皮,靠研發靠技術既都唔多,
咁玩法其實KEEP住泵錢俾D公司都係死路一條,
一帶一路又昆唔到中亞中東班友D錢入來救命。
岩岩上過天涯睇,見到有人吹中共想「去私有化」,
唔通習總想走回共產鎖國路去賴皮唔玩市場經濟?
我都見見到日本城都有賣返made in japan既膠製品
連隻焗爐碟都有made in france
但始終都覺得有d野可以廷長支那國運
例如服務業, 有d vendor將亞太區既hr, accounting, r&d都有係支那大城市設立
咁大城市仲有其價值保住地產業,從以用樓市黎印銀紙??

利申: 年年都想支爆, 年年都爆唔到
開個office 香港豆腐咁細 google一樣有
fb呢盤生意 老實講 同google一樣 唔好睇到佢好似神童咁 如果佢同elon musk 比 後者真係經得起起跌
正如uber 點都要開公司去運作 最小法人地位
好似miniso咁 係日本租個空office 請條流到仆街既日本人 呢d點都要做
一間公司 本住一人出一蚊 都有十幾億生意 大家只做好友 唔做淡友 你都唔想生活忽然差落黎 人性黎 點都想向有可能發展既地方埋手 係香港 你只會focus到香港大陸消息 但google 係向唔同地方埋手 中國只係其中一點 只係冇咗佢賺小d 唔係冇咗佢 蝕到仆街呢種
點解要開server係大陸 兩點 1) 成本平 it人才多 佢地唔介意 2) 佢地network亞洲黎講已經做得好好 最小4g發展跟得上日本呢d地方 4g已經講緊cat16 香港仲係得csl行cat11 日本普通行cat15 韓台都係cat16 可想而知佢地it發展唔係流 睇下cell phone 最平而有質素 都係支那 由小米 一加 oppo 華為 到 一d創新科技 dji(其實唔係咩創新 用現有物整合 唔係自己create 一件新物件 dji殺出條血路 成為民用最大佔有率 仲有一d無人商店 除咗美國amazon試行 就到支那玩 呢點你唔得唔服呀 不過呢d係唔係救到而家既中國 你自己諗啦
日本企業回流係事實 但新一代日本人唔好覺得佢可以保住mij既金漆招牌 前排爆鋼水問題 連subaru大廠都中招
大中華區就得 亞太區唔得 新加坡絕對有力一戰
其他大部分都垃圾
特別係製衣,我估有一半已經離開支那
係,D嘢優質咗
製衣應該只走剩1/3
鞋就走一半

不過棉花依然靠新疆
唔知班港資走矖未
港、台資走得七七八八,
好多跟本走唔郁
唔係走唔郁,係比人打劫,要求補交社保,醫保,同埋失業通知金一大舊錢
即係做咁事前準備,大陸係咪冇可能好似日本咁經濟硬著陸
即係做咁事前準備,大陸係咪冇可能好似日本咁經濟硬著陸

日本有天皇
民族性世界獨特
硬著陸都冇所謂
但大陸冇可能
睇歷史書都知
硬著陸之前會鎖國
可以做假,數字上永不萎縮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞