山東財困舉債達11000億

1001 回覆
337 Like 4 Dislike
共產黨可以索性殺晒班人,科技嘅差距令平民起義勝算大減,
所以要等到經濟衰到連公安、解放軍都養唔起,或者有外國軍事援助,先有機會推翻現有政權。
現實上好難一刀切趕走曬低端人口,好多工種需要依班人

因為佢地工資成本好平,係城市中小企做生意賺錢的關鍵。2500元的低端人口唔駛五勞一保,城市人則最少要4000元月薪+勞保。

結果只會像香港一樣,工程支出達到世界級。英國brexit一樣咁大獲,許多餐廳會請唔到侍應生外賣員。
其實唔一定既
利比亞, 敘利亞 既起義軍, 一樣可以同政府軍打

不過中共養唔起解放軍, 公安 就難D
因為就算一個國家好窮, 都有能力養起軍警......例如北韓 清末
最多只係平民食屎

外國介入可能性大D, 好似美國介入利比亞, 敘利亞 反對派咁
重點是

如果中國經濟崩潰, 就會大量企業 工廠倒閉.......老細/投資者 走佬
呢班 低下階層 直情係搵唔到工............
我認為將來 中國 會變成敘利亞咁

因為經濟崩潰, 大量人口失業, 然後各地都出現民眾上街示威, 暴動
跟住中共開槍鎮壓, 屠殺示威者
但就激起其他民眾不滿, 紛紛開始武裝反抗............而美國,日本等國家就背後派武力比反抗者, 但唔會親自出兵介入
中共同革命軍開戰........

新疆維族人 就好似ISIS咁, 又起兵反抗, 並且與ISIS 阿蓋達等伊斯蘭恐怖組織申聯, 係西北起事
查實fb間唔中都有退休軍人示威流出
唔好講其他,你知唔知已經開始上繳護照? 你想走佬走資?
依家唔係突然崩潰,而係雪崩式下滑,響控制底下慢慢"改變"
天津GDP增長「斷崖式」下降 跌至3.6%
https://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news8&id=59005
我諗巴打你讀歷史太死,現在不是古代。邊個會無飯食,用生命同政府搏命?而且現在中國點差,都引入左社會保障網。

大陸政府鐘意講「要槍有槍,要炮有炮」,平民用石頭石油氣點對抗地方和中央?

你係大陸組織到上萬人示威,政府會切斷網路,出動武警。進一步可以切斷水電糧食,等事件平息後便秋後算帳。

畢竟經濟差唔代表無飯食,大陸暴亂都係賤賣土地、起化工廠、焚化爐。。。為自身利益炸,唔係咩推翻共產黨,建立新皇朝的宏大理想。
支那人 自己監視自己
難d
唯一真係經濟玩完
支共唯一嘅合法性來源都無埋咁就會
到時最好各省獨立
睇睇新疆係點樣被監控? 維尼響四年前第一次新疆視察完之後,就會慢慢推行全國

新疆12天見聞:政府監控如何滲透日常角落
http://hk.aboluowang.com/2017/1221/1043552.html
軍隊違抗命令唔係未試過
六四都揀d 佢應認為比較loyal 嘅殿後
而且到時d 大粒分分鐘都各懷鬼胎
呢層佢地仲未有結論
應該話呢個問題係言之尚早
一日支那未倒台,所有野都只會係鏡花水月

不過支那大陸既走向就開始明顯
伊斯蘭化勢在必行,差在會去到咩既程度
唔好忘記, 解放軍同中共都係同一類人, 都係獨裁+貪污

所以如果有民眾起義, 即係威脅到中共和解放軍既利益
咁到時解放軍 都會自動去鎮壓起義者
貧窮既省一定會想食治海既省
所以唔會咁容易大家一齊獨立
中共都唔知做乜撚野, 不停引入伊斯蘭教 來中國

之前先有新聞, 山西炸教堂
但轉個頭蘇州又興建 清真寺
唔敢講得咁老定

最近維尼郁左咁多軍頭,好難講佢地會唔會為左自保借機發難
沿海先獨立
中間堆landlock 咪中共殘餘
西藏獨立
新疆獨立
南蒙古回歸蒙古
之前咪有張圖
希望有命見倒
習總 就係將D 唔係自己親信既軍頭拉落台,再扶植自己親信軍頭上台

而且就算解放軍 唔係忠於習總, 都一樣會鎮壓起義者
上面我已經講左, 解放軍都係同中共一樣, 都係獨裁+貪污, 所以唔會比起義者成功
如果起義者成功, 到時解放軍同中共都會一齊陷家產
中央政府轉移支付

試下無左呢筆錢,睇下點
咁就要睇下 獨立勢力 實力如何了

沿海地區, 新疆, 西藏 內蒙..........D駐軍/武警 都唔係本地人做, 而係中共調外省人做
再加上呢D地區有大量 外省人居住
當中內蒙自治區, 有80%是外省人, 只有20%是蒙古族
而廣東都係周街外省人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞